Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Wim ‘Wanton’ Beukema zingt de sterren van de Martinitoren

Wim kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Wim Beukema dus, 25 jaar, geboren en getogen in Onderdendam. Inderdaad familie van de Beukema’s van Grondverzet Beukema, het bedrijf van mijn ouders. Ik woon met heel veel plezier in Onderdendam want ik ben verknocht aan het Hoogeland. Maar of ik er altijd blijf wonen? Hoewel ik mij geen Stadjer voel, ben ik door school, de muziek en het voetbal vaak in Groningen te vinden.

En vervolgens, kun je Wanton kort even voorstellen?

Wanton bestaat nog maar anderhalf jaar. Ik ben als singer/songwriter in mijn eentje met deze band begonnen. In december 2015 volgden audities voor nieuwe bandleden. Wanneer we nu in de volledige bezetting spelen, bestaat Wanton uit 5 bandleden. De overige bandleden komen allemaal uit de stad Groningen.

Met hoeveel mensen we voor een optreden komen, hangt deels af van het budget en de beschikbaarheid van de overige bandleden. Mijn collega’s zijn allemaal muzikanten die met de muziek hun brood verdienen. Ze spelen ook in andere bands of zijn soms door hun werk niet altijd beschikbaar. We treden gemiddeld twee per maand op. Optreden met Wanton vind ik fantastisch om te doen!

Heeft de muziek je altijd aangetrokken?

Ik kwam laatst een oude foto tegen. Daarop sta ik als eenjarige al met een speelgoedmicrofoon voor de mond te zingen. Dit zat er dus al vroeg in. Toen ik 5 jaar was, leerde ik op bugel spelen. Ik sloot mij aan bij de muziekvereniging in Onderdendam. Helaas ging deze vereniging niet veel later ter ziele. Ik heb het nog eventjes bij de muziekvereniging in Bedum geprobeerd maar dit was geen lang leven beschoren.

Toen mijn moeder drie jaar geleden 50 werd, vierden we dit met familie en vrienden in onze grote schuur. Ik heb toen een nummer voor haar gezongen en kreeg hierop de nodige, mooie reacties. Aanvankelijk moest ik wel enige podiumvrees overwinnen. Ik ben met de muziek niet echt een showman, als keeper gaat mij dit gemakkelijker af. Niet veel later ben ik op gitaarles gegaan. Toen ik het gitaarspelen onder de knie had, ben ik zelf nummers gaan schrijven, inmiddels een stuk of 12.

Er werd steeds vaker aan mij gevraagd of ik ook een eigen band had. Dit was voor bepaalde optredens namelijk een vereiste. Inmiddels treden we dus als Wanton regelmatig op en hebben 15 a 20 optredens achter de rug. We wisselen eigen materiaal af met covers. Het is de bedoeling dat in oktober/november van dit jaar onze eerste EP, met daarop vier nummers, uitkomt. Zo langzamerhand hebben we een eigen stijl ontwikkeld, waarop we op voort willen borduren.

En toen kwam Giels talentenjacht?

We kwamen er bij toeval achter dat DJ Giel Beelen op zoek was naar nieuw (zang)talent. Aanvankelijk dachten we dat hij zou stoppen als DJ en hiervoor een opvolger zocht. Maar dat was dus niet het geval. Ik heb toen voor deze talentenjacht snel nog een nummer geschreven: ‘Vang me laat me nooit meer los’ geheten. We waren niet de enige die hieraan meededen, al met al heeft Giel zo’n 1500 inzendingen ontvangen.

Onze eerste uitdaging was om tot de laatste 100 nummers door te dringen. Dit lukte, ons nummer had namelijk heel veel views en dit was een belangrijk criterium. Daardoor mochten we nog een nummer opsturen, dit werd ‘Ooit’. Het is net niet gelukt om tot de laatste 20 inzendingen door te dringen. Giel wilde namelijk zoveel mogelijk variatie qua muziekgenre hebben. Er was nog een band dat een Nederlandstalige nummer ingestuurd had en deze band bleek net even meer ervaring te hebben. Volgens Giel was het appels met peren vergelijken, een lastige keuze dus.

Achteraf ben ik ook wel blij dat we niet verder gegaan zijn. De talentenjacht slokt namelijk heel veel tijd op en ik heb het ook druk met allerlei andere dingen.

Vervolgens pikten jullie het Bevrijdingsfestival in Haarlem nog even mee?

Inderdaad leverde Giels talentenjacht ons optredens op voor de 3 FM Awards en het Bevrijdingsfestival in Haarlem. Laatstgenoemde evenement was een fantastische ervaring, mijn mooiste dag met Wanton tot dusver. We traden met de complete setting op voor ruim 1.000 mensen. Het was een geweldige sfeer. Daarbij was het ook leuk om te constateren dat het publiek bepaalde nummers al mee wist te zingen.

Sowieso is het publiek verderop in het land wat vrijer. Wij Noordelingen zijn vaak wat stugger en kijken graag eerst even de kat uit de boom. Nee, ik was niet gespannen voor dit optreden. Wat dat betreft ben ik mijn oorspronkelijke plankenkoorts helemaal kwijtgeraakt. Vaak heb ik bij een potje voetbal meer last van zenuwen. Misschien ook wel logisch want als keeper zijnde is elk foutje dat je maakt dodelijk natuurlijk.

‘Ooit’ is de heerlijke opvolger van ‘Vang me laat me nooit meer los’?

