Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jan Spijk, Een alternatieve top 2000 lijst

Elk jaar begint op 1e kerstdag op radio 2 de top 2000. De top 2000 spreekt meer aan dan welk andere “top zoveel” van welk radiostation dan ook. Mensen horen nummers van vroeger die ze niet zo vaak meer horen, zitten de hele dag aan de radio gekluisterd en blijven zelfs wakker om dat ene nummer midden in de nacht te horen. En dat terwijl je tegenwoordig met 1 druk op de knop hetzelfde nummer op ieder moment op Youtube kunt beluisteren. Het is iets wat hoort bij de dagen vanaf kerst t/m oudejaarsavond, en zelf vind ik het ook maar al te mooi.

Het stemmen daarentegen is als vanouds geen doen. Ondanks dat je dit jaar op 20 nummers kan stemmen en 10 vrije inzendingen kan indienen is op 30 nummers stemmen nog steeds te weinig. Een mooi nummer dat als eerste in je opkomt “gooi” je vaak gelijk in je lijstje totdat je aan het einde komt en nog maar op 3 nummers kan stemmen terwijl je eigenlijk nog wel 10 in je hoofd hebt. Och, het heeft elk jaar wel weer wat…

Dit jaar doe ik het anders. Naast dat ik een muziekliefhebber ben, ben ik ook een voetbalfan. Waar ik van kan genieten is het gezang in stadions. Soms kan een wedstrijd nog zo slecht zijn, als het publiek echt fanatiek is op de tribune (met gezang) kan ik toch nog 90 minuten lang plezier beleven aan een wedstrijd. Meer dan waar dan ook ter wereld zijn voetbalsupporters op de Britse eilanden creatief met gezang vanaf de tribunes. Bepaalde clubs eigenen zich nummers toe en op veel klassieke nummers, uit de jaren 60 en 70, zijn varianten gemaakt met daarin teksten over hun favoriete club of spelers.

Eerlijk is eerlijk, het gezang bij de gemiddelde eredivisieclub steekt maar schril af tegen dat van een  Britse club. Om dan nog maar te zwijgen over het “carnavaleske hoempapa” publiek bij het Nederlands elftal. Waarbij het Engelse voetbalteam verschillende klassieke nummers uit volle borst worden meegezongen, wordt bij een wedstrijd van het Nederlands elftal de stilte doorbroken door een groep kinderen die de wave proberen in te zetten.

Alleen het “Bloed, zweet en tranen” van Andre Hazes voor de wedstrijd is inmiddels geadopteerd als nationaal voetballied (mensen in Rotterdam zullen het hier vast niet mee eens zijn).

Om terug te komen op het begin van mijn column, dit jaar heb ik een top 15 voor de top 2000 samengesteld met nummers die vaak te horen zijn in voetbalstadions. Het betreft vooral nummers waar ze in Engeland een eigen twist aan hebben weten te geven, maar vaak wordt het originele nummer ook uit volle borst meegezongen. Slecht een paar nummers waar ik op heb gestemd worden (ook) gezongen in andere landen. Het lijstje is uiteindelijk volstrekt willekeurig maar heeft toch heel wat mooie nummer opgeleverd. Hieronder zal ik per nummer enige toelichting geven over o.a. het nummer en welke clubs de nummers hebben toegeëigend.

The Monkees – Daydream believer (Swansea City)

Het nummer hoor je nog wel eens voorbijkomen in voetbalstadions maar is niet meer zo populair als 10 jaar geleden. Het nummer is bij mij blijven hangen dankzijn een documentaire van de NOS uit 2003. Hierin gaat het tussen Exeter City en Swansea City, wie in  het profvoetbal blijft. De Swansea nummers gebruiken dit nummer dan nog veel als veredelde clublied. De documentaire heet: ‘That final day’, en is echt de moeite waard om een keer te bekijken op Youtube.

Jeff Beck – Hi Ho Silver Lining (o.a. Sheffield Wednesday)

Bij o.a. Sheffield Wednesday, dat nu speelt in de 2e divisie in Engeland, wordt in het gezang de woorden Silver Lining vervangen door Sheffield Wednesday.

Tina Turner – The Best (Glasgow Rangers)

Het informele clublied van Glasgow Rangers. Vooral in de derby tegen Celtic (the old firm) wordt dit nummer uit volle borst meegezongen. Ook bij o.a. PSV wordt het nummer gebruikt.

Neill Diamond – Sweet Caroline (diverse clubs)

Het nummer is natuurlijk een echte klassieker. Hij wordt dan ook bij veel clubs over de hele wereld fanatiek vanaf de tribunes (mee)gezongen.

Tom Jones – Delilah (Stoke City)

Als er toch een nummer is dat echt toegeëigend is door 1 club, dan is het wel dit nummer. Eigenlijk totaal geen voetbalnummer maar Stoke City, die vaak als het zwarte schaap van  de Premier league wordt gezien, heeft toch een geweldig klassiek lied als ‘hun’ nummer.

