Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Uitzending gemist

Stiekem hoop ik dat u de combicolumn over de maand juli een beetje gemist heeft. Want het was voor het eerst sinds maart 2013 dat ik geen maandelijkse bijdrage geschreven heb voor Middelstum-info. Een korte optelsom leert mij dat ik inmiddels de veertig gepasseerd ben. Meer dan veertig combicolumns dus over het wel en wee van ons pittoresk dorpje aan het meanderende Boterdiep. En ik ben er van overtuigd dat Middelstum in die 3,5 jaar gegroeid is. Is het niet kwantitatief qua inwoners dan zeker wel op kwalitatief gebied qua leefomgeving…

Begin juli ging ik de vakantie in met het verhaal ‘Het mooiste dorpje van Europa’. Een ode inderdaad aan ons prachtig dorpje. En dan is het prettig om te lezen dat steeds meer toeristen en dagjesmensen Middelstum weten te vinden. Geef ze eens ongelijk, want er valt genoeg te zien en te beleven in het dorp. Want ondanks de vakantie zijn sinds de laatste column toch al weer een zestigtal artikelen verschenen….

Zo had ook Wiebe Klijnstra heimwee naar Middelstum. In de augustusmaand van 2015 stichtte hij in de Middelstumer bos de Vrijstaat Noord. Het leverde prachtige verhalen, optredens en interviews op. Om dit gevoel nog eens her te beleven besloot Wiebe om nog eens een morgen op dezelfde plek neer te strijken. Het werd een prettig weerzien met oude bekenden. Voor menig Middelstumer mag dit wel een jaarlijkse traditie worden.

En als we het over tradities hebben dan mag de speelweek zeker niet ontbreken. Hoewel het elk jaar toch wel weer een strijd is om voldoende vrijwilligers te vinden vond in de laatste schoolweekvakantie weer een spetterend gebeuren plaats op de ijsbaan. Of is in de zomermaanden het recreatieterrein een beter en bekender woord? Afijn, doet niets ook dit jaar wisten een honderdtal kinderen het terrein te vinden.

Als vanouds werd de speelweek afgesloten door een spooktocht rond Ewsum en door het Middelstumer bos. En dat is bij mij in de buurt altijd wel te horen. Er wordt doorgaans zo hard gegild dat ik maar nauwelijks het bos in durf om de hond uit te laten. En deze tocht geeft altijd zoveel plezier en angstige momenten dat Middelstum na jaren afwezigheid weer een spookteam rijker is. Albert Mulder, Linda Medema, Henriët de Jonge en Arent Westing zijn de mensen achter deze nieuwe attractie. En dat ze een spookachtig lekkere tocht uit kunnen zetten heb ik aan den lijve ondervonden. Dat smaakt naar meer, iets wat niet alleen voor de in Vita Nova uitgeserveerde spookhapjes gold maar zeker ook voor de tocht der Spooktochten. Hopelijk volgend jaar ook weer op het programma!

Wat ook nieuw is, is Funskate. Of te wel, lekker skaten (of is skeeleren een beter en of bekender woord?) door en om Middelstum en omstreken. Langzamerhand neemt het aantal deelnemers toe. Wie weet wordt het straks een mooie en bloeiende vereniging die tijdens de zomermaanden van zich doet spreken. Het wachten is op een prachtig, inside sfeerverslag van één van de deelnemers.

Diezelfde deelnemers moeten wel goed op hun snelheid letten wanneer ze Middelstum ter hoogte van de begraafplaats binnen komen zetten. Want in plaats van 50 mogen ze daar nu nog maar 30 kilometer rijden. En dat geldt natuurlijk voor alle bestuurders van wat voor vehikel dan ook. Misschien heeft deze snelheid wel te maken met de veiligheid van talrijke vrijwilligers die de begraafplaats steeds mooier maken. Een gegeven wat de plaatselijke visboer zelfs verleidde om alle vrijwilligers op een gratis portie kibbeling te trakteren. En dit smaakte naar meer. Pluspunten dus voor visboer Chris Zwier!

Pluspunten ook voor het Middelstumer Hemonycarillon. Daar viel zelfs een portie jazz vanaf te beluisteren. Eerder konden we, gelegen in het gras voor de Hippolytuskerk, ook al naar een beiaardconcert luisteren. Niet zo verwonderlijk want wat las ik op Middelstum-info: ‘Het zal niet onbekend zijn dat de beiaard van Middelstum de meest zuivere Hemony is in zijn soort en nergens klinken de akkoorden en de virtuoze toonladderfiguren zo stralend als hier.” Zelfs hoog in de lucht vliegen de bijzondere attracties je dus al om de oren…

En moeten we het tot slot nog even over het weer hebben? Goed, vorige week kampten we nog met tropische temperaturen maar dat was eerder een uitzondering dan regel. Weer geen 10.000 bezoekers dus voor ons Middelstumer zwembad. En dus wederom geen presentje voor deze jubileumgast. Ook deze bijzondere gast wordt node gemist. En dat geeft een passend slot aan deze column, ‘uitzending gemist’….

(Foto’s onder andere afkomstig van Jannes Klaassen)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69