Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Diana Bolhuis neemt ons mee naar Didi’s Wonen en Sfeer Delfzijl

Diana kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Diana Bolhuis, moeder van drie kinderen: twee gezellige pubers van veertien jaar en de oudste is al weer negentien. Mijn kinderen zijn gelukkig heel flexibel. Mijn jonge jaren heb ik in Baflo doorgebracht, tegenwoordig woon ik in Uithuizermeeden. En sinds kort ben ik dus heel druk met Didi’s Wonen en Sfeer Delfzijl!

Je bent nog maar sinds kort ondernemer?

Na een buitenlands avontuur kwam ik thuis te zitten. Het viel niet mee om weer aan de bak te komen en na een jaar thuiszitten, was ik er spuugzat van. Een vriend van mij zag mijn opgeknapte spulletjes en sprak toen de legendarische woorden: “Waarom begin je niet voor jezelf!?” Dat zette mij aan het denken. Ik heb toen een map aangelegd met allerlei ideetje en liep vervolgens de deur van mijn werkcoach bij het UWV plat.

Deze coach stelde mij voor om een soort van werkplan op te stellen en was tevreden met het resultaat. Vuurkracht uit Haren, een topbedrijf voor startende ondernemers zoals ik, heeft mij verder op weg geholpen en daarna kreeg ik groen licht om met mijn eigen zaak te beginnen. Ik zit in een soort van starterstraject voor een periode van drie jaar maar ik hoop mij snel zelf te kunnen bedruipen.

Delfzijl is voor de winkel een geschiktere plek als Uithuizermeeden?

Vorig jaar oktober heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik ben gestart op een locatie in Uithuizermeeden maar door allerlei oorzaken was dat niet ideaal. Ik ben toen op internet gaan zoeken naar een andere locatie en stuitte op dit winkelpand aan de Landstraat in Delfzijl dat al vier jaar leeg stond. In april van dit jaar ben ik hier verder gegaan met Didi’s Wonen en Sfeer.

Ik moest dus weer op nul beginnen maar ben trots op wat ik binnen een half jaar heb opgebouwd. Dit gevoel van trots geldt ook voor de ontwikkeling van de Landstraat zelf trouwens want toen ik hier kwam, lag de straat open. Dit leidde tot vele kilo’s zand in de winkel en een hoop lawaai. Gelukkig is de straat nu weer opgeknapt, net als mijn winkeltje dus. De loop zit er goed in, vooral de vrijdagen en zaterdagen zijn drukke verkoopdagen. De onderlinge band met de overige winkeliers is uitstekend te noemen. Ik ben in het begin goed op weg geholpen. Zo mocht ik bijvoorbeeld gebruik maken van materialen van collega-ondernemers.

Wat verkoop je zoal?

Vooral opgeknapte meubels en hippe woonaccessoires. Denk hierbij aan kasten, eethoeken, zitbankjes, ‘boomstamtafeltjes’ enz. enz.. De verkoop van brocante spullen neemt iets af, daarvoor in de plaats gaan de mensen voor stoerder materiaal. Zo heb ik al een koper voor die zwarte kast die je daar ziet staan. En wat denk je van dit oude schoolbankje plus bijbehorende tafel, stammend uit 1910? Heerlijke nostalgie toch? Er komen dan ook best veel oudere mensen in de zaak.

Je knapt graag oude spulletjes op?

Ik reis vaak op maandag de hele provincie door op zoek naar geschikte spulletjes om op te knappen. Vaak word ik getipt, ik heb wat dat betreft al een aardig netwerk opgebouwd. Regelmatig ontvang ik ’s avonds een belletje of berichtje met daarin een mooi aanbod. In het begin kocht ik veel spullen via Marktplaats maar dit bevalt veel beter.

Vaak ben ik op de zondagen bezig om deze spullen op te knappen. Het komt ook regelmatig voor dat ik ’s avonds nog even voor een paar uurtjes terug ga naar Delfzijl. Dat moet ook wel want de winkel is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur en dan komt van het opknappen van oude spullen vaak niets vanwege de drukte in de zaak.

Maar ik klaag niet hoor, over de lange werkweken. Ik vind het heerlijk om te doen, wat dat betreft had ik jaren eerder moeten beginnen.

Waar komt deze ‘hobby’ vandaan?

Dit is tien jaar geleden begonnen. Ik was toen thuis bezig met het opknappen van allerlei dingetjes en merkte dat ik hierin veel aardigheid had. Maar dit was uiteraard niet voor de verkoop. Misschien is het nog wel leuk om te vermelden dat ik ook wel spullen van mensen opknap. Ze brengen deze spullen langs of ik ga bij ze op bezoek om de spullen aan huis op te knappen. Vaak sturen ze van te voren al wat foto’s op zodat ik weet wat mij te wachten staat en welke materialen ik mee moet nemen.

