Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

De 25 vluggertjes van Maria Bolt

Naam: Maria Bolt

Woonplaats: Een stukje buiten het prachtige Onderdendam aan het Winsumerdiep. Een doalders plekje met veel rust, ruimte en natuur.

Leeftijd: 56

Burgerlijke Staat: samenwonend met Jan. Samen hebben we 5 kinderen, allemaal rond de 30. En vijf prachtige kleinkinderen en nummer 6 en 7 worden binnen twee maanden verwacht.

Beroep: Het liefst noem ik mijzelf organisator, verbinder of manager. Momenteel werk ik bij MEE-Groningen van waaruit ik contacten heb met 16 gemeenten in de provincie Groningen over de ontwikkelingen in het sociaal domein en de consulenten van MEE die in de teams bij de gemeenten werken. Er moet nog veel ontwikkeld worden in het sociaal domein nu er vele taken bij de gemeenten zijn neergelegd. Daar werk ik graag aan mee.

Hobby’s:  De kleinkinderen en verder veel buiten zijn en dan bezig in de (moes)tuin, klussen mbt het landelijk leven, fietsen, wandelen en zwemmen. Ook in het Winsumerdiep. Enkele jaren geleden hebben we van ons huis naar de camping in Winsum gezwommen. Een mooie afstand van ruim 4 km. En ook een nieuwjaarsduik vind ik erg verkwikkend! En natuurlijk schaatsen zodra er weer eens ijs ligt.

Lievelingsgerecht: Dat kan heel veel zijn. Ik hou erg van koken. Als ik moet kiezen pasta carbonara met veel verse groente. Maar ook heerlijke soepen, stoofpotten en gevarieerde maaltijdsalades. Of smoothies met allemaal vruchten uit eigen tuin en kas. We hebben weer van alles ingemaakt voor de komende winter.

Mooiste film ooit gezien: Jan Willem had het over ‘Help, de dokter verzuipt’. Leuk zo’n vroege filmherinnering. Mijn eerste keer weet ik ook nog. Dat was Herbie, een film van Walt Disney begin jaren 70. Ik was denk ik een jaar of twaalf. Dat was de eerste keer dat ik naar een echte bioscoop ging, met de hoofdonderwijzer. Dat was omdat ik ziek was met een schoolkamp ofzo en dus niet mee kon. Als troost mocht ik dan mee naar de bios als ik weer beter was. Geweldige leerkracht was die Leo Annyas!

Mooiste sportmoment ooit: Ik hou van bewegen, als kind ook al. We zaten op turnen en handbal. En later kwam daar volleybal, basketbal en voetbal bij. Altijd teamsporten. Ik denk dat we heel blij waren als we weer eens wonnen met Merna uit Wehe Den Hoorn.

Mooiste boek ooit gelezen: Dat zijn er vele en van uiteenlopende soorten. Van zeer indrukwekkende romans, biografieën, klassiekers, thrillers zoals de Millennium trilogie en Fantasy. Een hilarisch boek vond ik  “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween”. Zo heerlijk absurd, prachtig!

Kijkt het liefst naar: Ik kijk maar heel weinig TV. Heb er geen tijd voor en ook het geduld niet. Af en toe zappen en dan kijk ik nog het liefst naar een mooie film. Laatst zag ik “Een dorsvloer vol confetti”, prachtige film en zo’n herkenbaar tijdsbeeld. Daar kan ik dan wel van genieten.

Beste popsong aller tijden:  Ook dan zijn er vele en als ik een keuze moet maken: Philadelphia, van Bruce Springsteen. Die film daarbij met Tom Hanks over de aidsproblematiek vond ik prachtig en aangrijpend.

Mooiste/succesvolste versiertruc: Tsja,  dat is wel even geleden. Ik denk gewoon iemand aankijken en dan vooral een beetje ondeugend. Ik zal het nog eens navragen……

Mooiste plekjes van het Hogeland: Daar waar wij wonen en verder is dat het hele Hogeland. Met die ruimte en rust en zoveel vogels en andere dieren. Vandaag nog gefietst van Onderdendam, Fraamklap, Middelstum, Kantens, Usquert, langs de Vuilstrort naar Stitswerd en weer naar Onderdendam. Schitterend rondje. Maar waar ik ben opgegroeid op Borgweer, net buiten Wehe den Hoorn en dan rondom het hele dorp is ook schitterend. Of Warffum, het echte Hoogeland, daar heb ik met veel plezier gewoond!

