Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Renee de Best: ‘Van Miss Ajax Amsterdam tot eigenaresse leukste kapsalon van Groningen’

Renee, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Renee de Best, 40 jaar, geboren onder de rook van Rotterdam maar helemaal ingeburgerd in Groningen. Ik heb inmiddels twaalf jaar een eigen kapsalon, genaamd Hairforce by Renee de Best. Daarnaast verzorg ik ook vaktechnische trainingen, shows en demonstraties voor Affinage haarproducten.

Je voelt je als geboren Westerling thuis in Groningen?

Het klopt dat ik mijn eerste vier levensjaren in het Westen heb doorgebracht. Geboren dus onder de rook van Rotterdam, daarna na een half jaar nog verder naar beneden verhuisd maar toen ik vier jaar was, vertrok het gezin De Best naar het Groningse plaatsje Siddeburen. Daar heb ik tot mijn 17e, 18e gewoond en sindsdien woon ik in de stad Groningen.

Ik voel me hier helemaal thuis. In de loop der jaren zijn veel vrienden en bekenden naar het Westen vertrokken maar ik heb bewust de keuze gemaakt om hier te blijven. Ik kom nog regelmatig in mijn geboortestreek maar ik vind het uiteindelijk prima wanneer ik weer naar huis rijd!

Peter Anema is één van je beroemdste kapsalongasten, wat vond je van zijn gastcolumn?

Man, ik wist hier helemaal niets van maar was apetrots op het verhaal. Peter zijn vriendin Sofia stuurde mij het linkje toe en ik werd er toch wel licht verlegen van. Het is altijd mooi wanneer iemand uit je ‘klantenbestand’ zoiets positiefs schrijft: Gastcolumn Peter Anema

Ooit was je de eerste Miss Ajax?

Dat is een bijzonder verhaal hé en van die stempel kom ik nooit meer af. In het seizoen 1995/1996 overkwam mij dit op zeventienjarige leeftijd en dat is voor iemand die vlakbij Rotterdam geboren is en in Groningen woont natuurlijk best wel bijzonder. In die tijd zat ik in het Nike demodansteam in Delfzijl. Veel van de meisjes van het team deden aan Miss verkiezingen mee. Aanvankelijk was ik hiervoor te jong maar ik kon zo mooi de kunst afkijken. Voor deze verkiezing had ik op bescheiden schaal al aan een aantal verkiezingen mee gedaan.

En toen viel mijn oog op een advertentie in de krant dat ze bij Ajax op zoek waren naar een Miss. Ik geef direct toe dat ik letterlijk de ballen verstand had van voetbal. En dus moest ik mij op stel en sprong in het voetbalgebeuren verdiepen, en helemaal in de Ajax-selectie natuurlijk die in die tijd onder leiding stond van Louis van Gaal. Ik won één van de elf voorronden, gehouden in discotheek Bermuda in Stadskanaal, en deed dus met een elftal dames mee aan de verkiezingen.

En zo stond ik dus maar zo in de Jaap Eden Hal in Amsterdam voor 8.500 bezoekers. Met in de jury onder andere alle Ajax spelers, de godenzonen dus die net de Champions League hadden gewonnen.  Ik was er totaal onderste boven van toen Van Gaal uitriep dat ik de verkiezing had gewonnen en dus mijn naam eer aandeed!

En dan komt er wat op je af hoor. Zo zat ik de volgende dag al in het tv-programma Koffietijd. Je weet niet wat je overkomt. Ik wist ook helemaal niet wat een Miss Ajax nu precies moest gaan doen. Mocht ik bijvoorbeeld ook mee naar buitenlandse wedstrijden? Dat bleek niet het geval te zijn. Wel was ik bij alle thuiswedstrijden aanwezig en ook bij speciale evenementen.

Een leerzame tijd?

Een superleuke tijd maar inderdaad ook een leerzame waarin ik kennis gemaakt heb met de keerzijde van de medaille in een keiharde wereld. Want het draaide uiteindelijk alleen om de elf jongens en Louis van Gaal natuurlijk. En dat leidt dan automatisch tot teleurstellingen inclusief de nodige tranen. Toen Ajax bijvoorbeeld kampioen werd, stond ik daar in mijn eentje langs het veld. Er was niemand die mij in het feestgedruis betrok. De tranen die ik toen plengde waren dus geen gelukstranen.

Maar aan de andere kant leerde ik ook veel mensen kennen en kwam veelvuldig op televisie, radio en in de krant. De keerzijde was dat ik het gevoel had een enorme stempel opgedrukt te krijgen: ‘Zij vindt zichzelf zeker heel mooi’, ‘nu is ze vast heel arrogant’ enz, enz.. Ik heb geleerd mij hiertegen te wapenen. De groei van jong meisje naar een volwassen vrouw is hierdoor zeker versneld.

Wat heb je daarna gedaan?

Ik heb mijn kappersopleiding afgemaakt hoewel ik het laatste jaar wel over twee jaren heb uitgesmeerd door alle drukte. Na een aantal jaren als kapster gewerkt te hebben, vond ik het kappersvak een beetje saai worden. Ik ben toen eerst vaktechnisch adviseur geworden bij toeleveringsbedrijf Matrix en kwam bij veel kapsalons ter promotie van nieuwe artikelen en ter vaktechnische ondersteuning. Ik werd steeds veelzijdiger maar merkte dat ik de commerciële ervaring miste. En dus volgden enige commerciële functies waaronder drie jaar bij de ‘Gouden Gids’.

Was het runnen van een kapsalon altijd een grote wens van je?

