Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Hoor wie klopt daar kinderen…..

Ik kan er niets aan doen maar toen ik op zoek was naar een titel voor de oktobercombicolumn kwam dit maar zo boven drijven. Misschien ook niet zo verwonderlijk omdat het hele Sinterklaasgebeuren landelijk nogal in de belangstelling staat. Uiteraard komt Sinterklaas straks weer in traditioneel outfit naar Nederland. Maar hoe gaan de Pieten gekleurd? Binnenkort doet dit select gezelschap uiteraard ook weer Middelstum aan. Ben benieuwd of hier nog veranderingen worden doorgevoerd.

Want we staan toch midden in een verandertraject. Want willen we DAL, Hoogeland, G7 of hebben we helemaal niets te willen? Marko Datema liet het er niet bij zitten en schreef in allerhaast een enquête uit. Uit de respons blijkt dat wij Middelstumers massaal voor een aansluiting bij BMWE gaan. Of te wel een aansluiting bij de gemeenten Bedum, de Marne, Winsum en Eemsmond. Ben benieuwd waar ons bruisend kloppend hart Middelstum wordt ondergebracht. Er mag van mij overigens best wel verwachtingsvol worden aangeklopt bij BMWE maar dit terzijde…..

Wat bracht de oktobermaand ons eigenlijk in Middelstum? Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor het eerst sinds het schrijven van dit onderdeel het even niet zag. Geen samenhang in onderwerpen, geen uitspringend item, geen inspiratie. Dacht ik. Even stond ik in overweging om de redactie van Middelstum-info maar te mailen dat er deze maand geen bijdrage zou komen. Maar dat was mijn eer te na. En Middelstum onwaardig. Want achter de schermen zijn er al weer zoveel mooie plannen.

Want wie brengt Asingaborg tot leven? Daar is zelfs een speciale werkgroep voor opgericht. En terecht! Want naast een ongetwijfeld rijke geschiedenis van de borg, die ik niet zo 1,2,3 op kan rakelen, is daar ook nog het mysterieuze Asingapark. Ik was er lange tijd niet geweest en toen ik haar enige maanden geleden verwachtingsvol betrad, droop ik na een kort rondje toch teleurgesteld af. Ongetwijfeld met in het achterhoofd: ‘hier moet meer uit te halen zijn’. En warempel het was wishfull thinking. Ik twijfel er niet aan dat er binnenkort wat moois staat te gebeuren.

Ook werd ik onlangs Peter Zomerdijk zijn huis binnengelokt. Hij vertelde mij enthousiaste verhalen over een mogelijk nieuw te bouwen Pakhuis bij Molen ‘De Hoop’. Een huis waar je ook een hapje kunt eten en zelfs kunt overnachten. Van dergelijke initiatieven gaat mijn hartje sneller kloppen. Eens zal ons dorpje aan het Boterdiep overstelpt worden met toeristen, dat kan haast niet anders. En wie weet begint het bestuurdershart van menig omringende gemeente ook wel sneller te kloppen. ‘Dat dorpje Middelstum hé, dat moeten we binnen onze gemeentegrenzen zien te krijgen cq. houden….’

Ons sporthart begint ook sneller te kloppen. Want de Klimaatgroep°Stars verpulverden eerst de landskampioen en regen daarna ook de zeges aaneen. Zaterdag jl. was er een kleine kink in de kabel, maar toch. Topsport in Middesltum, prachtige prestaties en volle zalen……. Alleen dat laatste klopt helaas nog niet. Wekelijks heb ik weer een licht teleurgestelde Anne Vlieg aan de lijn die niet snapt waarom dergelijke prestaties niet meer mensen naar de sporthal aan de Coendersweg trekt. Want wie weet wordt dankzij uw steun Middelstum ooit wel weer eens landskampioen van Nederland. Dat bekt lekker weg toch….

Moet je soms eerst afbreken om mooier te worden? Zo maar een gedachte die opkomt wanneer ik lees dat er een tijdelijke school komt in Middelstum. Want uiteindelijk gaat onze oude MAVO-gebouw tegen de vlakte. En daarmee verdwijnt heel veel jeugdsentiment. Want wie heeft zijn puberjaren er niet beleefd? Langzaam het puberpad ingeruild naar een bewustere sprong richting nakende volwassenheid? Goed, de MAVO is al lang niet meer in Middelstum. Binnenkort het gebouw dus ook niet meer. Wellicht wordt een traantje weggepinkt maar toch is het ook mooi dat de ‘Openboaren’ en ‘Koksionen’ elkaar gevonden hebben en schouder aan schouder gaan in een gezamenlijk gebouw. Opdat school verbroedert!

Ik schaam me een beetje. Voor de gedachte deze column een maand voorbij te laten gaan. Onmogelijk in deze dynamische omgeving. Vol verwachting klopt mijn hart. Smachtend wachtend op het moois wat november ons zal bieden…..

(Foto’s Middelstum-info: Janneke van der Laan, Ivo Lint TTVM)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL 108306987B01