Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Matthieu Wendel, Bourgondische chef-kok bij steakrestaurant De Kleine Munt in Termunten

Matthieu kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Matthieu Wendel dus, 34 jaar, geboren en getogen in de stad Groningen. Ik ben een echte Stadjer die zijn hele leven in Groningen gewoond heeft en ik zie mijzelf ook niet zo snel naar een andere plaats verhuizen. Mijn vriendin en ik hebben twee dochters van drie en één jaar oud. Een huis vol met vrouwen dus. En dat is helemaal niet erg hoor. Ik zou bijna zeggen, gelukkig maar want dan hoef ik later niet op zaterdagmorgen langs de lijn op het voetbalveld te staan maar dat weet je met de opkomst van het meisjesvoetbal natuurlijk nooit….

Altijd al kok willen worden?

Ik heb altijd wel wat met koken gehad inderdaad. Toen ik een jaar of acht, negen was, stond ik al regelmatig in de keuken om mijn moeder te helpen. Ik leerde toen ook om zelfstandig koken en wanneer mijn ouders beiden weg waren dan kookte ik voor hen. Dat was iets wat vooral mijn moeder zeer wist te waarderen. Toch had ik eerst andere werkvoorkeuren dan kok worden.

Een eigen zaak opstarten leek mij wel wat, ondernemen dus. Na de HAVO heb ik de MBO-opleiding ondernemer/manager afgerond. Daar ik vrij handig was met computers, besloot ik door te studeren. Ik was voornemens om programmeur te worden maar daar kwam niets van terecht. Een klasgenoot van mij werkte namelijk bij ‘De Drie Gezusters’ in Groningen en hij was voor mij een kruiwagen om er ook aan de slag te gaan.

En dat vond ik zo leuk dat ik daar vaker te vinden was dan in de schoolbanken. Ik ben begonnen op het terras in de bediening en in de spoelkeuken en wist mij op te werken tot hoofd barman. Na twee jaar ben ik met mijn programmeuropleiding gestopt, ik had een andere roeping gevonden. Helemaal toen de toenmalige chef-kok mij vroeg of ik ook in de keuken wilde helpen…..

De fijne kneepjes werden in de praktijk geleerd?

En zo was ik steeds vaker in de keuken te vinden. Eerst alleen op zaterdagen maar dit breidde zich snel uit naar andere dagen. Ik mocht meehelpen met het maken van soepen en sauzen en ook dit breidde zich al snel uit naar complete maaltijden. Toen de oude chef-kok er mee stopte, kreeg ik de kans om hem op te volgen. En die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Als leider van de keuken hield ik mij ook bezig met de personeelsplanning en de bestellingen. Het voordeel was dat de chef-kok die ik opvolgde binnen de zaak bleef werken en wanneer ik met vragen zat, kon ik zo even bij Robert op kantoor binnen stappen.

Al met al heb ik elf jaar met veel plezier bij ‘De Drie Gezusters’ gewerkt waarvan vijf jaar als hoofd keuken. Maar het werd op den duur tijd voor wat anders. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging.

Hoe bevalt het werken in ‘De Kleine Munt’?

En die uitdaging kwam toen ik tijdens een werkgevers-/werknemersbeurs in gesprek kwam met Pieter Klaver en Pieter Landman. Het toeval wilde dat ze net van te voren mijn CV hadden ontvangen via een uitzendbureau. Beide mannen waren bezig met het opzetten van een steakhouse in Termunten, we hebben het nu over begin 2012.

Het werd een heel goed gesprek en ik raakte enthousiast door hun plannen. Het klikte zo goed dat ik mee mocht helpen met het inrichten van de nieuwe keuken. Ik dacht mee over de benodigde materialen en de keukenroutes. Dat voelde direct goed, je hebt het idee alsof je met je eigen keuken bezig bent. In augustus 2012 is ‘De Kleine Munt’ opengegaan. We hadden ons goed voorbereid en het liep direct vanaf het begin als een trein. Dat geeft natuurlijk een goed gevoel wanneer je onmiddelijk de stijgende lijn te pakken hebt!

Is het een beetje uit te houden met Pieter Klaver?