De wens om een eigen kapsalon te starten is in de loop der jaren ontstaan, het was in elk geval geen lang gekoesterde jeugddroom. Op 28-jarige leeftijd opende ik mijn eerste zaak aan de Kapteynlaan, iets verderop. Aanvankelijk wilde ik alles zelf doen, dan ben je zelf ook verantwoordelijk voor je eigen succes of falen.

Maar niet veel later kwam de nieuwsgierigheid. Hoe zou het zijn om personeel in dienst te hebben? Ik verzamelde nieuwe kapsters om mij heen en dat beviel zo goed dat ik ze niet meer kwijt wilde. En zo waren we maar zo met vier kapsters die het met een oppervlakte van 45 m2 moesten doen. Heel gezellig inderdaad maar eigenlijk ook niet meer werkzaam.

Zo lang zit je nog niet in ‘De Beren’ toch?

En dus heb ik eind vorig jaar deze kapsalon in winkelcentrum ‘De Beren’ aan het begin van de Korreweg geopend. Een eigen zaak met 185 m2 ruimte. Dat is best wel een proces geweest hoor om hier aan te beginnen. Ik wilde niet naar de binnenstad maar ‘in de wijk’ blijven. In de binnenstad heb je toch met een vluchtiger publiek te maken en parkeertechnisch zit je hier ook goed.

Wat mijn vaste klanten hiervan vonden? Man, tijdens de opening zijn hier 350 mensen geweest. Soms werd ik keihard geknuffeld. Ze vonden het geweldig en waren trots op mij. Dat doet je zo goed! En je ziet dat ik de Grote Markt hierheen heb gehaald door een Groningse muur te maken met daarop een print van het stadhuis van 6,5 bij 4 meter.

Hier kunnen we dus met vijf kapsters, drie leerlingen/stagaires, één nagel- en een schoonheidsspecialiste prima terecht. Het is dan ook absoluut geen doorsnee kapsalon geworden. Zelf vind ik de industriële look heel mooi die toch gezelligheid en warmte uitstraalt.

Je geeft ook trainingen?

Ik ben inderdaad trainer/vaktechnisch adviseur bij Total Hair Service, een van de grotere ‘kappergroothandels’ van Nederland. Dit doe ik nu vier jaar. Eén keer per maand geef ik trainingen aan ongeveer honderd kappers voor het merk Affinage Salon Professional. Dit gebeurt in hun studio of op locatie. Zij kregen dan een update op kleurgebied.

Naast het feit dat ik deze trainingen superleuk vind om te geven, dwingt het mij ook om bij te blijven. Een keer per jaar ga ik zelf ook met collega’s op training. Zo zijn we al in Milaan, Southampton en Londen geweest.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je kapperscarrière tot dusver?

De verhuizing hierheen is toch wel het grootste hoogtepunt geweest. Het kon niet anders maar het was een grote stap en ik vind het nog steeds reuze spannend allemaal. Ik heb mij met een ondernemersplan van 35 pagina’s dan ook terdege voorbereid en dan is het fantastisch dat het zo uitpakt.

Uiteraard is het ook geweldig dat Hairforce in juni van dit jaar is verkozen tot leukste kapper van Groningen. Dit overkwam ons ook al in 2014 en 2012 toen we tot leukste kapper van de stad én van Groningen werden verkozen.

Dieptepunten wil ik het liefst nog heel ver weg schuiven, ik heb ze in de twaalf jaar dat ik Hairforce run gelukkig nog niet meegemaakt.

Heb je nog leuke anekdotes?

Groningen is een echte studentenstad en dus komen er ook de nodige studenten over de vloer. Zo kwam er laatst iemand binnen met een petje op die half paniekerig vroeg: “Kun je me helpen?!”. Zijn hockeyteamgenoten hadden hem met de tondeuse flink toegetakeld met de nodige littekens en strepen tot gevolg…..

Soms gaan thuishaarkleuringen niet helemaal zoals gepland. Laatst kwam er een vrouw binnen met groen haar, die wilde graag geholpen worden. Of een vrouw met rood-rose haar dat eigenlijk bruin gekleurd had moeten zijn. Wat dat betreft zijn we troubleshooters op kleurgebied, het is heel leuk om kleurproblemen op te lossen.

Nog tijd over voor hobby’s?

Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en dat is maar goed ook want het beslaat denk ik zo’n 75 tot 80% van mijn tijd. Ik zit hier ook nog maar een jaar natuurlijk dus er moet nog steeds het nodige gebeuren en bijgestuurd worden. Een enkele keer bezoek ik met mijn vriend een muziekfestival.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Ik weet niet of ik dit moet zeggen want wie weet wat er van komt maar ik ben gek op sushi.

Waar staat Renee de Best over 10 jaar?

Dat is wel de moeilijkste vraag van allemaal. Ik heb een bedrijfscontract voor vijf jaar, eerst maar eens zien hoe het er dan voorstaat. Ik hoop tegen die tijd toch wel iets minder in de salon te hoeven staan en meer sturend op de achtergrond. Maar helemaal uit de kapsalon weg daar is geen denken aan. Daarvoor vind ik het klantcontact veel te leuk.

En ik zie mijzelf geen kappersketen opzetten. Maar ook heb ik ooit geroepen alleen te blijven en zie eens wat er van is gekomen. Het komt zoals het komt, ik hou van uitdagingen op zijn tijd.

Wil je verder nog iets kwijt?

Mensen zijn altijd van harte welkom om een kijkje in onze zaak te nemen in Groningen Noord. De koffie staat klaar! En wanneer je het leuk vindt dan kun je ook onze Facebookpagina volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen bij Hairforce (Facebook Hairforce). We zien je graag verschijnen!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69