Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Josephine Reijman over aDONNAdesign grafisch ontwerp & webdesign

Josephine kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Josephine Reijman, geboren maar niet getogen in Groningen. Ik heb overal in Nederland gewoond (Hoorn, Nijmegen, Huizen etc. etc.) en ben getrouwd met Germaine. Ik heb 1 dochter die in Amsterdam woont. In mijn huishouden lopen ook nog 2 Rattlereks rond (denk aan micro dobermann, dan heb je een idee van hoe ze eruit zien en hoe groot ze zijn). Ik sta positief in het leven en maak overal het beste van. Ik hou van een grapje op zijn tijd maar kan ook heel serieus zijn……

Hoe en wanneer is aDONNAdesign ontstaan?

aDONNAdesign is opgericht in 2010. Ik was naast mijn werk in de grafische industrie al bezig met het maken van websites in mijn vrije tijd. Ik heb daarvoor diverse cursussen gevolgd en vond het ontzettend leuk om mee bezig te zijn. Ik besloot toen om korter te gaan werken en parttime mijn eigen bedrijf te beginnen.

Op dit moment werk ik nog 14 uur voor een baas en ik zit er over na te denken daar helemaal mee te stoppen. Het is bijna niet meer te doen. Ik wil ook graag nog wat vrije tijd overhouden om mijn hobby’s uit te oefenen of gewoon eens lekker in de tuin werken ofzo en dat zit er nu niet in.

Je maakt en onderhoudt o.a. websites?

Ja, ik maak websites voor bedrijven, stichtingen etc.. Ik ben niet aan een bepaalde stijl gebonden want ik vind het juist leuk om steeds weer een website te maken die bij het betreffende bedrijf past qua sfeer en functionaliteiten. De afwisseling is juist leuk: de ene keer strak en de andere keer wat luchtiger. Omdat mensen tegenwoordig vaak zelf nieuwe artikelen of foto’s op hun website willen zetten maak ik veel in WordPress.

Omdat dit systeem erg populair is, worden er steeds verbeteringen in aangebracht. Dat betekent regelmatig updates van het systeem en de bijbehorende plugins voor de verschillende functionaliteiten zoals bijvoorbeeld een contactformulier, google map, webshop etc.. Dit updaten valt onder onderhoud. Daarnaast moet de website natuurlijk veilig zijn tegen hackers en spammers. Ook dit hoort bij onderhoud, regelmatig moet er gecontroleerd worden en eventueel dingen bijgewerkt.

Als een klant een onderhoudsabonnement te duur vindt dan kan hij of zij beter een html website nemen. Een html website is ook sneller qua laadtijd (en dat vindt Google fijn). Het nadeel daarvan is dat je niet zelf je artikelen en foto’s kan plaatsen. Maar dat kan ik nog altijd voor je doen.

Je kunt hiervoor zelfs een strippenkaart bij je kopen?

Ja, soms blijkt naderhand dat men toch de tijd niet heeft om zelf artikelen of foto’s e.d. te plaatsen op de WordPress website. In dat geval heb je de mogelijkheid om een strippenkaart te kopen voor kleine klusjes. Al naar gelang de grootte van het klusje kost het je 1, 2 of 3 strippen. Je kan deze ook kopen voor kleine klusjes op je html website. Bijna al mijn klanten maken gebruik van de strippenkaart!

Maar ook voor drukwerk kun je prima bij jou terecht?

Ja, ik kom van origine uit de grafische industrie. Ik heb ook grafische MTS gedaan na de middelbare school. Daar heb ik het grafische vak geleerd vanuit grondbeginselen: dus handzetten met loden letters, drukken op een degelpers etc.. Vanaf die school ben ik het grafische vak ingerold. Later ben ik me gaan bekwamen in het webdesign.

Je kan dus voor alle drukwerk bij mij terecht: ik ontwerp en laat het ook voor je drukken als je dat wilt. Denk hierbij aan visitekaartjes, geboortekaartjes, folders, flyers, menukaarten, advertenties etc. etc..

Wat is je mooiste opdracht geweest tot dusver?

