Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Bob van Dijk, dicteetor

Onze Herberg “In de Valk” is na zes maanden rioleringswerk eindelijk weer bereikbaar. Verder heeft de ViiA gezorgd voor uitstekende restauratie van aardbevingsgerelateerde zaken: vier van de zes schoorstenen die februari vorig jaar nog “een acuut veiligheidsrisico” vormden zijn een ruim jaar na dato – met voortschrijdend inzicht – van binnenuit met hout- en staalconstructies stevig verankerd aan het pand met behoud van historisch aanzicht. Niks geen lichtgewicht nepperds op ons pand anno 1640! Ook het voegwerk is uiterst deskundig in de juiste kleur en met verantwoorde cementsamenstelling rondom het pand hersteld.

Het wachten is nu nog op eventuele versterkende maatregelen, lees: stalen interne versteviging. We zijn door een groot team technici vanbinnen, vanbuiten en van onderen (grondboringen tot 6 meter diepte) driedimensionaal in kaart gebracht en moeten, wanneer we aan de beurt zijn, in een computermodel “schudden”.

Wat er daarna gebeurt met “De Valk”, zoals-ie in de wandelgangen genoemd wordt? Wij streven weer naar een restauratieve invulling die ten dienste staat aan de gemeenschap in Middelstum en omgeving, want daar is duidelijk behoefte aan. We doen ons uiterste best maar ook hier gooit de gaswinningsproblematiek voorlopig roet in het eten, want de uitbater wil wél weten waar hij aan toe is.

Vooralsnog werken we nu toe naar het jaarlijkse dictee dat zowel in de Herberg (4de keer) als de dag erna op ons schip “Jozephina” in Groningen (8ste maal) gegeven wordt. Noteer de data maar alvast: zondagmiddag 6 november (herberg) en maandagavond 7 november (schip). Telkens weer een vermakelijk schrijfspektakel met een kritische blik naar onze inconsequente Nederlandse spelling met vele reacties in de trant van “oh, schrijf je dat zó? Nooit geweten!” .

Je zit met een club van circa 35 mensen te pennen en elkaar af en toe verwonderd en vragend aan te kijken. Na afloop altijd weer de grote ontlading en hoop op de eerste prijs. Tot op heden moest je het hele dictee opschrijven (500 woorden) maar dit jaar staat het in het teken van jongerentaal en vanwege dit thema is gekozen voor een modern invuldictee: alleen de moeilijke woorden hoeven opgeschreven te worden. Scheelt schrijfkramp! Ook modern: als leidraad voor de Nederlandse spelling gelden nu de elektronische versies van Het Groene Boekje en Van Dale. Deze e-versies bevatten nu al de meest recente woorden als brexit en pokémon.

Vanwege “jongerentaal” hebben we twee jongere presentators gestrikt. In de herberg zal, nadat zijn vader Meindert het drie jaar gepresenteerd heeft, wethouder Bé Schollema (1980) optreden. Een schollematraditie lijkt geboren! Op het schip gaat RTV-Drenthe-presentator Joris Barske (1982) dezelfde tekst voordragen.

Uiteraard zullen veel jongerenwoorden de revue passeren; denk aan woorden als podcast, weirdo, bitcoin en airbnb. Maar ook alledaagse woorden zoals grenzeloos, alle drie, sterkedrank en accommodatie komen aan bod.

Voor een doorgewinterde dicteefanaat leveren deze woorden geen probleem op. Die steggelen meer erover dat je cointreau met een kleine letter schrijft maar Grand Marnier juist niet.

Er bestaat in Nederland een clubje van twintig echte spellingdeskundigen, dicteetijgers genaamd omdat ze vrijwel alle dictees in den lande afreizen, en dat zijn er nogal wat. Vooral zo aan het eind van het jaar wanneer op televisie het Groot Dictee gepresenteerd wordt. Enkele van deze “tijgers” komen elk jaar helemaal naar het Noorden omdat het dictee zo’n ongedwongen reputatie heeft. De hoofdtijger, dicteegoeroe Rein Leentfaar (hij staat genoemd in het colofon van de laatste editie van Van Dale) komt telkens helemaal vanuit Breskens naar Stad!

Hoe is dit Groninger dictee-idee tot stand gekomen?

Vrijwel elke (bijna-)stad in ons land heeft tegenwoordig wel een jaarlijks dictee, zoals in onze omgeving Winschoten, Assen en Haren. In Groningen ontbrak dit podium nog. Daarom heb ik in 2009 het initiatief genomen en de Dichter des Vaderlands, Groninger Driek van Wissen, bereid gevonden om de eerste editie te schrijven en te presenteren, een groot succes. Hij wilde het graag blijven doen en ook nog eens pro Deo, want zó leuk vond hij het. Hij bedacht de werktitel “Grootscheeps Scheepsdictee”. Helaas stierf Driek zes maanden later geheel onverwacht in Istanbul.

Ik pakte zelf de draad op en ging een dictee componeren. Daar zocht ik een bekende Groninger bij voor de presentatie en zo ging het vanaf 2010 elk jaar verder, met onder andere Koos Huizinga (horecatycoon in Stad), Gelly Talsma (boekwinkel Athena), CdK Max van den Berg en uiteraard “onze” Meindert Schollema.

Het schrijven van de tekst gaat me steeds beter af, al moet ik er wel goed de tijd voor nemen. Eén keer begon de tijd te dringen en had ik eind september nog steeds niets op papier terwijl het dictee traditiegetrouw begin november plaatsvindt; een soort writer’s block. Dat zal me niet weer overkomen: komend jongerentaaldictee stond vóór de zomer reeds in de steigers.

Albertien & ik verheugen ons nu al op weer een leuke club woordspel(l)ers bij het brandend haardvuur in ons aller Herberg “In de Valk” op zondagmiddag 7 november 15:00 uur. Kom het eens proberen, zet je schroom opzij en na één keer wil je weer! (wel even opgeven: badijk@gmail.com)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69