Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Beth Bijsterveld en Linda Hekkema, Sinterklaasfeest voor iedereen!

Beth en Linda kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Beth: “Zal ik beginnen? Mijn naam is Beth Bijsterveld-Lofvers. Ik ben getrouwd met Germt Bijsterveld, en moeder van 2 getrouwde zoons. Inmiddels zijn we in het rijke bezit van vijf kleinkinderen. En ik kom net als Linda uit Warffum, dat we elkaar goed kennen is dus geen toeval…..”

Linda: “Dat klopt, Beth komt regelmatig bij mij langs. Ik ben Linda Hekkema, samenwonend, en ik heb een dochter van negen jaar. Sinds 2014 ben ik de eigenaresse van cadeauwinkel Harlin in Warffum. Ik verkoop tweedehands kleding voor dames en kinderen, cadeauartikelen en gerystylde meubelen die ik zelf heb opgeknapt met onder andere krijtverf. Daarnaast verhuur ik ook stellingen in mijn winkel zodat mensen spulletjes kunnen verkopen. En ik verzorg workshops, voor Beth vaak ook weer een mooie gelegenheid om even langs te komen!”  

Jullie zijn een bijzondere actie opgestart?

Beth: “Vier jaar geleden ben ik begonnen met het inzamelen van cadeaus voor gezinnen die bij de Voedselbank lopen en derhalve vaak geen geld hebben om Sinterklaascadeaus voor hun kinderen te kopen. Dit was toen een enorm succes, ondanks een kort tijdsbestek van twee weken waarin alles moest gebeuren. Mensen brachten allerlei speelgoed bij ons thuis. Ik had op den duur zelfs de badkamer vol staan! Twee keer per week brachten we de spullen naar Baflo samen met enige vrijwilligers, de plaats waar de Voedselbank toen nog gevestigd was.

“Linda: De daarop volgende twee jaren nam de Voedselbank zelf de organisatie op zich. Maar door tijd- en personeelsgebrek waren zij niet in staat om deze actie ook dit jaar weer te faciliteren. Daar kwam ik achter toen ik een kleine maand geleden contact met ze opnam. Voor Beth en mij een reden om direct weer een actie op te starten. Via Facebook deden wij een oproep om zoveel mogelijk speelgoed bij de locatie Harlin in te leveren. De actie is wederom een groot succes! Vorig jaar had ik al meegeholpen met voedsel in te zamelen voor de Voedselbank, n.a.v. de actie van RTV Noord.”

Voor hoeveel kinderen zamelen jullie speelgoed in?

Het gaat in totaal om 177 kinderen, afkomstig van gezinnen uit de gemeenten De Marne, Winsum, Bedum, Eemsmond en Loppersum (gedeeltelijk) die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Wij vinden dit schrikbarend veel. Je moet bedenken dat er kinderen zijn die soms ’s morgens zonder boterham naar school moeten. Het is dan hartverwarmend om te vernemen dat zoveel mensen aan ze denken en speelgoed langs komen brengen!

Hoe verloopt de actie tot dusver?

In een woord: geweldig! De doelgroep, kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 12 jaar, spreekt natuurlijk ook enorm aan. Het zou toch te gek voor woorden zijn wanneer het mooie Sinterklaasfeest aan deze kinderen voorbijgaat door geldgebrek. Vanuit de verschillende gemeenten zijn vrijwilligers de afgelopen dagen druk in de weer geweest om speelgoed in te zamelen en hierheen te brengen.

De actie was vanaf het begin een groot succes. Direct de eerste dag werden hier al drie a vier tassen vol met speelgoed afgezet en dat ging in de afgelopen weken maar door. Volgens ons is er al met al een kleine duizend stuks aan speelgoedartikelen binnengebracht…

Noem eens wat bijzondere acties die op poten zijn gezet?

Onze jongste vrijwilliger is sinds kort actief bij de Voedselbank door een stageplek voor haar school en heeft een bijzondere actie opgestart. Ze heeft scholen in Bedum en Zuidwolde aangeschreven via een nieuwsbrief waarin ze aandacht vroeg voor deze actie. Met als gevolg dat er zoveel speelgoed ingezameld werd dat ze de Pluswinkel in Bedum moesten vragen of ze mee wilden helpen om al het speelgoed hier te krijgen…. En zo zijn er vele vrijwilligers actief. In Ulrum is iemand die het inzamelwerk voor de gemeente De Marne op zich heeft genomen. In Uithuizen idem dito en deze toch al druk bezette vrouw startte en passant ook nog even een chocoladeletteractie op.

Ook de ondernemers steunen ons volop hoor. Zo bood de Spar in Warffum aan om lunchpakketten te verzorgen voor onze vrijwilligers maandag en vrijdag a.s. wanneer we het speelgoed uitdelen. En ook eetcafé ‘Bij Moeders’ uit Warffum verzorgt donderdag lunchpakketten.

Hoe gaat het nu verder?

We zijn nu druk bezig om al het speelgoed wat is binnengekomen te sorteren. Je begrijpt dat we ook hier weer dankbaar gebruik kunnen maken van de nodige hulptroepen. Alle mensen die bij de Voedselbank lopen, hebben een brief ontvangen waarin staat dat ze donderdag en vrijdag a.s. op vertoon van  deze brief bij Harlin speelgoed op kunnen halen. We hopen dat de mensen massaal komen en zich niet af laten schrikken omdat het om een andere locatie gaat en ze het speelgoed dus niet bij de Voedselbank zelf op kunnen halen.

Per kind mogen we ongeveer vijf speelgoedartikelen weggeven en uiteraard ook het nodige snoepgoed. Vier vrijwilligers houden zich met de uitgifte van de cadeaus bezig. Zo zorgen ook voor een goede splitsing van nieuw en bestaand speelgoed.