De samenwerking is heel goed, ik ervaar de nodige vrijheid. Vaak zitten we ook op één lijn met onze ideeën. Laatst moesten we een nieuwe huiswijn uitzoeken en beiden gingen we voor dezelfde wijn. Inmiddels zijn we natuurlijk ook al weer vier jaar verder en het wordt alleen maar beter.

Naast chef-kok in de keuken help ik regelmatig mee in de bediening. Die afwisseling ervaar ik als zeer prettig want dan maak je ook de andere kant mee en je hebt de nodige leuke contacten met de gasten. Vanuit mijn horecaverleden draag ik af en toe ook wel verbeterpunten aan. Inmiddels werken we met zijn vieren in de keuken. Andre werkt op zaterdag en zondag, René is de souschef en vervangt mij wanneer ik afwezig ben en Bas is net als fulltime kok begonnen na zijn opleiding te hebben afgerond.

Wat vind je het leukste en/of lekkerste gerecht om te maken?

Ik ben niet van de kleine culinaire hoogstandjes maar zie mijzelf meer als een Bourgondische chef-kok. Ik hou van grote borden met veel vlees. Veel vlees voor weinig geld dus. Ik maak het liefst spareribs en mijn lievelingsgerecht om te eten is een medium rare ribeye!

Is de kaart naar je tevredenheid?

Ik vind dat we een sterke menukaart hebben. We werken ook wel met specials maar veel van onze gasten komen speciaal voor de kaart. En ze komen er ook voor terug. Af en toe voeren we wel kleine aanpassingen door, dit overleggen we dan met zijn allen. Er is genoeg keus voor iedereen!

Gerechten die goed en lekker zijn moet je ook niet van de kaart halen maar lekker laten staan. Onze Groninger mosterdsoep is hier een voorbeeld van, deze is niet van de kaart weg te denken. Hetzelfde geldt uiteraard voor de Termunter vleesschotel.

Krijgen jullie veel positieve reacties?

Zaterdag en zondag jl. heb ik weer in de bediening gestaan en het was een feest om alle positieve reacties aan te mogen horen. Volgens mij hebben we er nog nooit zoveel gehad. Dat maakt mij dan superblij. Ook via onze Facebookpagina komen de nodige positieve reacties binnen. Ik ga dan ook alle dagen met plezier naar het werk. Lekker zo doorgaan dus.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je ‘Kleine Munt’ carrière tot dusver?

Ik kan geen dieptepunt opnoemen. Het gaat ons voor de wind, we hebben niets te klagen. De positieve ontwikkeling van ‘De Kleine Munt’ beschouw ik dan ook als het hoogtepunt!

Heb je nog leuke horeca-anekdotes?

Ik ben best wel een grote, stevige jongen dus krijg ik regelmatig van de gasten te horen dat ik zelf waarschijnlijk ook wel van lekker eten hou. En dat kan ik alleen maar bevestigen. ‘Never trust a skinny cook’, zeg ik dan tegen ze. Dat kan toch eigenlijk niet hé, een magere kok. Het is dan net alsof je niet van lekker eten houdt….

Nog tijd over voor hobby’s?

De combinatie van mijn werk en twee jonge kinderen maakt dat mijn hobby’s er een beetje bij in schieten. Ik keek vroeger regelmatig naar films maar dit komt er niet van. Mijn vriendin is groepsleidster bij een kinderdagverblijf dus zij is vaak ’s morgens aan het werk. Dit geeft mij wel genoeg tijd om mijn kinderen op te zien groeien. En koken is mijn hobby’s dus ik kom wat dat betreft wel aan mijn trekken.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Hoewel ik vaak vrij laat thuis kom en dus nooit vroeg in bed lig, mag je mij altijd voor een medium rare ribeye wakker maken!

Waar staat Matthieu Wendel over 10 jaar?

Oei, dat is een lastige vraag want tien jaar klinkt best wel ver weg. Misschien hebben we dan wel meerdere steakhouses, we zitten nu immers al bijna alle weken vol. Maar hiervoor zijn geen concrete plannen hoor. Wat dat betreft zijn we ook in Termunten nog niet uitontwikkeld.

Wil je verder nog iets kwijt?

Uiteraard nodig ik de mensen die nog nooit in ‘De Kleine Munt’ geweest zijn van harte uit om een keer langs te komen! Dit is zeker de moeite waard. Gelukkig komen veel gasten terug wanneer ze een keer geweest zijn. Dat doet ons goed! 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69