Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Erik Boerma van Boerma’s Antiekhoeve Uithuizen

Erik, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Kort houden valt voor mij niet mee want ik ben nogal een verteller. Ik ben Erik Jan Boerma, geboren in 1961 in Uithuizen, getogen in Uithuizermeeden. Verknocht aan het Hogeland en ondanks dat ik voor mijn vroegere werkzaamheden vaak naar Utrecht moest, ben ik Noord Groningen altijd trouw gebleven. Ik ben getrouwd, heb drie kinderen en zit dagelijks in de antiekhandel. We verkopen van alles op het gebied van antiek en curiosa, in prijs variërend van €1,- tot €10.000,-. Waarbij de meeste spullen dichter bij die ene euro liggen dan bij de €10.000,- hoor….

Ooit begonnen als pompbediende en Shell medewerker?

Ik ben inderdaad op vijftienjarige leeftijd begonnen als pompbediende bij het tankstation van Autobedrijf Van der Straten. Een paar kameraden van mij werkten daar ook en toen ik een advertentie zag, besloot ik te reageren. Ik kon aan het werk en ben er blijven hangen. Toen Van der Straten plotseling overleed, kreeg ik de keuze om de brandstoftak van de onderneming over te nemen. Dat heb ik toen gedaan.

Hoewel het een kleinschalige onderneming was, bedroeg de omzet op jaarbasis toch 3 tot 4 miljoen gulden. In 1990 moest er in het kader van de Hinderwetvergunning het nodige gebeuren. In overleg met Shell Nederland is toen besloten om nieuwbouw te plegen en de vervuilde grond af te voeren. Dit hele proces was in 1992 afgerond. Daarna werd ik benaderd om ongeveer hetzelfde kunstje uit te voeren in Wehe-den Hoorn. In 1994 was ook dit project succesvol afgerond en ik kreeg de kans om operations-coördinator voor Shell in Groningen te worden.

Dat was een functie waarin ik mij met allerlei geldzaken bezig hield. De loonkosten van het personeel bijvoorbeeld, maar ook goederenstromen en voorraden. Door overnames breidde het aantal vestigingen in Groningen zich uit en op den duur werd ook Friesland en de rest van Nederland veroverd. Ik kreeg de kans om vanuit Utrecht beleid te ontwikkelen op HR-gebied, zoals de harmonisering van arbeidsvoorwaarden en de oprichting van een OR. Het aantal vestigingen bedroeg inmiddels ruim 200 en behelsde ongeveer 2400 fte……

Met pijn in het hart je mooie Shell-carrière opgezegd?

Boerma’s Antiekhoeve is in 1970 door mijn vader opgericht. In 2001 had hij al ruimschoots de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en moest er een beslissing genomen worden over de toekomst van de zaak. Mijn broers en zus waren niet geïnteresseerd, en hoewel ik een hele mooie baan bij Shell had -ook op financieel gebied- begon het toch te kriebelen.

Door mijn drukke baan bij de Shell was ik vaak van huis, wat met een jong gezin ook niet altijd even ideaal is. In 2001 heb ik in goed overleg met mijn vrouw de knoop doorgehakt. Ik ging dan misschien wel een onzekere toekomst tegemoet, maar wel in een omgeving waarin ik mij thuis voel.

Altijd geïnteresseerd geweest in de antiek?

Ik ben van kleins af aan in de wereld van antiek opgegroeid en heb daar door de jaren heen veel kennis van opgedaan. Het is altijd een passie van mij geweest. Toen wij nog op de boerderij op ‘Ol Diek’ woonden, kwam mijn vader onderweg naar huis een Keulse pot tegen bij het grof vuil. Hij was wel zo beleefd om te vragen of hij hem voor 2,50 gulden mee mocht nemen.

De eigenaar bleek nog meer potten te hebben en ook andere interessante spullen. Mijn vader kwam toen met een volle kofferbak terug. Ik mocht de spullen uitladen en uitstallen en vond het machtig interessant. Waarschijnlijk is toen -op 9-jarige leeftijd- mijn interesse voor ‘oude dingen’ ontstaan.

Hoe en wanneer is Boerma’s Antiekhoeve ontstaan?

Het verhaal van de Keulse potten speelde zich, zoals gezegd, af in 1970 en was eigenlijk het begin van de Antiekhoeve. Mijn vader was aanvankelijk veehouder- handelaar. Een zwaar beroep, onder andere vanwege het gesjouw met zware volle melkbussen. Hij kreeg last van zijn rug en maakte in 1970 bewust de keuze voor de antiekhandel. Het was de tijd waarin de interesse voor antiek enorm toenam. Mijn vader kon dankzij een groot netwerk vrij eenvoudig aan spullen komen. Al snel was de boerderij aan ‘Ol Diek’ te klein voor de handel en in 1972 is Boerma’s Antiekhoeve verhuisd naar de boerderij aan de Dingeweg, waar we nog altijd zitten. Je ziet dat we enorm veel spullen hebben staan en we hebben daarnaast ook nog een grote opslagloods.

Inmiddels komen de klanten vanuit de hele wereld?

Wij zijn vijftig weken per jaar open, zes dagen in de week. Uitgaande van een kleine honderd bezoekers per dag, kom ik dan uit op 25.000 bezoekers per jaar. Ze komen inderdaad vanuit alle hoeken en gaten van onze planeet. Zo heb ik recent een schilderijtje van de Groningse schilder Jan Altink verkocht aan iemand in Nieuw-Zeeland.

