Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Dromend over afstudeeronderzoeken

Ik heb een repeterende droom die vaak terugkomt. Ik dacht dat ik het gevoel kwijt was maar vorige week kwam ie maar zo weer voorbij. In mijn slaap inderdaad, ongetwijfeld in de REM-fase. Ik keer dan weer terug naar mijn HBO-verleden en steeds ben ik met mijn vervolgopleiding bezig. Gevoelsmatig modder ik maar wat aan met in het achterhoofd altijd de prangende gedachte: ik/wij moeten op korte termijn beginnen met ons afstudeeronderzoek. En dat is eigenlijk een heel vreemde gedachte in de wetenschap dat ik twee keer met zo’n traject bezig ben geweest, én succesvol afgerond ook nog eens…..

Waarom komt die onrustige droom dan steeds weer terug? Het is mij een raadsel. Wat een afstudeeropdracht is? Het komt er op neer dat je de laatste vier maanden van je opleiding bezig gaat met een soort van onderzoek en daar fulltime induikt. Klinkt saai? Nog even doorbijten want het wordt nog iets saaier. Want je moet ook een duidelijke doel- en probleemstelling opstellen. En ook al zijn er geen problemen, dan moeten die toch geformuleerd worden. En ook een doelstelling natuurlijk hoe die problemen op te lossen, het liefst inclusief een tijdpad.

Afstudeeropdracht één was met mijn huidige buurman Willem, ter afsluiting van ons milieukundeavontuur. ‘Uniformering milieuzonering van industrieterreinen’ luidde de indrukwekkende titel. Van onze presentatie is zelfs een video geschoten door mijn zwager Marten. Helaas heb ik mij er nooit meer toe kunnen zetten om hem terug te zien. Dagenlang zaten we bij Wim op zijn slaapkamer aan de Coendersweg om onze onderzoeksgegevens uit te werken. Tussendoor zijn we bij negen gemeenten langs geweest om te kijken hoe zij met hun milieuzonering om gingen. Met het openbaar vervoer doorkruisten we de hele provincie om informatie te verzamelen…..

Het leidde al met al tot een heel boekwerk die hier nog ergens op zolder rond moet slingeren. Ik weet nog dat we halverwege het traject de probleemstelling bijgesteld hebben, dat was een stuk gemakkelijker dan het hele verslag te herschrijven. Want een voldoende op je afstudeeropdracht had je niet zo maar te pakken natuurlijk. Uiteindelijk waren we zeer content met onze zeven wat automatisch inhield dat we de opleiding succesvol afgerond hadden. We hebben het nu over 1994, waar blijft de tijd…..

Ik besloot om nog een jaar door te gaan met studeren. Terwijl Wim de RUG veroverde, zocht ik mijn heil op de HTS, om de eenjarige opleiding Technische Bedrijfskunde te volgen. Het werd een pittig half jaar met heel veel droge stof dat in dikke boeken weggeschreven was. Soms verbaas ik mij er nog wel eens over hoe ik al die tentamens succesvol afgerond heb. Vooral van het onderdeel calculeren begreep ik geen sikkenpit, dit kwam waarschijnlijk ook door het zeer wazige lesgeven van de desbetreffende docent. Gelukkig wist ik de 3,4 op het tentamen weg te poetsen middels een ruime voldoende op het onderdeel financiering.

Maar ook na een half jaar volgde hier de onvermijdelijke afstudeeropdracht. Dit keer samen uitgevoerd met de uit Assen afkomstige Wilbert Davids die ik nog kende van mijn milieustudie. De opdracht werd ons min of meer in de schoot geworpen want we konden hem via het ingenieursbureau DHV uitvoeren bij Vast Banket. En daar was ik tijdens schoolvakanties en op de vrijdagmiddagen altijd al te vinden dus de lijntjes waren kort. Hoewel we ook vaak ‘op kantoor’ in Groningen te vinden waren. En we kregen zelfs een heuse vergoeding voor dit onderzoek, het zal om zo’n tweehonderdvijftig gulden per maand zijn gegaan…..

Ook hier moesten de resultaten van het onderzoek weer gepresenteerd worden en ik vraag me wanhopig af of we dit nu één of twee keer hebben gedaan. De keer bij Vast Banket kan ik mij zo nog voor de geest halen. Deze vond na werktijd plaats met het hele hoge en middenkader van VB als aandachtig toeschouwer. Om ons verhaal niet met lage maag aan te horen, had mijn werkgever Rita’s smulmobiel geregeld voor een kleffe ondergrond. De presentatie ging volgens mij best wel goed, hoewel men bij Vast niet zat te springen om een voortrekkersrol op milieugebied te ambieren. Hoezeer onze mentor binnen DHV ook zijn best deed om er meer handel uit te slepen….

Het relaas moet ook tot een voldoende geleid hebben, ik denk dat er uiteindelijk ook een zeven op het diploma verscheen. Twee ruime voldoendes derhalve op beide onderzoeken, waarom dan nog steeds dromend over het in gang zetten van dit hele proces? Het is mij een volstrekt raadsel, wellicht kunt u mij de dieper liggende gedachte noemen……

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69