Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Annemarie Aikema, de liefde voor muziek

Waar moet je nou over schrijven als je wat over jezelf moet vertellen…. Wat zou een ander de moeite waard vinden om te lezen? Een verhaal over m’n werk in de psychiatrie, of over m’n kersverse gezinnetje? Wat mensen boeit is natuurlijk erg persoonlijk, maar de meeste mensen houden volgens mij wel van muziek. Al kunnen muzieksmaken erg divers zijn.

Toch kies ik dit onderwerp maar uit al die dingen waar ik zelf zo enthousiast over ben. Muziek is één van die dingen waar ik ontzettend blij van word! Deel uitmaken van de 10-koppige ska-band Knight Susan (klinkt als…) geeft me veel energie.

De band zelf wordt dan ook vaak bestempeld als een erg enthousiaste en energieke band. Het bestaat uit 3 vocalisten, waarvan ik er zelf eentje ben, 3 blazers (saxofoon, trompet en trombone), een toetsenist, een gitarist (toevallig ook m’n vriend, en de heit van onze zoon Joris), een basgitarist en een drummer. Een erg diverse club mensen. Dit groepje bij elkaar zorgt dan ook voor een erg divers repetoir aan muziek. We worden dan een ska-band genoemd, maar de stijlen die naast de ska in onze muziek zijn verwerkt lopen erg uiteen, van rustige reggae tot o.a. funk.

We spelen voornamelijk op superleuke festivals, zoals het Bevrijdingsfestival, Noorderzon en Lepeltje Lepeltje, maar staan ook op allerlei poppodia zoals Simplon, Het Bolwerk, en Vera. Zelf vind ik vooral de wat alternatieve festivalletjes leuk, zoals het Gideonfestival (wat helaas niet meer wordt gehouden) of een optreden in het Betonbos.

Zoals ik al zei ben ik één van de vocalisten van de band. De andere twee zijn Yasmijn en Fynn. We zingen veel 3 stemmig en daarnaast hebben we ook allen solopartijen. Met Yasmijn heb ik eerder al deel uitgemaakt van Scooly and Band, waarmee ik ook een hele toffe tijd heb gehad. We zijn aardig op elkaar ingespeeld. Juist van de meerstemmigheid kan ik heel erg genieten. Mooi als je zelf ook de harmonieën goed kan horen tijdens een optreden. In de band zing ik niet alleen, maar speel ik in sommige nummers ook mondharmonica, zoals in het nummer ‘Food you cannot eat’, wat eigenlijk over muziek gaat. Hoe toepasselijk!

De nummers worden soms geschreven door een enkel bandlid, maar worden voornamelijk met zijn allen gemaakt, of in ieder geval verder ontwikkeld. We hebben een EP met 5 eigen nummers uitgebracht, en wie weet volgt er nog eens iets, aangezien we afgelopen jaar al weer een beginnetje hebben gemaakt in de studio. Het nummer ‘On Screen’ is gemaakt/geschreven door m’n vriend, Folkert, en ik. Hij heeft de muziek geschreven en ik de tekst en zanglijntjes. Het gaat over hoe alle ellende op de wereld altijd maar voorbij komt op TV en dat het ons soms nog maar weinig lijkt te raken. Waar gaat het heen met deze wereld…? Nou goed, …iets wat veel mensen zich wel eens af zullen vragen denk ik.

Sommige Middelstummers zullen weten dat ik behalve in Knight Susan ook nog in het streektaaltrio MagWel muziek maak. Jawel, hierbij zing ik voornamelijk in het Grunnegers. Ook speel ik hierin veel mondharmonica. Henk de Vries (ook uit Middelstum) is de contrabassist, en m’n vader, Henk Aikema, de gitarist. M’n vader en ik wisselen elkaar af met zang en zingen meerstemmig. Ook Henk draagt met zang trouwens regelmatig een steentje bij.

We spelen zowel gevoelige, als meer up-tempo liedjes. Persoonlijk vind ik het het mooist om de gevoelige liedjes te spelen. Ik kan van sommige liedjes soms zelf nog kippenvel krijgen. Mooi is het ook als je ziet dat je bij het publiek ook echt een gevoelige snaar raakt. En als er dan ook nog eens na een optreden mensen komen vertellen dat ze er echt van genoten hebben en het hen echt heeft geraakt, dan is bij mij de vreugde compleet. Daar doe je het voor!

Het mooist vind ik het dan ook als we een echt luisterconcertje spelen in bijvoorbeeld een kerkje. Dan werkt de acoustiek ook nog zo heerlijk mee. Zo hebben we laatst nog opgetreden in het kerkje in Woltersum. Een prachtige locatie! We proberen een mooi sfeertje neer te zetten met z’n drieën. Onderwerpen als liefde en vroeger passeren de revu.

Genoeg promopraat. Ik zou zeggen bezoek de website of facebookpagina eens van Knight Susan (Facebookpagina Knight Susan) en MagWel ((Facebookpagina Magwel), om een beter beeld (en vooral geluid) te krijgen van de muziek.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69