Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Gerrit Koning, Bedumer horecatijger met De Caenerij als nieuwe uitdaging.

Gerrit, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mijn naam is Gerrit Koning dus en ik ben op 11 december 1957 geboren in Groningen. Ik ben de zoon van een kroegbaas, mijn ouders hadden een café plus cafetaria aan de Oosterweg. Daar waar nu de ‘Kroeg van Klaas’ zit. Mijn ouders begonnen in 1967 met Cafetaria Koning aan de Bedumerweg in Groningen, tegenover de bushalte. Daarmee werd eigenlijk ook de stap richting Bedum gezet.

Dankzij deze cafetaria kwam ik voor het eerst in aanraking met de Bedumers en van horen zeggen begreep ik dat het met de horeca in Bedum niet zo goed gesteld was. Ik had in die tijd al plannen om voor mijzelf te beginnen en samen met mijn broer Feiko gingen we in Bedum van start met een café/cafetaria. Toen in 1980 dit pand aan het Boterdiep vrijkwam zijn we hier verder gegaan. We maakten een verdeling tussen het café en het cafetariagebeuren en daar mijn hart meer in het cafégebeuren ligt, werd café Koning geboren.

De rest is geschiedenis en daar komen we straks wel op terug. Ik woon inmiddels al weer zes jaar in Groningen maar wil op termijn graag weer terug naar het platteland. Vanaf de eerste dag dat ik hier in Bedum neerstreek, voelde ik mij ook een echt dorpsmens. De no-nonsense cultuur spreekt mij erg aan. Ik droom wel eens over een huisje achter de dijk bij Usquert, maar of het daar ooit van komt?

Ik heb twee kinderen. Zoon Daniël is 33 jaar en dochter Naomi 21. Josien Dob is mijn partner, samen zijn we vaak in Ten Post te vinden, ook hierover later meer.   

Nog wel eens heimwee naar de Fame-jaren ’80 en ‘90?

Daar kan ik eerlijk en oprecht op antwoorden: wekelijks! Ik vond en vind de horecacategorie discotheek de mooiste tak van het horecagebeuren. Hoe mooi ik het huidige werk ook vind, toch zou ik al mijn toko’s misschien wel in willen ruilen voor een goeddraaiende discotheek. Jonge mensen die dansen en springen en plezier hebben wanneer er muziek gedraaid wordt, is eigenlijk het mooiste wat er is. Wanneer de veranderingen niet noodzakelijk waren geweest, zou ik alle weken nog steeds de gezelligheid van het bruin café en de discotheek ambiëren.

Wat dat betreft waren de jaren van 1983 tot halverwege de jaren negentig toch wel echt glorietijden. Daarna merkte je al een kentering. Wellicht door de opkomst van de hardcore, muziek dat lang niet alle muziekliefhebbers kon bekoren. Het rook- en 18+ plus beleid maken een terugkeer naar die tijd ook niet bevorderlijk. Daarnaast is de manier van communiceren natuurlijk drastisch veranderd. Vroeger ging je naar het café of de disco om in contact te komen met de andere sekse. Tegenwoordig is een afspraak via WhatsApp zo gemaakt.

Maar nu is daar restaurant De Caenerij?

Tot vorig jaar 29 juni was daar gewoon nog Fame in combinatie met het bruin café. Daar ik de markt een beetje probeer te volgen, ontdekte ik dat wanneer je actueel wilt blijven en geld wilt verdienen je je toch wat meer op het eetgedeelte moet concentreren. Eigenlijk is het uit eten gaan ook de nieuwe manier van uitgaan.

Vanuit dit perspectief ontstonden de plannen voor restaurant De Caenerij. Betaalbaar uit eten en net iets anders dan wat er al was in Bedum. Op onze menukaart is voor ieder wat wils te vinden. Je moet Bedum eigenlijk zien als een groot forensendorp waarvan een groot gedeelte nog steeds georiënteerd is op de stad Groningen. Wij proberen middels De Caenerij hier een kentering in aan te brengen. 

Hoe zijn de eerste twee maanden verlopen?

Heel positief, we zijn zeer tevreden. Onze doelstelling is bereikt. We hebben iets gecreëerd waardoor de vaste gasten blijven en we een nieuwe doelgroep aan kunnen trekken. We hebben inmiddels een mooie aanloop gehad en veel positieve reacties in ontvangst mogen nemen. We zien de nodige nieuwe gezichten maar ook vaste gasten uit het verleden, die ik nog ken uit de Fame-tijd, komen met hun partner en kinderen langs om te eten.

Een mooie combinatie met Grandcafé Koning?

Absoluut, voor en na het caenen kan er nog lekker even geborreld worden in Grandcafé Koning, dat vlak om de hoek ligt. In het café wordt regelmatig een pubquiz georganiseerd of een dart- of pooltoernooi. De vrijdagmiddagborrel is natuurlijk al jaren een begrip in Bedum en op het verwarmd terras kun je heerlijk zitten en genieten. En wat te denken van de loungehoek?

Beide zaken vullen elkaar goed aan en ook de openingstijden zijn op elkaar afgestemd. Momenteel zijn beide horecagelegenheden van woensdag tot en met zondag geopend. Ik ben in overweging om het café weer alle dagen open te gooien om te kijken of hier behoefte aan is.

