Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Ard Hofman klimt als Grunneger tegen MS

Ard, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Ard Hofman, 44 jaar, geboren in Usquert en tegenwoordig wonend in Ten Post. Getrouwd met Margriet en trotse en fulltime vader van 2 kinderen: een dochter van 16 en een zoon van 14 jaar.

Hoe is het gekomen dat je je in bent gaan zetten tegen MS?

1+1 is nog steeds 2. Ik was op zoek naar een sportieve uitdaging en ik wou iets doen om me in te zetten voor MS. Een ziekte die in mijn familie zit. Mijn oma had MS en hoewel ze er 92 jaar mee geworden is, heeft ze er behoorlijk last van gehad. Ze was zelfs tijdelijk blind. En ik heb een neef van 37 die door MS in een rolstoel is terechtgekomen.

Daarom heb ik gekozen voor Klimmen tegen MS. Dit is een organisatie die zes jaar geleden opgericht is en allerlei evenementen organiseert om geld in te zamelen voor onderzoek. Zo faciliteren ze jaarlijks een klimtocht naar de top van de Mont Ventoux. Met dit evenement halen ze €500.000,- binnen. Een bijzonder doel dus. Dichtbij hebben we te maken met MS en zien we wat deze ziekte lichamelijk met iemand kan doen. In Nederland gaan dagelijks 17.000 MS patiënten opnieuw de strijd aan met hun ziekte.

Kun je iets over deze ziekte vertellen?

Het is een misvatting dat MS een spierziekte is. Multiple Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en het ruggenmerg). Rondom de zenuwen van en naar het centrale zenuwstelsel zit een beschermlaag, myeline genaamd, wat ervoor zorgt dat boodschappen vanuit de hersenen snel door de zenuwbanen vervoerd kunnen worden.

Bij iemand met MS ontstaan er ontstekingen en uiteindelijk littekens in deze beschermlaag. De verharding die door de littekens ontstaat heet sclerose. Hierdoor komen opdrachten vanuit het centrale zenuwstelsel niet goed aan bij de spieren of organen. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals uitvalsverschijnselen, krachtsverlies, blindheid, extreme vermoeidheid of geheugenproblemen. De klachten bij MS zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de beschadiging ontstaat. Daarom zijn de symptomen van MS zeer divers en kunnen per patiënt enorm verschillen.

De eerste ziekteverschijnselen, zoals vermoeidheid, duizeligheid en tintelingen, kunnen ook bij veel andere ziekten voorkomen. Dit is een van de redenen waarom MS niet gemakkelijk te diagnosticeren is in de beginfase. In de meeste gevallen wordt de diagnose MS gesteld bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. Hoewel de ziekte twee keer zo vaak voorkomt bij vrouwen, treft de ziekte mannen ernstiger.

De ziekte MS is vooralsnog niet te stoppen, omdat de oorzaak niet bekend is. Onderzoek is de sleutel om MS de wereld uit te helpen. Dankzij onderzoek begrijpen wetenschappers MS steeds beter, maar er zijn nog genoeg ontbrekende stukjes.

Je bent aangesloten bij ‘Team Grunn tegen MS’?

Sterker nog ik ben de oprichter en de teamcaptain. ‘Team Grunn tegen MS’ is vorig jaar opgericht. Na mijn deelname aan Klimmen tegen MS, dacht ik klaar te zijn. Maar er is mij in een emotioneel bericht gevraagd om niet te stoppen maar vooral door te gaan met de activiteiten voor fondswerving en aandacht te vragen voor de rotziekte MS.

Ik heb inmiddels enige evenementen georganiseerd om geld in te zamelen. Op 30 april bijvoorbeeld tijdens Springtime in Ten Boer vond de spinningmarathon tegen MS plaats. Vijfennegentig sportievelingen fietsten virtueel de Mont Ventoux op. Deze actie leverde €4400,- op.

Onlangs heb je weer de Mont Ventoux beklommen?

Klopt, sinds de deelname aan Klimmen tegen MS op 11-6-2016 draag ik zelfs de “fel begeerde” titel Cinglé du Mont-Ventoux, wat zoveel betekent als “Malloot van de Mont Ventoux”. Sinds 1988 bestaat Le Club des Cinglés du Mont-Ventoux. Om tot dit vermaarde genootschap toegelaten te worden, moet je de drie zijden van de berg op één dag beklimmen. Is je dat gelukt en kun je dat bewijzen met een gestempelde kaart, dan krijg je deze titel.

En het is mij inderdaad gelukt maar vraag niet hoe. ’s Morgens om 07.00 uur ben ik begonnen en om 16.30 uur kwam ik voor de 3e keer boven. Toen had ik 136 kilometer gefietst waaronder 4200 klimmeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 10%! Tijd om te herstellen is er bijna niet, ik was dan ook behoorlijk uitgeput.

