Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

KGH 2017, Het jaar bekeken met de directeur……

De hele maand november zeur ik Harry Vaatstra, directeur Klimaatgroep Holland, al aan de kop voor een passende quote waarmee hij 2017 in één zin treffend weet te typeren. Zakelijk gezien dan, vanuit eigen perspectief. De quote laat op zich wachten, gelukkig is daar altijd nog de telefoon. Dat is ook zo. Niet alles hoeft per mail of WhatsApp te gebeuren. Wat is er mis met enig intermenselijk contact inderdaad…..

Een diepe zucht…..

‘The one and only’, merkt Harry droog op nadat hij doorheeft dat ik aan de andere kant van de lijn zit, gevolgd door een diepe zucht. De inspiratie is nog ver te zoeken merk ik al wel, laat staan een allesomvattende quote. ‘2017 is wel het jaar geweest waarin we ons 12,5 jarig jubileum gevierd hebben maar het is geen extreem jubeljaar geworden. Toch ben ik dik tevreden al hebben we alle dagen wel te maken met van die dingetjes. Dingetjes die er voor zorgen dat we altijd messcherp te werk moeten gaan. Maar geen paniek hoor, ik ben heel tevreden over 2017.’

Waarschuwende woorden

Gelukkig maar, want ik begon mij al zorgen te maken. De voorbereidingen voor 2018 zijn getroffen, Klimaatgroep Holland is klaar voor de toekomst. Toch geeft Harry ons waarschuwende woorden mee. ‘De economie begint op stoom te komen, de consument geeft weer geld uit. De woningmarkt dreigt overspannen te worden en wij moeten waken voor toestanden zoals in 2008. Maar daar heeft Klimaatgroep Holland geen invloed op.’ Nog even voor degenen bij wie geen belletje gaat rinkelen, 2008 was het jaar waarin de economische crisis zich begon af te tekenen…..

De mysterieuze aardappelboer uit Oosterburen

Een gewaarschuwd mens telt natuurlijk voor twee, dus deze woorden knopen we tussen onze oren. Harry begint trouwens op stoom te geraken, dat belooft wat. ‘Jongstleden vrijdag hadden we de mysterieuze aardappelboer Peter Anema uit Middelstum op bezoek met zijn personeel. Toch al snel een mannetje of twintig waren in ons bedrijfspand aanwezig. Peter wilde wel eens wat anders zien dan zijn uitgestrekte kleivelden en de te sorteren aardappels. Ik vond het heel mooi en gezellig om hem met zijn gevolg met een hapje en drankje te woord te staan.’

‘Men keek de ogen uit in ons bedrijfspand en de oren klapperden licht toen ik het over de technologische ontwikkelingen in de branche had. Boer Gast dacht dat we niet verder kwamen dan ‘de productie van af en toe een kacheltje of zo’. En dan is het heel leuk om te ervaren wat onze vlucht in de afgelopen jaren te weeg heeft gebracht…..’

De eerste energieneutrale school

Waarna Harry geestdriftig begint over de opening van de Klimop basisschool binnenkort in Middelstum. De eerste energieneutrale school in het aardbevingsgebied dankzij het Scholen°Concept inclusief lucht/water-warmtepompen in combinatie met de nodige zonnepanelen op het dak. Ook bij basisschool ‘De Horizon’ in Bedum is Klimaatgroep Holland in de weer met hun unieke klimaatbeheersingssysteem.

Harry trekt mij mee in een bijzonder gesprek dat hij enige tijd geleden met een medewerkster van het Ministerie van Binnenlandse Zaken had en waarvoor hij naar Utrecht toog. Haar was opgevallen dat 80% van het subsidiegeld dat bestemd was voor binnenklimaatverbeterende maatregelen in scholen uiteindelijk slecht besteed was. Installaties gingen vaak in storing of werden helemaal niet meer gebruikt. Wel had ze uitgezocht dat op de klimaatsbeheersingsinstallaties die wel functioneerden opvallend vaak het logo van Klimaatgroep Holland stond……

Onderhoudend gesprek

Het werd daarna een onderhoudend gesprek waaruit beide partijen lering trokken. Mevrouw werd uitvoerig geïnformeerd over het Scholen°Concept en de unieke meldkamer van Klimaatgroep Holland waar vanuit twee servers op het Zerniketerrein om de vijf seconden actuele data van tal van klimaatbeheersinginstallaties uit heel Nederland doorgezonden worden. Waar nodig wordt op afstand ingrepen waardoor men voor 90% van de geconstateerde meldingen reeds een oplossing vindt.

Vervolgens nam Harry kennis over schoolbudgetten die langzaam maar zeker uitgehold worden waardoor Nederland, eens een toonaangevende natie op kennisgebied, steeds verder afglijdt in de wereld. Dat gesprek zette hem aan het denken en hij nam een opmerkelijk besluit. Zijn Scholen°Concept moest zo goed worden dat hij een garantie van tien jaar op het eindproduct kan garanderen. Aldus geschiedde….

En zo is een win-win situatie van ongekende schoonheid ontstaan. Scholen weten in die tien jaar precies waar ze qua kostenplaatje aan toe zijn. Over dit unieke concept wordt uitvoerig gepraat binnen ‘Scholenland’ met als gevolg een goed gevulde orderportefeuille.

Ergens natuurlijk een huzarenstukje van ongekende orde. Want waar menig producent verdient aan installaties die er na vijf jaar de brui aan geven, daar gaat Klimaatgroep Holland voor minimaal een verdubbeling. Een uniek staaltje van innovatief denken. Geen wonder dat 2018 met vertrouwen tegemoet wordt gezien. En geen wonder dat ik u namens de klimaatbeheersers uit Groningen een prachtige eindejaarstijd toe mag wensen, inclusief een heel voorspoedig 2018!  

 Columnpagina Klimaatgroep Holland

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69