Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Esther Goedhart zet eetcafé Brouwers op de kaart

Esther kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik heb eigenlijk niet zoveel bijzonders te melden. Maar ik zal direct maar met het belangrijkste beginnen want ik ben moeder van twee dochters. Senza is tien jaar, Robin wordt in oktober al weer vijf. Beide zitten in Loppersum op school. Het zijn twee bijdehante tantes hoor, niet op hun mondje gevallen. Mijn ‘allesies’, hoewel het moederschap soms best wel lastig combineren is met een eigen zaak. Maar ze zijn blij dat ik het zo druk heb en zijn ook best wel een beetje trots: ‘Mama kookt voor iedereen!’.

Ook mijn partner, Mark Brouwer, heeft een eigen zaak: Mark’s Tattoo in Bedum. Gelukkig kunnen we het ouderschap en het ondernemen goed combineren, ook al is het soms lastig plannen. Ik ben geboren en getogen in de stad Groningen maar woon de laatste jaren met veel plezier op het Hoogeland.

Twee jaar Brouwers zijn voorbijgevlogen?

In september 2014 kregen we de sleutel, op 1 november zijn we open gegaan. Ik heb tijdens de verbouwing wel eens gedacht: ‘Dit is het begin van het einde, waar zijn we aan begonnen!’ Eigenlijk zouden we in oktober al open gaan maar er moest zoveel gebeuren. De zaak heeft in die tijd een ware metamorfose ondergaan en het resultaat is er dan ook naar. Gelukkig waren de reacties direct heel positief.

Later hebben we het magazijn aangepakt, daar is een nieuwe vloer ingekomen. En de spoelkeuken moet nog aangepakt worden, dat wordt de volgende stap. Eigenlijk ben je nooit uitgekeken, ik ben altijd wel weer op zoek naar iets nieuws. Ik wil niet blijven hangen in hetzelfde, dit geldt uiteraard ook voor onze menukaart!

Volgens mij hebben jullie het altijd lekker druk?

Volgens mij ook! Ik ben enorm tevreden, we zitten elk weekend lekker vol. Maar zeg nu toch zelf, waar kun je voor €15,- met een volle maag de deur verlaten? Het concept wat wij hanteren slaat aan. Daar heb ik wel mijn weg in moeten vinden natuurlijk. Wat vinden de mensen lekker, waar blink je zelf in uit? Allemaal vragen waar je in de loop van de tijd antwoorden op moet zien te krijgen.

Aanvankelijk hadden Mark en ik er ook nog een cafégedeelte bij maar ik vind het niet erg dat we het caféconcept hebben afgestoten. Dat was niet vol te houden. Wel zit ik er aan te denken om er een extra ‘kokje’ bij aan te nemen, dan zouden we ook een dag extra open kunnen. Ik zou dan meer de cateringkant op kunnen, zelf salades en hapjes maken bijvoorbeeld. Dat vind ik ook heel leuk om te doen. Zover is het nog niet, maar als enige kok ben je natuurlijk wel kwetsbaar…

Altijd al gedacht dat je horecaonderneemster zou worden?

Ja en nee. Een eigen eetcafé runnen, leek mij altijd al wel wat maar ook daadwerkelijk de stap zetten is natuurlijk andere koek. Het koken heb ik van mijn zus en vader geleerd. Mijn pa was altijd een echte Bourgondiër die maar zo een hele zaterdag in de keuken stond om lekker voor ons te kokkerellen. Hierdoor is koken ook mijn hobby geworden. Daarbij heb ik jarenlang in de bediening gezeten. Ik heb toen goed opgelet in de keuken en was altijd geïnteresseerd in de werkzaamheden van de koks.

Mark heeft eigenlijk mijn ondernemingsgeest wakker gemaakt. Samen hebben we Brouwers opgezet en dit is nu mijn passie en leven. Andersom heb ik Mark zijn ondernemerszin ook aangezwengeld. Wat dat betreft hebben we elkaar hierin gestimuleerd.

Wat is je eigen lievelingsgerecht van de kaart (waar is het meeste vraag naar/specialiteiten)?

Eind september lanceren we onze nieuwe menukaart, daar kan ik mij al weer op verheugen. Ik heb de afgelopen jaren veel bijgeleerd en het zelfvertrouwen is toegenomen. Dus durf ik ook meer te experimenteren. Wat dat betreft heb ik wel een aantal verrassingen in petto.

Schnitzel ala Es is een van de hardlopers van de huidige kaart. Misschien wel door de combinatie vlees/saus/kaas. Dit is ook de favoriet van het personeel. Onze weekhap, binnenkort verrassing van de kok genaamd, wordt ook veel verkocht. De klantvriendelijke prijs van €9,95 heeft hier zeker mee te maken.