‘Ooit’ is eigenlijk onze eerste officiële single. ‘Vang me laat me nooit meer los’ was de demo die we ingestuurd hadden voor de talentenshow. Maar dit nummer komt ook op de EP die waarschijnlijk eind dit jaar verschijnt. ‘Ooit’ staat sinds kort online, het is even afwachten hoe dit uitpakt. Eigenlijk heb je een plugger nodig die zo’n single onder de aandacht probeert te brengen van de belangrijkste radiostations in Nederland. In Groningen zijn we nu redelijk bekend, maar we willen graag een stap verder maken.

De single is opgenomen in studio Spitsbergen in Zuidbroek, de eigenaar hiervan ken ik vrij goed. Ik heb zelf de videoclip gemaakt waarin de songtekst is verwerkt in beelden van de Martinitoren en wat beelden geschoten tijdens een liveoptreden. De volgende clips moeten uitgebreider worden en zijn onderdeel van een soort minispeelfilm. In principe schrijf ik de teksten voor alle nummers zelf. Tot mijn verrassing gaat dit mij vrij goed af. Ik laat mij hierdoor inspireren door gebeurtenissen uit mijn directe leefomgeving. ‘Ooit’

Krijgen jullie veel positieve reacties?

Ja best wel, hierover hebben we niets te klagen. Het kan natuurlijk zijn dat mensen die het niet mooi vinden, niets zeggen, haha. Het rare is dat ons nummer ‘Breng me naar huis’, toen we deze in Haarlem speelden, door totaal onbekenden werd meegezongen. Dat is natuurlijk kicken.

Onlangs hebben we 2 optredens in de buurt gehad. Op Andledon in Den Andel en tijdens het pleinfeest in Bedum. Heel leuk om te doen. Op 10 september spelen we in het Dorpshuis van Onderdendam. Een thuiswedstrijd dus voor mij en tevens de gelegenheid om ons hier in Onderdendam te presenteren want ik denk dat heel veel mensen ons repertoire nog niet eens kennen…

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je zangerscarrière tot dusver?

Het hoogtepunt was toch het Bevrijdingsfestival in Haarlem. Giels talentenjacht was ook heel leuk om aan mee te doen ondanks dat we niet tot de laatste 20 zijn doorgedrongen. Dat ook maar beter ook, anders had ik school misschien niet af kunnen maken. Door alle promotieactiviteiten heb ik toch al een achterstand opgelopen.

Dieptepunten heb ik gelukkig nog niet gehad, ik hoop ook niet dat ze komen. Het is af en toe vervelend wanneer je lang moet wachten voordat je aan een optreden kunt beginnen. Maar als het niet erger wordt dan dat…

Heb je nog leuke zanganekdotes?

Ik maak genoeg leuke dingen mee maar vind het lastig om dit in anekdotes te vertalen. Misschien dat je over twee jaar nog eens langs kunt komen, hopelijk schud ik ze dan zo uit de mouw. Wat wellicht nog wel leuk is om te vertellen is dat Giel Beelen, toen hij in het programma ‘De Wereld Draait Door’ wat nummers van de deelnemers aan zijn talentenjacht mocht laten zien, ons nummer ook uitgekozen had. Zelf heb ik dit niet meegekregen maar toen ik niet veel later op mijn mobieltje keek, bleek dat ik heel veel berichtjes had gemist van mensen die de uitzending hadden gezien….

Is de muziek te combineren met je studie?

Door alle drukte is dit vrij lastig inderdaad. Ik zit in het 2e jaar van de PABO in Groningen. De opleiding vind ik niet super maar mijn hart ligt zeker in het onderwijs. Kinderen zijn fantastisch om mee te werken. Het zijn ook onze grootste fans. Ze volgden onze verrichtingen bij Giel op de voet via You Tube en wisten er vaak meer over te vertellen dan wijzelf, haha.

Dit jaar heb ik stage gelopen in groep 7 van ‘De Piramide’ in Winsum, dat was heel leuk om te doen. Ik hoop dat ik volgend jaar stage mag lopen op een school in Groningen maar dat heb ik niet zelf in de hand. Na mijn afstuderen ergens als muziekdocent aan de bak te kunnen, is een grote wens.

Nog tijd over voor hobby’s?

Man, ik heb zoveel hobby’s. Als het kon, zou ik de hele dag muziek maken maar ik heb het ook druk met voetbal en PR-activiteiten voor de zaak van mijn ouders. Ook heb ik mijn eigen onderneming, Wim Productions, waarbij ik ook PR-activiteiten voor andere bedrijven doe. Zo film en fotografeer ik, doe promotieactiviteiten en maak advertenties. Ook onderhoud ik websites. Vervelen is er absoluut niet bij.

Dit seizoen keep ik bij Lycurgus in Groningen. In het verleden heb ik voor Viboa en CVVB gekeept. Of ik goed ben? Ooit heb ik nog een jaar bij Heerenveen gekeept. Uiteindelijk heb ik het niet gered. Met mijn 1,82 meter vond men mij te klein….. Gelukkig kan ik mij daardoor nu op de muziek storten.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Als je me ’s nachts wakker maakt dan is dat vaak geen probleem. Maar laat mij die laatste uurtjes in de ochtendgloren alsjeblieft met rust. Hoewel ik weinig slaap nodig heb, een uurtje of 4,5 is vaak genoeg, kamp ik soms met een ochtendhumeur. Het slapen schiet er nu door de vele tentamens en verslagen toch bij in. Gelukkig heb ik in juli en augustus 2 maanden vrij van school. Dat geeft mij mooi de gelegenheid om bij te tanken.

Waar staat Wim Beukema over 10 jaar?

Ik heb heel veel dromen in de muziekwereld. