Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Middelstum, op fietse dit jaar!

We zijn de decembermaand weer ingeschoten. Eigenlijk op de zelfde wijze als een vuurpijl in de lucht. Ons levenslontje is aangestoken en dan is er geen houden meer aan. Dat gaat net zo lang door tot de definitieve knal. En dan is het maar zo weer januari. Twee jaar geleden liep ik met hond Zora in en om Middelstum om haar schoonheid te beschrijven. Vorig jaar voelde ik mij vogelvrij en dan krijg je natuurlijk een mooie helikopterview op ons pracht dorpje aan het Boterdiep. Dit jaar moet de fietse, de stalen ros inderdaad, maar eens weer van stal getrokken worden….

Ook al is het alleen maar om onze nieuwste aanwinst vanaf Pomp te bewonderen. Hoewel bewonderen een groot woord is voor een scholennoodgebouw. Nee, aardbevingen hebben we hier niet meer gevoeld gelukkig maar aardbevingsbestendig moeten we wel worden! En dus vinden de komende jaren versterkingen en nieuwbouw plaats om onze jongste inwoners een veilige leerplaats te bieden. Een veilige sporthal hebben ze al gekregen. Maar wat hebben we peentjes moeten zweten toen er hekken omheen geplaatst werden. Gegijzeld was ie, de Hippolytushal. Maar inmiddels straalt ze al haar schoonheid uit op Middelstum en haar Ommelanden.

Ik kan nog net niet op fietse het Asingapark doorkruisen. Maar daar scheelt niet veel meer aan. Dit park is namelijk gepimpt. Of hij 100% rolstoelbestendig is, weet ik niet maar mijn fietsbanden zijn straks niet meer te houden wanneer ik uit het park naar beneden suis om vervolgens de Burchtstraat in te knallen. Snel even een pittoresk rondje Ewsum meepikken hierna. Toch wel de crème de la crème op toeristisch gebied in Middelstum hoor. En misschien verrijst binnenkort bij molen De Hoop wel een nieuw Pakhuis, dat zal oude tijden mooi doen herleven….

Nu ik toch op fietse ben, kan ik mooi ook even die kleine dorpjes en gehuchtjes rondom meepikken. Want Middelstum laat zich ook vanuit Oosterburen, Toornwerd, Boerdam, Fraamklap, Westerwijtwerd en Huizinge in haar volle glorie zien. Lekker even het hoofd leegfietsen in een kilometertje of tien. Met de Hippolytuskerk als trots baken en richtpunt dat overal bovenuit steekt. Ook het Hippolytushoes is een markant punt. Door de rood/oranje uitstraling al van verre vanuit Huizinge te herkennen. Het acute sluitingsgevaar mag dan wel verdwenen zijn maar 2019 klinkt in januari al weer een stukje dichterbij. Duimen dat er een definitieve en mooie oplossing wordt gevonden binnenkort voor dit gebouw en haar bewoners en medewerkers!

‘Wat is er dit jaar in Middelstum gebeurd, wat vermeldenswaardig is?’, vraag ik aan mijn vriendin. Zelfs zij kijkt mij schaapachtig aan want in Middelstum gebeurt altijd wat. Fleur de Ville (inderdaad, een prachtige bloemenflora vanaf de brug bij Labor tot aan de Burchtstraat), de gondelvaart (oh ja, bijna 40 prachtig versierde boten die onder heerlijke weersomstandigheden door het Boterdiep gleden met na die tijd een mooie band en veel gezelligheid), de kerstwandeling (weer in ere hersteld en wat was het mooi om een wandeling in de prachtig verlichte Ewsum omgeving te lopen), de aanleg van de Stolpersteinen (in opdracht van de Historische Vereniging Middelstum op verschillende plaatsen in Middelstum), Sunsation (zet Middelstum als altijd op de kaart), braakt zij binnen know time uit….

Jaja, onvoorstelbaar toch, wat weer een bedrijvigheid. ‘En de begraafplaats is natuurlijk ook prachtig geworden’, gaat zij verder…… Ho maar, ho maar, ik heb nog maar tweehonderd woorden om al dat moois te beschrijven terwijl ik bijna van fietse val wanneer ik Middelstum via de Delleweg binnenrij. Dat is een grapje natuurlijk want er is de laatste tijd veel discussie ontstaan over de verkeersveiligheid van dit markant punt. Maar op fietse kan ik natuurlijk gewoon veilig op het voetpad blijven rijden.

Ik heb het gevoel dat ik wat belangrijks vergeten ben maar weet niet wat. Misschien dat u zelf dit verhaal kan aanvullen met mooie herinneringen en plekjes die Middelstum in 2016 weer kleur gaven. Ah, ik weet het al. De herinrichting is afgerond na drie lange jaren vol met bedrijvigheid in het centrum. Maar wat is het mooi geworden, inclusief het prachtige gezondheidsplein. Maar pas op voor de goten in de weg. Chapeau en een diepe buiging voor het nieuwe komgebeuren. Zelf ben ik voor dit jaar weer uitgefietst. Het gaat u goed de komende feestdagen en ik schrijf u graag volgend jaar weer allerlei wetenswaardigheden over Middelstum toe. 

(Foto’s onder andere afkomstig van Middelstum-info)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69