Je hebt nog meer restaurants onder je hoede (gehad) toch?

In 2008 krijg ik een bod op mijn pand hier in Bedum die ik niet kon weigeren, ‘an offer I couldn’t refuse’ dus. Ik had altijd al een oogje op restaurant ‘Bij de molen’ in Ten Post omdat ik het een heel mooi pand vond maar de eigenaar, Tom Meijer, wilde er niet van af. Via Hilko Lijfering kreeg ik te horen dat ‘Het wapen van Norg’ vrijkwam. Ik besloot te gaan herinvesteren in Norg. In april 2009 overleed Tom Meijer echter en ik werd via een tussenpersoon benaderd of ik nog belangstelling had voor het pand. Ik had nog investeringsgeld over en was nog steeds zeer geïnteresseerd en toen ben ik dus tot koop overgegaan.

Het jaar er op hoorde ik dat de mensen die mijn pand in Bedum gekocht hadden, deze weer te koop wilden zetten. Het bloed kroop waar het niet gaan kon en ik heb het pand teruggekocht. Het feit dat ik nu drie panden in bezit heb, is dus per toeval ontstaan. Wel ben ik over alle locaties zeer tevreden. Dochter Naomi is vaak in Norg te vinden, zoon Daniël is hier vaak en Josien en ik in Ten Post en sinds De Caenerij natuurlijk hier ook wat vaker. Drie panden in het bezit hebben, is natuurlijk hartstikke mooi maar het houdt wel in dat ik 6 a 7 dagen in de week aan het werk ben.

Hoeveel jaar horeca-ervaring breng je inmiddels mee?

Ik was op mijn 12e, 13e jaar al bij mijn ouders aan het werk dus reken maar uit. Helaas was er vroeger geen horecaopleiding in Groningen en daar ik toch moest kiezen en wel handig was, ging ik naar de LTS. Ik heb mij in het loodgietervak bekwaamd maar ging uiteraard vanaf mijn 16e fulltime de horeca in.

Ook dit jaar weer actief voor de Bedumer Winterloop?

Bij de Bedumer Winterloop had ik vanaf het begin een warm gevoel. Ook al omdat bijna iedereen in zijn of haar omgeving wel met kanker van doen heeft gehad of heeft. Vroeger kwam er op de slotavond altijd een band in de kroeg. De opbrengst van de kaartverkoop en een gedeelte van de omzet ging dan naar de organisatie.

Dit jaar doen we het iets anders, daar er niet zoveel ruimte meer is in de kroeg. Allereerst vindt er op 31 januari een benefietdiner plaats waarvan de gasten zelf mogen bepalen hoeveel het diner hun waard geweest is. Op de slotavond, 4 februari, staat er in het café een aansprekende DJ wat leidt tot een Saterday Night Fame Classic gebeuren. De opbrengst hiervan gaat ook naar de Bedumer Winterloop.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je horecacarrière tot dusver ?

Het feit dat ik alle dagen met plezier aan het werk ben, is natuurlijk al een hoogtepunt op zich. Wanneer de mensen een gezellige avond en plezier hebben, dan geniet ik ook. Verder hebben we hier een keur aan topartiesten gehad zoals Marco Borsato, Jan Smit, René Froger, Nick en Simon enz. enz.. Ook allemaal topavonden.

Niet alle uitstapjes die ik op horecagebied gemaakt heb, waren altijd een succes. Maar dit valt in het niet bij het overlijden van één van mijn medewerksters, Heidi Poelstra inderdaad, die in 1993 door een noodlottig ongeval om het leven gekomen is.

Je hebt ongetwijfeld leuke horeca-anekdotes?

Talloze inderdaad maar die ga ik niet noemen want vaak zijn in dergelijke grappige gevallen mensen betrokken wiens namen ik niet kan en wil noemen. Maar waar ik met veel plezier op terugkijk zijn de WK’s en EK’s voetbal natuurlijk waaraan Nederland meedeed met Bedumer Arjen Robben in de gelederen. Want dan werd het pand omgebouwd tot Robbencafé en kwamen de cameraploegen van heinde en verre naar Bedum om sfeerreportages te maken.

Nog tijd over voor hobby’s?

Op dit moment niet maar ik mocht vroeger graag motorrijden of in de Cabrio rondtoeren. Ik wil binnenkort wel weer een motor aanschaffen zodat ik in de zomer er op uit kan trekken met enige kameraden.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Carpaccio en een lekker ijsje.

Waar staat Gerrit Koning over 10 jaar?

Poeh, dan ben ik 69 jaar….. Ik hoop dan nog wel steeds actief te zijn in de horeca maar wel wat meer op de achtergrond. Tegen de tijd dat de mensen je met u aan gaan spreken moet je op gaan passen natuurlijk. Zolang het nog zo mooi gaat als nu, ga ik rustig door. Ik moet er ook niet aan denken om alle dagen niets om handen te hebben.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik ben heel blij met alle aandacht en aanloop die ik hier in Bedum al bijna 40 jaar heb mogen hebben. Kom gerust eens langs in De Canaerij en ook onze nieuwe website (www.decaenerij.nl) is denk ik wel een bezoekje waard. We zien je graag verschijnen! 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69