Wat is je mooiste project/opknapmeubel tot dusver geweest?

Eigenlijk heeft elk meubelstuk wel zijn eigen charme. Zo was ik laatst met een doodgewone grenen kast bezig. Ik stond wat in twijfel: ‘Zal ik weer de standaardkleuren grijs of wit gebruiken of toch wat anders?’ Ik besloot toen om voor een turquiose kleur te gaan en dat pakte heel goed uit. Ik weet dat hij ook op een heel mooi plekje terechtgekomen is. Ik volg dan ook steeds vaker mijn eigen kop en ga uit van eigen inzichten.

Klanten hebben natuurlijk ook hun eigen, unieke smaak. Daarom komen ze hier ook, omdat ze niet voor de standaardproducten gaan.

Binnenkort ook een webwinkel?

Inderdaad staat ook een webwinkel al enige tijd op het programma maar door alle drukte is er van de realisatie van deze webwinkel nog niets terechtgekomen. Dat is op zich een goed teken natuurlijk. Toch hoop ik dat wanneer we een jaar verder zijn dat mensen ook via internet mijn opgeknapte spullen kunnen kopen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je ondernemerscarrière tot dusver?

Het hoogtepunt is de ontwikkeling van de winkel. De mensen komen terug en zorgen door mond tot mond reclame ook voor nieuwe aanwas. Wat dat betreft ben ik ook best wel trots op de winkel hoor, hoewel het soms maar nauwelijks tot mij doordringt. Ik ga hier nooit met tegenzin naar toe. Soms denk ik wel eens wanneer ik de deur binnenstap: “Wow, dit is allemaal van mij!’ Dagelijks ben ik bezig om de winkel nog mooier te maken. Wanneer ik toestemming heb van de gemeente dan ga ik de buitenkant van de winkel oppimpen.

Dieptepunten heb ik eigenlijk nog niet gehad. Wel trek ik mij niet zo veel meer aan van bijzondere verkoopdagen. Soms denk je dat je dan een topomzet kunt draaien maar dat valt dan behoorlijk tegen.

Al leuke verkoopanekdotes?

Een voorbeeld hiervan is Delfsail. Ik werd getipt dat het smoordruk zou gaan worden en was al weken in touw met de aankoop van extra spulletjes en een vriendin van mij wilde mij wel helpen in de winkel. Maar tijdens het evenement was het heel rustig in de zaak. Ik had sterk de neiging om zelf ook naar de haven te gaan waar het natuurlijk wel smoordruk was. En dus trek ik nu wat meer mijn eigen plan.

Eigenlijk gebeurt hier elke week wel wat bijzonders. Laatst kwam hier spontaan iemand binnen die mij een kopje koffie met een gebakje aanbod. We hebben samen gezellig even zitten te praten. Dat is toch geweldig?

Nog tijd over voor hobby’s?

Daar kan ik heel kort in zijn: nee! Zelfs van een boek lezen, iets wat ik normaal heel graag mag doen, komt niets meer terecht. Daar tegenover staat dat ik van mijn hobby mijn werk gemaakt heb en dat is ook niet iedereen gegeven natuurlijk!

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Eigenlijk ben ik ’s nachts uitgeteld, ik merk dan ook nergens meer wat van. Maar voor een kar met oude spullen ben ik natuurlijk altijd wel te porren. En, minder werk gerelateerd, ook een mooie vakantie zou wel wat zijn.

Waar staat Diana Bolhuis over 10 jaar?

Zoals je zonet gezien hebt, zit hierachter ook nog de nodige ruimte. Ik hoop dat Didi’s Wonen en Sfeer zich zo ontwikkelt dat ik dan het hele pand gevuld heb met spullen. Hoewel ik het best wel lastig vind om werk uit handen te geven, hoop ik dat ik tegen die tijd personeel in dienst heb die de winkel runnen. Dit geeft mij dan de ruimte om nog meer spullen te kopen en op te knappen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik wil graag iedereen bedanken die mij op weg heeft geholpen en een steuntje in de rug heeft gegeven. Zonder hen was het niet gelukt. Zo bekleedt mijn moeder bijvoorbeeld regelmatig de stoelen. Dat scheelt mij dan weer werk. En uiteraard zijn de mensen van harte welkom om geheel vrijblijvend een bezoekje aan de winkel te brengen. Dus mocht je eens in de buurt zijn, wip gerust eens binnen!

Ik heb wat dat betreft nog ideeën zat waarmee ik aan de slag wil. Het organiseren van workshops bijvoorbeeld over het oppimpen van oude spullen. Of het organiseren van een speciale koopavond voor de vaste klanten. En wat te denken van een Ladies Night? Je merkt het, van stilzitten is nog lang geen sprake…

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69