Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De herindelingcolumn

Lang getwijfeld over deze combicolumn die uiteraard ook dit jaar weer regelmatig voor Middelstum-info geschreven wordt. Want ik heb het gevoelsmatig niet zo op met Dal. Maar door dit te schrijven ben ik bang dat ik bijvoorbeeld leuke interviewgasten schoffeer. Pensionadogast Jan Menninga bijvoorbeeld of babbelgasten Harrie Houwerzijl uit Delfzijl of Yang Soo Kloosterhof uit Appingedam. En wat te denken van vele gastcolumnisten uit Loppersum en omstreken. Prima (toekomstige) gemeentegenoten maar gevoelsmatig liever niet in Dal.

Wat heb ik met herindelingen? Tja, weinig eigenlijk want zo vaak komt het natuurlijk ook niet voor. Ik ben geboren in Westerwijtwerd en dat was in die tijd nog gewoon een van de vier kernen van de gemeente Middelstum. Het gemeentehuis stond aan het Concordiaplein, daar waar zich nu een mooi gezondheidscentrum bevindt. Daar kwam ik achter toen we naar dit prachtig dorpje verhuisden, ik was toen zeven. En ik ben er altijd blijven wonen, met veel plezier inderdaad.

Toen ik 17 jaar was, werd Middelstum bij de gemeente Loppersum gevoegd. Daar heb ik mij toen niet druk om gemaakt. Wel was ik misschien van mening dat Middelstum tot gemeentehoofdstad verkozen had moeten worden maar dit terzijde. Ik was er ook helemaal niet mee bezig. Pas op latere leeftijd ga je er over nadenken. Waarom hoort het twee kilometer verderop gelegen Kantens eigenlijk bij Eemsmond en wij bij Loppersum? Misschien is dit denkproces wel in de bus ontstaan die mij altijd vanaf Groningen via Bedum naar Middelstum bracht. En dan was het na een vrijdagmiddagbezoek aan de Groote Griet inderdaad oppassen geblazen dat je niet in Uithuizen wakker werd.

Dat hoorde ik veel vaker en tegenwoordig nog meer. Dat Middelstumers veel meer georiënteerd zijn op Bedum, Uithuizen en Winsum en niet op Loppersum, Appingedam en Delfzijl. DEAL had dan nog enigszins een compenserend effect gehad met Uithuizen en Uithuizermeeden als grote kernen en de Eemshaven als economische trekpleister. En gaan ‘onze’ kids niet naar school in Uithuizen, Warffum of Winsum?

‘Maar wat heb jij met al die dorpjes in De Marne?’, vroeg een prominent Lopster ondernemer mij onlangs. Dat is inderdaad ook wel enigszins een ver van mijn bed show maar toch voelt dat vertrouwd. Sterker nog, dit gebied heeft op mij een mystieke aantrekkingskracht. Hetzelfde geldt trouwens voor dorpjes als Ezinge, Feernwerd en Garnwerd maar die schijnen dan weer meer trek te hebben richting de gemeente Zuidhorn. Iets wat tijdens een volksraadpleging duidelijk naar voren kwam en ook gehonoreerd gaat worden zoals het er nu voorstaat.

Grootmoedig goedgekeurd inderdaad door de gemeente Winsum. Dezelfde gemeente waar een prominent bestuurder aangaf dat toetreding van Middelstum tot BMWE al lang een gepasseerd station is. Tja, als je prachtige kernen als Garnwerd en Ezinge zo maar laat gaan waarom zal je je dan sterk maken voor een pareltje als Middelstum? Het gaat mij te ver om hier nogmaals alle bekoringen van ons prachtig dorpje op te sommen, dat is aan het eind van het jaar altijd al weer een verhaal op zich. Misschien daarom wel mijn trek om regelmatig naar al die pareltjes in de gemeente De Marne en Winsum te gaan om rond te wandelen of te fietsen. Misschien een vorm van zielsverwantheid?

Een Hoogelandzielsverwantheid inderdaad. Hunsingozielsverwantheid mag ook. Een gevoel dat bij ons veel sterker leeft dan het Dal-gevoel. Iets wat voor inwoners uit Loppersum weer heel anders aan zal voelen want bij hen is de trek richting Appingedam en Delfzijl veel sterker aanwezig. Logisch natuurlijk, scholieren en consumenten hoeven maar op de trein te stappen en ze zijn er zo.

Ik ben niet iemand die op de barricaden springt. En zou het uiteindelijk zoveel uitmaken waar we bij heringedeeld worden? Niemand die fysiek de gemeentegrenzen ziet en uiteindelijk zijn we allemaal Groningers. Maar toch  snap ik het gevoel van een soort van historische vergissing die wederom wordt gemaakt wanneer Middelstum, eigenlijk tegen haar zin dus, bij Dal gevoegd wordt. Je kunt grenzen, wanneer ze toch opnieuw getrokken worden, toch ook zo even vijf kilometer verderop leggen? Maar onze zeer gewaardeerde burgemeester ziet al onze schoonheden natuurlijk ook en gaf in zijn Nieuwjaarsspeech niet voor niets aan dat ze ons graag binnen de gemeentegrenzen behouden ziet….

Deal is een gepasseerd station, Middelstum ‘gruwelt’ van Dal en zelfstandig blijven zal ook wel geen optie zijn. Maar als G7 nog een brug te ver is dan zal het toch wel Dal en BMWE worden. En eigenlijk is het mijn eer te na te moeten lobbyen om misschien wel het mooiste plaatsje van het Hoogeland binnen de BMWE grenzen te schrijven. Of heb ik dat net toch geprobeerd…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69