Nog niet zo lang geleden was hier een wethouder uit het Zuid-Afrikaanse Capetown, die met een Friese staartklok terug ging. En onlangs had ik een koper uit Tasmanië voor een serviesdeel. Hoe die mensen bij mij komen? Ik denk door mond tot mond reclame. Inmiddels bestaan we al ruim 45 jaar. We zijn altijd scherp in prijs geweest en dat betaalt zich terug.

Je geniet landelijke bekendheid?

Dat klinkt misschien ongeloofwaardig, maar het is wel zo. Ik heb als taxateur aan diverse televisieprogramma’s meegedaan, onder andere aan Kunstschatten van TV Noord. De uitzendingen werden opgenomen op mooie locaties als Ekenstein, Nienoord, Verhildersum en de Menkemaborg. Daar kwamen honderden mensen op af. Onlangs zijn er ook opnames geweest voor een Utrechtse variant, waaraan ik ook mocht meedoen.

Tegenwoordig werk ik vrijwillig mee aan uitzendingen van Samen in beeld TV. Dat is een project om ouderen uit hun eenzaamheid te halen. Ik ga dan met spullen op pad en vraag aan de mensen in Noord Nederland of ze weten waar het om gaat en wat de waarde is van de voorwerpen. Hier worden opnames van gemaakt die onder andere in de verzorgingstehuizen in onze gemeente worden uitgezonden. De filmpjes zijn op vrijdagavond op Podium TV (kanaal 35 Ziggo) te zien.

Inmiddels zijn 3 generaties actief binnen de Antiekhoeve?

Mijn vader is 89 jaar maar komt nog alle dagen langs. Hij is nog steeds zeer belangstellend en geeft heel veel advies. En mijn schoonvader is nooit te beroerd om spullen te bezorgen. Dat doet mijn oudste zoon ook, hij is inmiddels 19. Mijn dochter had hier vroeger al een hoekje in de winkel waar ze haar eigen spulletjes verkocht. Ik denk niet dat mijn kinderen uiteindelijk met de antiekhandel zullen doorgaan, maar het is toch mooi wanneer ze hand- en spandiensten verlenen…

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je Antiekhoevetijd tot dusver?

Ik ben een man van de creatieve handel. Laatst was ik in Alkmaar waar ik schilderijen op de kop tikte van een bekende Friese schilder. Daar ben ik dan behoorlijk verguld mee. En recent heb ik in het westen nog vijf Ploeg-schilderijen gekocht. Een top aankoop waar ik heel enthousiast van word.

Ook onderscheidende opdrachten vind ik heerlijk om te doen. Zo heb ik anderhalf jaar geleden in een kort tijdsbestek tien buffetkasten, tien schemerlampen en vijfendertig schilderijen mogen verkopen aan ‘Twaalf Hoven’ in Winsum. Dit leidde tot tekenen van herkenning aan vroegere tijden voor de dementerende bewoners. Ik heb ook eens ergens zo’n oude kapstok heengebracht en niet veel later hing er al een jas aan van een van de bewoners.

Als dieptepunt schiet mij een wegreconstructie uit 2008 te binnen. Dit duurde veel langer dan verwacht. De frustratie was dat de bezoekers van de Menkemaborg en toevallige passanten ons veel moeilijker konden bereiken. Ik denk dat dit akkefietje ons wel een vijfde van onze jaaromzet heeft gekost……

Nog leuke antiekanekdotes?

Ik heb ooit een zeer bijzondere opdracht mogen doen voor mensen uit Nieuw-Zeeland. Ze waren van Koreaanse afkomst. Hun dochter was getrouwd met een Nederlandse man en helemaal gefixeerd op de Hollandse stijl. Hun huis was volgens de Hollandse stijl gebouwd én ingericht. En voor de inrichting kwamen ze bij ons. Servies, schilderijen, kasten, het kon niet op. Soms ging de verkoop zelfs via WhatsApp. De spullen zijn uiteindelijk via een container per schip naar Nieuw Zeeland vervoerd…

En je bent zojuist getuige geweest van de verkoop van een artikel dat ik amper één minuut in huis had. Zo snel kan het soms gaan.

Nog tijd over voor hobby’s?

Ik ben graag bestuurlijk actief, onder andere voor de Rabobank, Openluchtmuseum Het Hoogeland en de Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg. Ook ben ik voor het schoolbestuur actief geweest. Dit soort activiteiten levert mij energie op.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Vroeger voor een Gronings kabinet tegenwoordig voor spullen van de Groningse Meubelfabriek Huizinga.

Waar staat Erik Boerma over 10 jaar?

Ik hoop dan nog steeds actief te zijn met de handel in antieke spullen. Gewoon lekker zo doorgaan. Mijn vader heeft tot zijn 76ste doorgewerkt. Ik kan dus nog wel een jaartje of twintig mee…..

Wil je verder nog iets kwijt?

Mensen die geïnteresseerd zijn in onze mooie ‘oude dingen’ zijn uiteraard van harte welkom om eens een kijkje te nemen. Onze Facebookpagina (Facebookpagina Boerma’s Antiekhoeve) en de website (Website Antiekhoeve) geven al een mooi inkijkje van wat we zoal in huis hebben. En ik hoop nog lange tijd als ambassadeur mijn woonplaats Uithuizen en deze mooie omgeving te mogen promoten….

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69