Maar deze titel is minder bijzonder dan het feit dat ik met mijn hele gezin mee heb mogen doen, in de strijd tegen MS. Zowel mijn vrouw als mijn zoon hebben de Mont Ventoux één keer beklommen, mijn dochter verrichte onderweg ondersteunende werkzaamheden. Vorig jaar heb ik dit evenement samen met mijn vader gefietst. Toen hebben we bijna €6.000,- ingezameld. Dit jaar waren we met een team van 11 sporters en 4 vrijwilligers, waaronder neef Gerard, en hebben we €24.000,- bij elkaar gefietst en gelopen!

En binnenkort schitter je in de Arena?

In de ArenA mogen op 9 juli andere “sporters” schitteren. Samen met Margriet zal ik ArenaMoveS steunen als vrijwilliger. We bieden dus een helpende hand tijdens dit evenement waarbij de sporters de 5.000 (!) traptreden van de Arena op en af mogen rennen. Net als Klimmen tegen MS wordt dit evenement ook georganiseerd door MoveS (www.arenamoves.ms).

Volgens mij ben je een geoefend sporter?

Dat valt wel mee, ik fiets pas sinds een jaar of vier. Wel heb ik al meegedaan aan de Noorder Rondritten en de Bauke Mollema tocht. Ja, ik ben fit en hier op het platteland kan ik, vaak lekker tegen de wind in, een redelijk stukje fietsen. Maar bergop is een heel andere tak van sport! Mijn Bourgondische levensstijl is hierbij een behoorlijke handicap. Ik gebruik de viaducten over de N46 (Eemshavenweg) vaak als klimtraining maar dit stijgingspercentage is natuurlijk niet te vergelijken met die van de Mont Ventoux.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je strijd tegen MS?

Een hoogtepunt is natuurlijk de beklimming van de Mont Ventoux, ook wel de ‘Kale Berg’ genoemd. Het “samen strijden tegen MS” heb ik als een absoluut hoogtepunt ervaren. Het is ook moeilijk te beschrijven wat het met je doet wanneer je voor de 3e keer de top bereikt hebt. Toen ging er zoveel door mij heen. Ik kan wel zeggen dat het mijn leven heeft veranderd.

Daarnaast is de ziekte MS nog steeds een dieptepunt natuurlijk, er is nog zoveel te onderzoeken. De oorzaak van de ziekte is nog niet eens bekend. Er zijn zoveel verschillende vormen en zoveel verschillende tijdelijke of permanente soorten ongemakken en handicaps dat het lastig te bestrijden is.

Nog leuke (wieler)anekdotes?

Een boek vol! Wielrennen is een leuke communie. Gelukkig is dit opgeschreven in het boek “de Regels”, een gids voor de pedaalridders. Een kleine honderd regels geschreven met een knipoog. Als je je er een beetje in verdiept krijg je begrip voor die “strakke lycra pakjes met bierbuiken op veel te smalle bandjes”, haha. Iedereen kan het. En het is toch geweldig dat je als jonge vent “naar huis“ wordt gefietst door een pensionado op een veel te dure carbonfiets…..

Nog tijd voor hobby’s?

Dat is een klein nadeel want door het fietsen en de organisatie van allerlei evenementen voor ‘Grunn tegen MS’ blijft er weinig tijd over voor andere hobby’s.

Hoe bevalt het leven in Ten Post?

Ik ben dus geboren in Usquert en heb tot mijn 22e in Stedum gewoond. In 1996 ben ik naar Ten Post verhuisd waar het goed vertoeven is. Al vallen ook hier steeds meer belangrijke pilaren voor de samenleving weg. Denk hierbij aan de basisschool, kerk en kroeg. Dit merk je wel, het dorp verschraald hierdoor.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor, laat mij maar lekker slapen!

Waar staat Ard Hofman over 10 jaar?

Geen idee, ik heb geen keiharde planning en vind het prima om niet te weten wat ik morgen ga doen. Wat niet inhoudt dat ik geen plannen heb en me geen zorgen maak. Uit eigen ervaring, onder andere door de gevolgen van een burn-out, maar ook door werkervaring in de uitvaart ben ik misschien iets minder bezig met de toekomst en leef ik meer in het nu!

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik vraag om aandacht en fondswerving voor Klimmen tegen MS. Ik heb hierbij alle vertrouwen in de organisatie. En zij beschamen dit niet door bijna 100% van de ingezamelde gelden ook daadwerkelijk te besteden aan onderzoeken tegen MS. Op 10 mei 2016 werd bekend gemaakt dat netto fondsen die worden gerealiseerd met Klimmen tegen MS en ArenA MoveS worden besteed voor de oprichting van het Expertisecentrum Cognitie, een initiatief van het VUmc MS Centrum Amsterdam.

Dit is een uniek kenniscentrum in de wereld van Multiple Sclerose (MS). MoveS is vastbesloten om het benodigde bedrag van € 750.000 dat nodig is om dit Expertisecentrum te kunnen starten bij elkaar te brengen. Ik zou het leuk vinden wanneer onze inspanningen gevolgd worden via Facebook (Facebookpagina Grunn tegen MS) of Twitter (Twitterpagina Grunn tegen MS) van Grunn tegen MS. Ook voor vragen en aanvullende informatie kunt u altijd contact met ons opnemen!

Wilt u een donatie geven, graag: Doneren

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69