Favoriet vakantieland: Ik ben al in veel landen geweest op verschillende continenten. Ik hou ook wel van reizen maar vind het ook weer heerlijk om thuis te zijn. Daarnaast ben ik ook graag in Nederland en dan maak ik het liefst lange fietstochten. En natuurlijk Schiermonnikoog, dat is zo’n relaxt eiland!

Mooiste stad: Rome, dat is al lang geleden dat ik daar was. Ik vond dat toen erg indrukwekkend, levendig, gevarieerd etc..

Waar heb je spijt van: Zelf heb ik niet echt spijt van iets. Wel vind ik het jammer dat het niet gelukt is om het onderwijs en de kinderopvang  in deze regio verder te verbinden en dat het niet gelukt is dat er een bredeschool in Bedum gerealiseerd gaat worden.

Wat zou je ooit nog willen doen: Een keer naar Nieuw-Zeeland gaan. Dat lijkt mij zo’n boeiend land. En misschien ooit nog eens op Schiermonnikoog wonen. Wie weet?

Droomvrouw/man: Een echte droomfiguur heb ik niet of dat zijn er meerdere waar ik bewondering en respect voor heb. Vaak hele gewone mensen. Ik hou erg van mensen die vanuit authenticiteit en passie werken en leven. En daar ken ik er wel wat van, daar kan ik van genieten.

Favoriete auto: Een snoek, Citroen DS Break Familiale. Dat zweeft over de weg, zo’n auto mogen ze voor mij in een moderne vorm weer maken. Geweldig!!

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken: mijn kleinkinderen mogen mij wakker maken. Als ze naar gedroomd hebben of niet kunnen slapen. Maar een nachtwandeling is ook prachtig en bijzonder. Bijvoorbeeld als de eerste sneeuw valt of als er een sterrenregen is. En soms zwemmen er zwanen in het Winsumerdiep bij maneschijn, dat is echt prachtig. En als er een ree door de tuin loopt, maar dan moet de ochtend al weer gloren.

Dieptepunt uit het leven: Het is maar net wat een dieptepunt is. Natuurlijk is het verdrietig als er mensen ziek worden en wegvallen. Dat hoort ook bij het leven. Ik ben meestal optimistisch en kan ook de schoonheid of de puurheid van het leven zien en daar hoort ook verdriet bij.

Hoogtepunt uit het leven: Dat zijn er best wel veel. Vooral de geboorte van de kinderen en kleinkinderen. Ik had het voorrecht mijn beide kleindochters geboren te zien worden, dat is toch zo wonderschoon. En beide meisjes zijn zo eigen. Net als de drie kleinzoons. Een groots gevoel.

Volgende vluggertjesgast en waarom: Simonique Kraandijk uit Bedum. Simonique is kwartiermaker in de Blauwe Schuit voor stichting Podium in Winsum. Ik schrijf dat ik erg houd van mensen die uit authenticiteit en passie werken en leven. Simonique is daar een heel goed voorbeeld van.

Wat zij als kwartiermaker allemaal voor elkaar krijgt in de Blauwe Schuit in Winsum is fantastisch. En de verbinding die zij weet te leggen met de uiteenlopende gebruikers, vrijwilligers en mensen uit diverse doelgroepen is bijzonder. Graag geef ik haar de beurt voor de volgende 25 vluggertjes.

Wat wil je verder nog kwijt: Ik ben lang werkzaam geweest als bestuurder voor Kids2b. Mijn belangrijkste drijfveer is de passie voor kinderen en de kansen die we hen kunnen bieden. Ik gun de kinderen echt goede kindvoorzieningen op dit prachtige Hogeland en hoop van harte dat alle partijen werkelijk tot samenwerking over gaan bij het realiseren van deze voor kinderen zo belangrijke voorzieningen.

Verder vond ik het leuk de vragen te beantwoorden en zal volgende edities met belangstelling lezen!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69