Verder krijg ik vaak van onze gasten te horen, dat ze onze soepen zo lekker vinden. Zelf vind ik dit ook heel leuk om mij in uit te leven. Het is misschien gek om te zeggen maar toetjes maken, daar vind ik geen bal aan. Dit komt waarschijnlijk omdat ik zelf niet van ijs en taart houd.

Binnenkort beginnen de liveoptredens ook weer?

Maanden geleden hebben we de oude rockers van ‘AA and the Doctors’ geboekt, hier zijn Mark en ik erg gecharmeerd van. Zij gaan op 24 september optreden. Het is nog even de vraag waar, dat wordt deze week bekend. Of in de zaak of op een mooie locatie in de buurt. Dan wordt het dus ‘Brouwers on tour’, haha…

Ik zou de liveoptredens graag weer elke maand willen organiseren maar door alle perikelen en publiciteit van de laatste tijd zie ik er best wel een beetje tegenop. Daar heb ik ook wel stress van gehad. Ik wil met niemand gesodemieter hebben en hoop dat we tot een mooie oplossing komen waar we allemaal mee gebaat zijn…

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je Brouwerscarrière tot dusver?

De vele hoogtepunten steken er ver bovenuit. Ik merk dat het dorp Middelstum blij is met het concept wat we neergezet hebben. Vele gezichten zie ik wekelijks terug. En onze gasten komen niet alleen uit Middelstum hoor maar ook uit andere plaatsen in de buurt. Dieptepunten zijn er eigenlijk niet geweest.

Heb je nog leuke anekdotes?

Er gebeuren bij ons veel grappige dingen maar meestal ben ik deze anekdotes ook zo weer vergeten. De onderlinge gein die we als personeel met elkaar hebben, vind ik wel heel leuk om te benoemen. Wat dat betreft ben ik heel blij met de huidige setting. Binnenkort komt Nienke van Dam ook weer terug, zij heeft enige maanden op Ameland in een zaak gewerkt. Nienke is er al vanaf de start van Brouwers bij.

Het komt regelmatig voor dat één van ons per ongeluk even met de bips tegen de knop van de stereotoren aanloopt. De ‘oudjes’ onder de box worden dan, bij wijze van, van hun kruk weggeblazen. Het duurt dan vaak niet lang of de ‘dader’ wordt aan haar rode hoofd herkend, haha. Laatst hoorde ik het personeel onderling tegen elkaar zeggen: ‘Tante Es sleept ons er wel doorheen!’ Dit vond ik heel mooi om te horen. Andersom is het net zo! In tijden van ziekte of vermoeidheid, slepen we elkaar er door heen!

Nog tijd over voor hobby’s?

Niet echt, gelukkig is dit werk ook mijn hobby en passie. Mijn vrije tijd gebruik ik om zoveel mogelijk van de kinderen te genieten.

In Garsthuizen is het heerlijk wonen?

Garsthuizen is een leuk dorp, we wonen er al weer bijna drie jaar. Het is er lekker rustig en dat is wel zo relaxt voor de kinderen. Af en toe treedt er een bandje op in het dorpshuis en zaterdagmiddag is patatmiddag!

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Vroeger voor zo’n ordinaire Big Mac van McDonalds. Als ik één op had, dacht ik vaak: ‘Doe mij er nog maar één of twee’. Als ik heel eerlijk ben is dat gevoel er nog steeds, hoewel ik er nooit meer kom….

Waar staat Esther Goedhart over 10 jaar?

Bovenal hoop ik dan gezond te zijn, samen met mijn dierbaren. Je hoort tegenwoordig zulke rare dingen om je heen. Verder hoop ik nog steeds druk bezig te zijn in ‘Brouwers’. Mijn oudste dochter heeft het er vaak over, dat ze wel voor mij aan het werk wil. Dat zou ik wel mooi vinden. Misschien wil ze uiteindelijk de zaak wel overnemen maar ik weet natuurlijk niet of ze ‘de horeca’ in zich heeft. Met een positieve instelling kun je heel ver komen!

Wilt je verder nog iets kwijt?

Mocht je nog nooit in Brouwers geweest zijn, kom gerust eens langs. Jong en oud voelt zich hier thuis. Wat dat betreft kan ik mij al weer verheugen op de knusse wintermaanden. Met behulp van de nodige kaarsjes proberen we nog een nog gezelliger uitstraling te creëren. Wees welkom!

Verder is het de bedoeling om vanaf 1 november samen met Marjolein Drent van Martjesmarkt kinderfeestjes te organiseren. Bij Marjolein kunnen de kinderen dan kaarsjes maken en kleuren en eventueel kunnen ze dan aansluitend bij ons patat en/of snacks eten.

En natuurlijk zien wij jullie ook graag verschijnen bij AA and the Doctors. Hopelijk is dit weer een nieuw begin naar de vaste maandoptredens van leuke livebands!

(Foto 2 is van aDONNAdesign, ontwerper van drukwerk en website Brouwers). 

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69