Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Lopen op het water

Het is vrijdagavond 2 september wanneer rond de klok van tienen in het Moarhoes in Westerwijtwerd de Glitter- en Glamourparty losbarst. Een feestje met een hoog Koenderink en Robbe gehalte. Een veertig jaren mijlpaal in combinatie met tien jaar huwelijksgeluk. Ik krijg een soort van déjà vu gevoel want oude Rising Sun- en Moonlight-tijden herleven. Feestdj Peter Zuidhof wordt bijna bedolven onder de verzoekjes uit die goede oude tijd. De tijd dat ook Pieter Jan en Paul van der Laan, Peter ‘Toto’ Klugkist, Jilles Little en Henk Robbe regelmatig een bezoek brachten aan de G.A.-straat in Middelstum. Leuk om even weer met die oude strijdmakkers van weleer bij te praten, veelal uitgewaaid door heel Noord Nederland. Kortom, er is sprake van enig jeugdsentiment…

Als vanouds zijn het eerst de dames die de dansvloer bestormen en veroveren. In mooie glitterpakjes wordt het mannelijk gezelschap vakkundig opgewarmd. Niet veel later gooien ook zij hun schroom overboord. Ongetwijfeld geïnspireerd door groene flesjes Heineken voor het broodnodige zelfvertrouwen. Ook het ‘pogogeweld’ wordt van stal getrokken door een nummertje van Nirvana met als hoogtepunt al springend door de lucht met de borstkas vooruit tegen elkaar aan botsen. En dan maar hopen dat je er niet bij neervalt. Na zo’n opzwepend nummer eerst even tien minuten bijkomen want conditioneel is er veel veranderd in twintig jaar tijd….

Dan is het tijd voor zo’n rustig zwijmelnummer zoals van Marco Borsato die samen met Sita zingt over ‘Lopen op het water, vier seizoenen in één dag’. Prachtige volzinnen, bedenk ik mij, terwijl ik tevreden en door een lichte roes gelukzalig deze mooie woorden aan mijn mobiel toevertrouw als hint voor misschien wel een nieuwe column. Dus niets geen Pokemons zoeken zoals de DJ beweerd maar onbewust gewoon nog steeds aan het werk…..

Om vervolgens deze woorden de dag er op met een ietwat vermoeid hoofd te verwijderen. Want wat moet ik hier in vredesnaam mee doen met dergelijke zinsneden? Zondagnacht komen ze toch weer boven drijven. Grinnikend denk ik nog even terug aan de terugreis. Twee slingerende fietsers die ondanks de nodige contactmomenten toch veilig thuiskomen. Iets wat de overbuurman hoofdschuddend aanhoort. Enige maanden eerder leidden dergelijke taferelen tot het nodige blessureleed. Spelen met vuur was het eigenlijk, ongetwijfeld ingegeven door een vlaag van onoverwinnelijkheid. Maar gelukkig niet solidair met de overbuurman…

Van lopen over water kom ik dan vanzelf op fietsen op het water. Op bevroren water wel te verstaan. Want ook in onze MAVO tijd werden de goden wel eens verzocht. In de wintermaanden werden de pauzes opgevuld door een gevaarlijk spelletje. De bevroren MAVO-gracht werd dan met de fiets bedwongen. Het was in de tijd inderdaad dat het in de winter altijd stevig vroor. Op de lange rechte stukken werd dan flink vaart gemaakt en dan was het ‘god zegene de greep’ om ongeschonden door de bocht te komen. Nog mooier werd het wanneer een tegenligger van de andere kant met dezelfde intenties door de bocht kwam zeilen. Dat hier nooit geen ongelukken mee zijn gebeurd mag een wondertje heten.

De half bevroren MAVO gracht was trouwens voor een klasgenoot van mij toentertijd een ijl reddingsmiddel toen Klaas Uffen pontificaal op de toegangsbrug ging staan. Hij wilde wel eens weten waarom eerdergenoemde jongeman hem voor ‘Buffel’ uitgescholden had. De pauze was allang voorbij maar Klaas bleef rustig staan. Met gevaar voor eigen leven zocht de dader het stevigste stukje bevroren gracht op en met slechts één kletspoot bereikte hij veilig de overkant. Meester Koops was minder gecharmeerd van deze kwajongensstreek want de Duitse les was inmiddels al begonnen. ‘Sie sind zu spat!’ Eerst maar even een te laat briefje halen bij directeur Roelevink…

Bijzonder eigenlijk dat je via een glitter- en glamourparty op dergelijke bruggetjes uitkomt en je vervolgens op glad ijs begeeft. Het ging kortom weer mooi dit weekend. En daar wil ik de feestvierders en de feestdj hartelijk voor bedanken. Over tien jaar maar weer zo’n reüniefeestje? Want dan lonkt Abraham. Niets mis mee hoor…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69