Speelgoed dat overblijft zouden we graag verspreiden naar gezinnen die net niet tot de Voedselbankdoelgroep behoren. Dit is misschien nog wel een grotere groep. Maar dat is iets voor de volgende keer. We hopen dat zoveel mogelijk gezinnen langskomen om cadeaus voor hun kinderen uit te zoeken. Het zou natuurlijk jammer en sneu zijn wanneer we met veel cadeaus blijven zitten!

Dat is best veel geregel in korte tijd?

Beht: “Dat klopt hoor, ‘mijn kop is soms net een cirreltop, een draaitol, haha.’ Regelmatig word ik om drie uur ’s nachts wakker en dan maalt er van alles door mijn hoofd wat nog moet gebeuren.” Linda: “Het is inderdaad vrij hectisch deze dagen maar ik maak mij er wat minder druk om als Beth. Dit komt ook omdat ik het volste vertrouwen heb, dat het allemaal wel goed komt. Wat dat betreft vullen Beth en ik elkaar goed aan. Wat de een vergeet te regelen, pikt de ander wel weer op.”

Beth: “Dagelijks ben ik er toch wel een uurtje of twee a drie mee bezig. Met het opstellen van Facebookberichten bijvoorbeeld waarbij wij de mensen oproepen om speelgoed in te zamelen en langs te brengen maar waarbij we ook aandacht geven aan bijzondere acties en bedrijven/particulieren bedanken voor bijzondere initiatieven en acties. Linda bekijkt deze berichten dan nog even om te zien of ik onverhoopt niet iets vergeten ben”. 

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit deze inzamelingsactie tot dusver?

Hoogtepunten zijn zeker de betrokkenheid van zoveel lieve gevers en vrijwilligers die speelgoed inzamelen. Er zijn zoveel mensen die spontaan iets doen, dat is hartverwarmend. Zo is één van onze vrijwilligers in Bedum bezig geweest om snoep te kopen. De eigenaar van de winkel waar ze dit deed gaf spontaan €50,- voor de actie en een klant €15,-. Zelf had ze de bonnetjes voor de verschillende artikelen verzameld en deze bonnetjes zijn weer door de klanten van de winkel en anderen betaald, geweldig toch…

En zo kunnen we wel even doorgaan. Zo kwam hier een jongetje van zeven jaar oud met vier tassen vol met speelgoed dat hij zelf ingezameld had. En een Rabobankvestiging hier in de buurt heeft nieuw speelgoed ingeleverd wat nog over was van Sint-Maarten. Ook zijn er diverse gezinnen geweest die nieuw speelgoed gekocht en bij ons ingeleverd hebben. Daar wij positief ingesteld zijn, is er van dieptepunten geen sprake. Deze worden direct op een positieve manier weggepoetst!

Hebben jullie nog leuke anekdotes?

Beth: “Ik werd vorige week donderdag gebeld door iemand van Rotary Groningen Noord. Ik had geen flauw idee wat de Rotary inhield maar de meneer legde keurig uit dat ze goede doelen van harte ondersteunen en of ze iets voor ons konden betekenen. Ze hadden via Facebook melding gekregen van onze actie. Ik heb toen uitgelegd dat we voor de doelgroep jongens van acht t/m twaalf jaar nog niet zoveel speelgoed hebben en dat we ook wel snoep konden gebruiken. De beste man beloofde op korte termijn terug te bellen.”

Linda: “Dat deed hij ook keurig hoor, inclusief de mededeling dat ze €500,- ingezameld hadden voor nieuw speelgoed en snoep! Geweldig hé, hier kunnen we morgen mooi gericht cadeaus en snoep voor kopen.”  

Nog tijd over voor hobby’s?

Beth: “Ik verzorg graag onze dieren maar dat gaat deze dagen ‘aans dan aans’. Daarbij mag ik ook graag even bij Linda langsgaan.” Linda: “Harlin is voor mij niet alleen werk maar ook mijn grote hobby. Daarbij mag ik ook graag uit eten gaan en leuke dingen doen met mijn dochter. Kortom, lekker van het leven genieten dus.” Beth: “Bij dat laatste sluit ik mij van harte aan, ik probeer alles er uit te halen wat er in zit!”

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

Beth: “Mensen in nood mogen mij altijd bellen! En voor spruitjes en negerzoenen zijn ze bij mij zelfs ’s nachts aan het juiste adres.” Linda: “Voor een middel dat kanker genezen kan. Mijn vader is hieraan overleden en helaas kampt ook Beth met deze gevreesde ziekte, in haar geval gaat het om een zeldzame vorm dat middels medicijnen onderdrukt wordt.”

Wat denken jullie, de komende jaren weer zo’n inzamelingsactie?

Beth: “Ik kan het helaas niet meer bolwerken, het kost mij te veel energie. Maar stoppen zal lastig zijn want ik ben nu eenmaal erg begaan met kinderen. En het kost niet alleen energie maar je krijgt er natuurlijk ook een goed gevoel voor terug en ook energie door!”

Linda: “Wanneer er weer zoveel mensen mee willen helpen, dan ga ik er vanuit dat ik dit volgend jaar wel weer kan doen. En ik denk dat Beth dan ook vaak langskomt om hand- en spandiensten te verrichten. Het zou mooi zijn wanneer Harlin dan het inzamelpunt wordt maar dat de Voedselbank dan weer voor de distributie van het speelgoed zorgt…..”

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Wij zijn verschrikkelijk geraakt door alle mensen die mee willen helpen, wat een positiviteit! We hopen hiermee een steentje bij te dragen om het Sinterklaasfeest voor iedereen mogelijk te maken!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69