Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bert Haandrikman rijgt de prijzen aaneen in radioland!

Bert kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Bert Haandrikman, geboren op 26 september 1971 in het Drentse Borger waar mijn ouders een boerderij hadden. Het was een gemengd bedrijf: veeteelt in combinatie met de verbouw van onder andere aardappels. Ik hielp vaak mee op het land en in de stal maar ik was te weinig boer om hier mijn werk van te maken.

In Borger heb ik een mooie jeugd gehad. Het was ook de plaats waar ik de lagere school en later de Mavo doorliep. Daarna volgde de Meao in Emmen. Mijn studententijd was in Groningen. Daar studeerde ik Nederlands. Tegenwoordig woon ik, samen met mijn vriendin, in Utrecht. In de stad Utrecht inderdaad, vlakbij het centrum. We wonen in een mooi huis, inclusief een heerlijke tuin. Hier voelen we ons gelukkig.

Je bent bekend als radio-dj, dit zat er al op jonge leeftijd in toch?

Toen ik tijdens het aardappelrooien druk bezig was de ‘kloet’n’ te verwijderen, ging de radio altijd mee. Al op zeer jonge leeftijd ging ik regelmatig met een cassetterecorder inclusief microfoon naar buiten. Dan voerde ik hele gesprekken met mijzelf en vertelde ik wat ik zoal om mij heen zag. Dat nam ik allemaal op. Tijdens Sinterklaas kreeg ik eens een tafelvoetbalspel. Ook tijdens zo’n tafelvoetbalwedstrijd gaf ik het nodige commentaar. En op de lagere school kondigde ik in de klas altijd de nieuwe top 3 aan van de hitparade.

Ik had het dus druk met het verslaggeven en presenteren maar een heuse radiocarrière leek ver weg. In Borger was ook geen lokale omroep. Wel luisterde ik vaak naar de Rono en Radio Noord. En Hilversum 3 was in trek. Bij ons thuis keken we vaak naar ‘Op Volle Toeren’ met Chiel Montagne. Later kwam er steeds meer popmuziek in huize Haandrikman. Jeroen van Inkel, Adam Curry en Frits Spits waren destijds mijn favoriete DJ’s.

Je studententijd heb je in Groningen doorgebracht?

Ik ben in 1991 in Groningen op kamers gaan wonen in de Brugstraat tegenover Albertus Magnus, de studentenvereniging waar ik lid van was. Groningen was één grote, nieuwe wereld voor mij, een geweldige ervaring. Vrienden zeiden toen tegen mij. ‘Als je echt bij de radio wilt, dan is dit je kans!’. Voor mij een reden om een brief naar de stadszender Oog Radio te sturen….

Kun je ons in vogelvlucht meenemen in je radiocarrière?

Niet veel later werd ik succesvol uitgenodigd voor een gesprek bij Oog. Hoewel ik het liefst wilde presenteren, begon ik er als verslaggever. Tijdens vakanties mocht ik af en toe ook presenteren. En dat leidde tot positieve reacties. Hierdoor kreeg ik op den duur mijn eigen programma, ‘Middagpauze’ dat tussen 12.00 en 14.00 uur werd uitgezonden. Dit programma was best succesvol, een reden voor radiomaker Jurgen van den Berg om mij in 1997 naar Radio Noord te halen.

Ook daar begon ik als verslaggever maar ik wilde ook heel graag presenteren. Niet veel later kreeg ik die kans. Ik heb ook op TV Noord gepresenteerd: ‘Podium Noord’. En rond de komst van The Rolling Stones (1999) en Tina Turner (2000) naar het Groningse Stadspark maakte ik een dagelijks journaal.

In 2000 zag ik een advertentie waarin Frits Spits iemand zocht voor zijn radioprogramma ‘Tijd voor Twee’, bij de KRO op Radio 2. Ik stuurde een mooie brief en Frits nodigde mij uit. Ook eerst weer als verslaggever maar ik had tegen hem gezegd dat ik ook heel graag zou willen presenteren. Toen Frits een week op vakantie ging, mocht ik hem vervangen. En ook dat ging goed gelukkig, ik heb van Frits dan ook het nodige geleerd.

