Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Willard Havinga gaat weer ‘schoon’ door het leven!

Zo ben je de nieuwe (mede)eigenaar van Gildeslager Teerling in Bedum en zo krijg je te horen dat je kanker hebt. Nee, de 28-jarige Willard Havinga zal 2016 niet licht vergeten. Wat begon met wellicht onschuldige symptomen als hoesten, vermoeidheid en nachtzweten, bleek uiteindelijk een veel heftiger iets. Gelukkig gaat het inmiddels weer een stuk beter met de sympathieke Groninger.

Het ziekteproces

Willard: “Toen de klachten niet stopten, ging ik in maart naar de dokter. Deze gaf eerst een maagzuurremmer en later een maagbeschermer mee. Toen de klachten niet overgingen volgde een bloedonderzoek waarbij verhoogde ontstekingswaardes en bloedarmoede werd geconstateerd. Dit was genoeg voor een doorverwijzing naar het Delfzicht Ziekenhuis. Daar werd ook nog eens een verdikking in de hals geconstateerd. Na scans volgde een operatie waarbij een klier werd verwijderd en aan een onderzoek werd onderworpen. Dit was op 12 mei, de 1e verjaardag van mijn dochter.”

“Een week later volgde de gevreesde uitslag en de nodige tranen: de kanker bevond zich in de lymfeklieren. Een variant tussen Hodgkin en Non Hodgkin, het Grey Zone Lymfoom. Jaarlijks krijgen zo’n twintig mensen in Nederland deze diagnose te horen. Weer een week later had ik ’s morgens allerlei oproepen vanuit het UMCG gemist. De kanker bleek agressiever te zijn dan verwacht en men wilde direct met de eerste chemo beginnen. Het werd de drukste en meest onvergetelijke dag van mijn leven. Tal van onderzoeken werden gedaan, waaronder een zeer pijnlijke beenmergpunctie. Uiteindelijk bleek de kanker zich in fase twee te bevinden, maar wel met een zeer groot oppervlakte. Dit had ook fase drie of vier kunnen zijn maar ik denk dat we er net op tijd bij waren!”

De behandelingen

Wat volgde waren een geplande achttal zware chemokuren die tweewekelijks vier uur in beslag zouden nemen. Na drie behandelingen bleek tijdens een nieuwe scan dat Willard schoon was. De acht behandelingen werden gereduceerd tot zes maar na vijf keer werd hij heel ziek. Het bleek dat de chemokuren een beschadiging aan Willard zijn lever hadden veroorzaakt. Ook bleek op een nieuwe scan dat de kanker was teruggekeerd.

In september begonnen de dagelijkse bestralingen, in totaal twintig stuks. Daarna begon het lange wachten maar dat geduld werd beloond. Eind november werd hij schoon verklaard. Willard: “Ik ging er heen zonder een positieve dan wel negatieve verwachting. Maar wat volgde was natuurlijk een enorme opluchting. Inmiddels ben ik al weer vijfentwintig uur per week aan het werk en dat zal zich hopelijk gestaag uit gaan breiden. Om de drie maanden moet ik weer naar het ziekenhuis voor controle.”

Bedumer Winterloop

Willard: “Ik heb het hele proces best wel hoopvol ondergaan. Mijn zus en twee zwagers hebben kanker overleefd. De statistieken in het ziekenhuis waaruit blijkt dat de behandelingen steeds beter aanslaan, gaven ook het nodige vertrouwen. Je beseft eens te meer hoe belangrijk alle onderzoeken naar kanker zijn. Wat dat betreft heb ik nog meer waardering gekregen voor de organisatie van de Bedumer Winterloop. Wij regelden altijd al dat men van een lekker bakje snert werd voorzien. Deze lekkernij zal tijdens de zevende editie met nog meer liefde dan voorheen worden bereid!”

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69