KC & The Sunshine Band – Give It Up (waar niet)

Je zou het niet gelijk zeggen maar dit nummer wordt bij zoveel clubs gebruikt overal ter wereld. De melodie is makkelijk om een naam met 3 lettergrepen in te gebruiken. Naast voetbal zie je het nummer bijvoorbeeld ook vaak bij het darten. Zo werd de Nederlandse darter Vincent van der Voort totaal verrast toen het Engelse publiek er was achter gekomen dat zijn naam zich ideaal leent voor dit nummer: na, na, na, na, na, na, na, na, na, na, na, Vincent van der Voort , van der Voort, Vincent van der Voort!

Gloria Gaynor – Can’t take my eye off you (diverse varianten)

Als je de titel zo ziet dan zou je je er misschien niet gelijk een voorstelling van maken maar dit nummer is ook beter bekend als: ‘Oh pretty baby’. Het origineel stamt uit 1965 en was Frankie Vallie samen met The 4 Seasons. Het nummer van Gloria Gaynor is iets meer toegankelijker. Het wordt vaak gebruikt om een speler toe te zingen. Bekend is het: “Oh Owen Hargreaves” van Manchester United.

The Beatles – Hey Jude (Manchester City)

Ook een echte top 2000 klassieker. De bekende melodie aan het eind van het nummer wordt gevolgd door City. Prachtig om een keer te zien/horen.

Doris Day- Que Sera Sera (Liverpool: Steven Gerard)

Een echte “golden oldie”. Het nummer is bij het voetbal vooral bekend van het toezingen van de clubheld Steven Gerard bij Liverpool. Que Sera Sera, wordt vervangen door door Steve Gerard Gerard (He’ll pass the ball 40 yards, etc).

2 unlimited – No Limit (overal in Engeland, Kolo/Yaya Toure)

Ook al speelden Kolo en Yaya Toure, toentertijd bij respectievelijk Liverpool en Manchester City, voor de broers uit Ivoorkust is toch een gezamenlijk nummer gemaakt op de melodieën van deze jaren 90 house classic. Het nummer wordt eigenlijk overal gezongen en ook bij het darten werkt het sfeerverhogend.

The Proclaimers – Sunshine on Leith (Hibernian)

De band is vooral bekend van het nummer ‘I’m gonna be (500 miles)’. In Groot Brittannië is Sunshine on Leith ook een populair nummer. Het is ook het favoriete nummer van de aanhang van het schotse Hibernian. Dit jaar zag ik toevallig een filmpje voorbijkomen waarin het nummer massaal werd gezongen door de Hibernian aanhang na het winnen van de 1e Schotse FA cup in 110 jaar. Zeker de moeite waard om een keer te bekijken op Youtube!

GALA – Freed From Desire (Noord Ierland, Wigan Athletic, Will Griggs)

Na het EK van afgelopen zomer heeft dit geen uitleg meer nodig.

Beach Boys – Sloop John B (diverse clubs)

Ook een echte klassieker uit de jaren 60. Vaak gezongen bij uitwedstrijden. Bij een achterstand: “This is the worst trip, I wanna go home. Of bij een voorsprong: “I don’t wanna go home”.

The White Stripes – Seven Nations Army (overal in Europa)

De melodie wordt bij diverse clubs afgespeeld na een doelpunt (bijv. Atletico Madrid, maar ook op het EK). Natuurlijk zijn er ook veel varianten qua tekst op dit nummer. Bijv.: “wij staan boven de Friezen”. Velen zullen natuurlijk nog genoeg andere varianten kennen.

Gerry & the Pacemaker – You’ll never walk alone (o.a. Liverpool en Celtic)

Het voetballied der voetballiederen. Alleen aan dit nummer is al een column te wijden. Het officiële clublied van Liverpool bezorgt mij vaak weer kippenvel als het massaal wordt gezongen op Anfield Road. In goede tijden of in slechte tijden, de supporters laten weten altijd massaal achter hun club te staan. De spelers staan er, zoals het nummer al zegt, nooit alleen voor. Het nummer wordt naast Liverpool ook bij andere clubs gezongen. Vaak zijn het volksclubs met een erg trouwe en fanatieke aanhang. Hierbij kan je denken aan: Celtic, Borussia Dortmund en Feyenoord.

Eigenlijk wou ik een top 20 maken maar ik zie dat ik al ruim over de 1000 woorden heen ben gegaan. Daarom een top 15. Al met al een gevarieerd lijstje. Voor de liefhebbers van voetballiederen is het zeker de moeite waard om wat van dit lijstje terug te kijken op Youtube.

Dit, plus nog 5 nummers, is dit jaar dus mij top 2000 lijstje. Al met al heb ik niet zoveel met kerst. Maar op 2e Kerstdag komt het beste van deze column weer samen. Met de top 2000 op de achtergrond Engels voetbal kijken op tv (Boxing Day). Het belooft dus weer een mooie 2e kerstdag te worden!

 

 

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69