Tja, ik vind elke opdracht mooi om te doen. Het is altijd weer een uitdaging om de klantvraag te vertalen in een mooie en goed werkende website. Een van de leukere opdrachten was de website van eetcafé Brouwers omdat ik daar helemaal mijn gang mocht gaan en mijn creatieve ei in kwijt kon.

Ik heb iets gemaakt wat naar mijn idee helemaal bij Esther past. Het heeft ook goed uitgepakt want Esther vindt het prachtig. Kijk maar eens op www.eetcafebrouwers.nl

Waar komt die creativiteit vandaan?

Ik denk dat ik die van mijn moeder heb geërfd. Zij was altijd erg creatief en ik ben van jongs af aan ook altijd bezig geweest met tekenen, schilderen etc.. Het is ontzettend leuk om vanuit het niets iets te maken wat andere mensen ook nog mooi vinden.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van aDONNAdesign tot dusver?

Echte hoogte- en dieptepunten heeft aDONNAdesign nog niet gekend. Mijn bedrijf groeit nog steeds en dat is hartstikke fijn, ook al is het soms wat te druk. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en dat blijft altijd ontzettend leuk om te doen. Niet alleen het creëren van een mooi ontwerp maar ook het oplossen van de puzzels die het werk met zich meebrengt, is hartstikke leuk en bevredigend werk.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Nou ja ik heb een eenmanszaak dus anekdotes: nee, niet echt. Maar misschien is het nog wel leuk om te vermelden dat ik ook aan fotobewerking doe, zowel voor bedrijven als voor particulieren. Voor bedrijven gaat het vooral om het wijzigen van achtergronden van producten voor bijvoorbeeld een webshop: het vrijstaand maken van bepaalde producten.

Voor particulieren (maar ook voor bedrijven) maak ik fotokunst. Ik combineer dan foto’s met grafische elementen. Het product kan dan op groot formaat afgedrukt en als bijvoorbeeld een cadeau weggegeven worden. Maar het kan bijvoorbeeld ook verwerkt worden in een affiche, trouwkaart, geboortekaartje of kerstkaart.

Nog tijd over voor hobby’s?

Nee, niet echt. Hoewel ik wel heb besloten om weer muziek te gaan maken. Ik ga weer op klarinetles. Ik ben daar een paar jaar geleden mee gestopt maar vind dat toch wel jammer eigenlijk. Het is zo leuk om muziek te maken, je krijgt er energie van en het is goed voor je creativiteit!

Je woont tot volle tevredenheid in het pittoreske Garsthuizen?

Jazeker! Wij wonen in het mooie en gezellige Garsthuizen waar we onderhand bijna iedereen wel kennen. Het leuke van hier wonen is dat je geaccepteerd wordt zoals je bent en je de keus hebt om met het dorpsleven mee te doen. Doe je dat niet dan geldt: “even goede vrienden”. Iedereen staat hier voor elkaar klaar als dat nodig is en laat mekaar ook met rust als je dat wilt. Er is regelmatig wat leuks te doen in het dorpshuis wat geheel door vrijwilligers wordt gerund.

Omdat ik een maatschappelijk betrokken ondernemer ben, wilde ik ook wat doen voor het dorp. Ik heb daarom de website www.garsthuizen.info gemaakt (die lag op z’n gat toen wij hier kwamen wonen) en werk deze nog steeds zeer regelmatig bij: www.garsthuizen.info

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Tja, eigenlijk nergens voor maar als het echt moet: voor lekkere grote garnalen of krab! Ik ben gek op vis en schaal- en schelpdieren. Heb er ook weer heerlijk van genoten toen we afgelopen zomer in Bretagne op vakantie waren.

Waar staat Josephine Reijman over 10 jaar?

Over 10 jaar ben ik gestopt met werken en reis ik lekker de wereld rond in de camper samen met mijn vrouw Germaine.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ben je op zoek naar een ontwerper voor je drukwerk of een stijlvolle én betaalbare website? Heb je al een website maar is die niet geschikt voor weergave op bijvoorbeeld smartphone? Wil je een webshop toevoegen aan je huidige website? Ook dan kan ik je helpen. Neem gerust eens vrijblijvend contact op met mij. Er is heel veel mogelijk! Check voor meer informatie de website adonnadesign.nl: www.adonnadesign.nl

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69