Niet veel later kreeg ik een eigen programma en ik mocht ook de Top 2000 presenteren. In 2013 kwam ‘Helemaal Haandrikman’ waarmee ik dagelijks in de avonduren te horen was. Voor dit programma mocht ik twee keer de Zilveren RadioSter in ontvangst nemen, geweldig natuurlijk!

Ik vraag mij wel ‘ns af wat er gebeurd zou zijn wanneer het met het presenteren niets geworden zou zijn. Waarschijnlijk zou ik nu docent Nederlands geweest zijn. Voor de klas staan, lijkt mij best leuk. Maar presenteren is het allermooiste wat er is!

Je hebt vorige week een prachtige prijs in ontvangst mogen nemen?

Dat klopt inderdaad, vorige week mocht ik de Gouden RadioRing in ontvangst nemen. De grootste radiopublieksprijs in Nederland en een prijs waar ik al twee keer eerder voor genomineerd ben geweest. Ik ben zo enorm blij dat ik de prijs gewonnen heb, het was echt nu of nooit! Ik kan je niet uitleggen hoe zenuwachtig ik vorige week donderdag was, ik kreeg de hele dag geen hap door mijn keel. Mijn vriendin heeft mij dringend geadviseerd om voor het gala nog even twee boterhammen te eten.

De ontlading was enorm toen Ad Visser de winnaar bekendmaakte. Dat was zo’n onbeschrijfelijk gevoel. Met Gerard Ekdom en De Top 2000 als medegenomineerden was de concurrentie natuurlijk enorm. Zij maken ongetwijfeld in een ander jaar nog wel een keer een kans. Daar het programma Helemaal Haandrikman eind vorig jaar gestopt is, moest het voor mij nu gebeuren. Ik ben hiervoor zo dankbaar en blij, ook voor de rest van mijn team. Ik loop eigenlijk nog steeds op een gouden wolk!

Naast je eigen programma moet ook de Top 2000 geweldig zijn om te presenteren?

Ik zat in het presentatieteam van de Radio 2 Top 2000 van 2002 t/m 2015. Vorig jaar zat ik er niet bij, dat had met de nieuwe programmering te maken. Zo kwam Wouter van der Goes op mijn plek, die op zijn beurt opschoof door de komst van Ruud de Wild. Ik heb de Top 2000 zien groeien. In de beginjaren werd het programma nog gewoon vanuit de studio gepresenteerd, tegenwoordig host iedereen mee in het Top 2000-café. Ik heb de Top 2000 altijd zeer bewust meegemaakt en er intens van genoten. Ik danste ook lekker op bepaalde nummers mee. Mensen waardeerden het dat ik op die manier de sfeer probeerde te verhogen.

Sinds kort heb je een nieuw radioprogramma?

Ik heb, doordat ik nu in het weekend actief ben, eigenlijk een heel ander leven gekregen. Dat heeft ook wel weer zijn charmes hoor. Ik kan nu door de week zelf om 18.00 uur in de keuken staan om mijn eigen potje te koken. Maar het was wel een teleurstelling, dat het programma ‘Helemaal Haandrikman’ moest stoppen. Ik wist het al een tijdje maar ik was blij dat het pas later bekend werd gemaakt. Ik had helemaal geen zin om zo lang afscheid te moeten nemen.

Gelukkig ben ik iemand die altijd de zon tegemoet loopt dus wanneer er een deur dicht gaat dan gaat er ook altijd één open! Ik voel mij een bevoorrecht mens dat ik nu in het weekend (zaterdag van 09.00-12.00 en zondag van 16.00-18.00 uur) het programma ‘Hier is Haandrikman’ bij KRO-NCRV mag maken op NPO Radio 2.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je radiocarrière tot dusver?

Afgelopen jaar heb ik een verwarrend jaar genoemd omdat ik moest stoppen met mijn dagelijkse radioprogramma. Dit, in combinatie met het niet presenteren van de Top 2000, was een grote teleurstelling.

