Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Klaes Hoekstra, een ervaring rijker

Afgelopen tijd ben ik voor 3 weken op missie geweest naar Honduras voor de organisatie PUM. Dit is een onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Je kunt je daar aanmelden wanneer je minimaal 30 jaar werkervaring hebt. PUM beschikt in Nederland over 3000 vrijwilligers vanuit allerlei branches en zijn actief in 72 ontwikkelingslanden. Kennisoverdracht is het meest belangrijke aspect. Dat is in mijn geval op het gebied van bakken maar ook hoe een onderneming gerund moet worden, economisch en efficiënt werken dus, want daar heeft men vaak geen kaas van gegeten.

Doelstelling van een missie is dat er geld verdiend gaat worden en dat er meer arbeidsplaatsen kunnen worden gecreëerd. En dat is een doelstelling die ik onderschrijf. Er komen momenteel veel (economische) bootvluchtelingen naar Europa omdat de mensen in hun eigen land geen toekomstperspectief hebben. Wanneer wij er voor kunnen zorgen dat er in hun eigen land ook mogelijkheden zijn om aan het werk te gaan om hun gezin te kunnen onderhouden zal de stroom van economische vluchtelingen aanmerkelijk kleiner worden want een ieder wil graag blijven in het land waar je bent geboren en opgegroeid.   

Toen ik vorig jaar mijn bakkerij verkocht aan Wouter & Femke Jacobs hebben wij afgesproken dat ik langzaam aan zou afbouwen dus ben ik nog enkele dagen bij hen werkzaam om hen te ondersteunen waar dat mogelijk en gewenst is. Ben mijn hele leven altijd erg actief geweest binnen de branche en in het vrijwilligers werk. Het is zeer belangrijk voor mij dat ik nog zinvol bezig kan zijn. Dat kan en mag voor het dorp Bedum zijn maar zeker ook wereldwijd. Er komt vaak van alles op mijn pad daar hoef ik niets voor te doen en in mijn jeugdig enthousiasme kan ik ook moeilijk nee zeggen!

Toch heb ik besloten om iets kritischer te zijn en die dingen te gaan doen die ik echt leuk vind en die mij een ruime voldoening schenken. Ik leef vanuit mijn hart en probeer een ieder te helpen zonder iets terug te verwachten en dan zie je dat het spreekwoord ”wie goed doet, goed ontmoet” een juiste is! Uitdagingen en een beetje avontuur ga ik echter nooit uit de weg!

Mijn eerste missie betrof een banketbakkerij met lunchroom in San Pedro Sula, een grote stad in Honduras. Het bedrijf was gestart in 2013 en de bakker wilde nu graag brood leren bakken. Ook wilde hij graag dat ik zijn recepten controleerde en eventuele verbeteringen hier in aanbracht. Ik liep daar toch tegen een aantal problemen op, met name de warmte (34 graden) en de luchtvochtigheid (95 %). En dan natuurlijk andere grondstoffen dan die ik gewend was te gebruiken. Hij wilde met name graag vloerbrood met een krokante korst en een grove structuur, het liefst desembrood met eventueel een kleine ondersteuning van gist. Door de hoge luchtvochtigheid bleven de broden en croissants ongeveer een uurtje krokant en dan werden ze taai. De bakker beschikte over 3 kleine winkeloventjes en die zijn toch niet erg geschikt voor het maken van brood op een professionele manier.

Ik zal nu hier in Nederland kijken of ik een goede gebruikte oven kan vinden die geschikt is voor zijn bedrijf. Heb veel contact gehad met Tomasz, mijn zoon die proefbakker is bij Puratos in Canada en met Wietse Schiere van Koopmans Meelfabriek. Deze heren hebben mij vaak weer even op weg geholpen om het gewenste resultaat te krijgen. Ook heb ik vele nieuwe producten geïntroduceerd, dus de Hondurese bevolking is momenteel aan het genieten van specuklaes, kerstkransjes, stroopwafels en suikerbrood met appeltjes. Ook Grootmoeders Appeltaart met cranberry doet het goed in de lunchroom.

Er werd in dit bedrijf zeer oneconomisch en inefficiënt gewerkt. Iedere 3 dagen 7 muffins produceren en iedere dag 15 croissantjes waarvan 1 met nutella, 2 met amandeltjes en 3 met ham/kaas zet geen zoden aan de dijk. Mijn voorstel was dan ook om de charges groter te maken en ongebakken in de vriezer te bewaren. Alleen de vriezer kwam nooit lager dan – 2 graden. Na overleg heeft hij nu een nieuwe motor voor de vriezer besteld in Mexico die tot een bewaartemperatuur gaat van – 18 graden. Kostprijsberekeningen en andere managementvaardigheden hebben bij deze bakker geen prioriteit en dat is jammer want zeker op dit gebied had ik hem nog veel kunnen leren.

Ik heb hem dan ook ongevraagd opgescheept met 15 geschreven A4 tjes waarvan ik hoop dat hij in de toekomst zijn voordeel hier mee gaat doen. Het bedrijf heeft zeker veel potentie maar deze bakker maakt producten die hij zelf lekker en goed vindt. Heb hem proberen uit te leggen dat wanneer hij geld wil gaan verdienen hij datgene moet gaan maken wat zijn klant graag wil. Een klanten enquête die ik voor hem gemaakt heb moet hem helpen zijn doelstellingen te verwezenlijken en om richting te geven aan het beleid.

Honduras is een prachtig land met exportproducten zoals koffie, cacao en meloenen, daarnaast willen ze graag het toerisme stimuleren maar dat zal lastig worden, denk ik. Met name San Pedro Sula waar ik was is de gevaarlijkste stad op deze aardbol. Criminaliteit en jeugdbendes beheersen het straatbeeld en ieder winkel of onderneming heeft bewakers in dienst. Zelf had ik ook een ”bad experience”. Zat even een sigaretje te roken voor mijn hotel toen er 2 jongens van ca. 15 en 20 mij bedreigden en om geld vroegen. De jongste stak iets in mijn zij (zal zijn vinger wel geweest zijn) en de andere zat te schreeuwen. Gelukkig kwam de bewaker van het hotel naar buiten en hij begreep gelijk wat er aan de hand was en rende achter de jongens aan die het hazepad kozen.

Gelukkig liep dit dus goed af maar het heeft toch meer impact dan ik had verwacht. Als toerist kun je daar niet veilig over straat en zelfs van de bakkerij naar mijn hotel, wat ongeveer een 200 meter van elkaar lag, werd ik altijd gehaald en gebracht. Jammer voor zo’n land! Toch hebben de positieve ervaringen de overhand, ik heb veel geleerd en ben weer een ervaring rijker! Werd gelijk weer gevraagd om enkele weken naar Srilanka te gaan maar de decemberdrukte staat weer voor de deur en januari en februari zijn voor mij belangrijk i.v.m. de organisatie van de Bedumer Winterloop, de sponsorloop voor het KWF. Per 1 maart 2017 ben ik weer beschikbaar voor het volgende avontuur!

Klaes Hoekstra, Bedum 22 oktober 2016

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69