Het hoogtepunt is zeker het winnen van de Gouden RadioRing! Hier heb ik zo intens van genoten, en inderdaad nog steeds. Het is ongelooflijk hoeveel felicitaties ik in ontvangst heb mogen nemen via facebook, whatsapp, mail, enz. enz.. Graag zou ik zoveel mogelijk mensen persoonlijk hiervoor willen bedanken maar ik weet niet of dit mij lukt. Geweldig, en het gaat nog steeds door.

Ook van bijvoorbeeld Jack van Gelder, Anita Witzier, Jacques d’Ancona en collega-DJ’s als Jeroen Nieuwenhuize en Rob van Someren kreeg ik een mooie felicitatie. Trots was ik op het bericht van Frits Spits, die aangaf apetrots te zijn. Veel mensen gunnen mij de prijs. Dat is bijzonder mooi!

Heb je nog leuke radioanekdotes?

Tijdens mijn programma ‘Helemaal Haandrikman’ belde ik jarige Facebookvrienden op om ze te feliciteren. Mensen vonden dit zo bijzonder en vroegen vaak waarom ik ze belde. ‘We zijn Facebookvrienden toch en die bellen elkaar natuurlijk om elkaar persoonlijk te feliciteren!’ Dat vond ik toch wel een van de leukste items van het programma.

Ik belde trouwens meerdere mensen op maar niet iedereen kwam ’s avonds in de uitzending. Jij zult wel een goed verhaal gehad hebben Bert, haha. En ik moest ook regelmatig mensen uitleggen waarom ik ze niet gebeld had met hun verjaardag, dat was de keerzijde van de medaille inderdaad.

Af en toe wel eens heimwee naar het noorden?

Zeker wel, hoewel heimwee een groot woord is want ik heb het in Utrecht prima naar de zin. Afgelopen weekend ben ik nog in het Overijsselse Giethoorn geweest. Ik kan genieten van de rust en weidsheid van het platteland. Van de taal en vriendelijkheid van de mensen. Het voelt zeker als thuiskomen.

Dat geldt voor Drenthe, maar ook voor Groningen. Beide provincies heb ik in mijn hart gesloten. Ik heb niet voor niets tien jaar in de Stad gewoond. Ik weet zeker dat heel veel mensen uit het noorden op mij gestemd hebben. Ik kan dan ook niets anders doen dan met veel liefde over dit gebied praten.

Nog tijd over voor hobby’s?

Muziek is natuurlijk mijn grootste hobby. Ik ben ook echt een verzamelaar en koop nog regelmatig cd’s. Maar ook boeken over popmuziek en de geschiedenis ervan, hebben mijn interesse.

Daarnaast heb ik alle weekuitgaven van de Donald Duck vanaf mijn geboortejaar 1971 compleet, ik ben een enorme Donald Duck liefhebber. Ook ben ik een groot fan van Michael Jackson. Ik ben bijvoorbeeld op zijn landgoed Neverland geweest. Sowieso spreekt Amerika tot mijn verbeelding, niet voor niets het land van het verwezenlijken van dromen!

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Dat is een moeilijke vraag. Had Bart de Graaff vroeger niet zo’n item, dat hij ’s nachts aan de deur stond aan te bellen? Maar ik houd wel van gezelligheid. Zo organiseer ik aankomend weekend een feestje voor mijn buren n.a.v. het winnen van de Gouden RadioRing. Hapjes, drankjes, lekkere muziek, het zal ze aan niets ontbreken….

Waar staat Bert Haandrikman over 10 jaar?

Zo mogelijk een nog moeilijker vraag. Waar sta ik als ik 55 jaar ben? Ik denk nog steeds actief als radiomaker in de mediawereld maar misschien ben ik dan inmiddels wel wat meer achter de schermen bezig.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik vind het heel belangrijk dat de mensen weten dat ik het winnen van deze belangrijke award nooit meer vergeet. Ik ben dan ook iedereen die op mij gestemd heeft echt eeuwig dankbaar!!

(Dank Sieme Gerrijts voor de toegestuurde foto’s!)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69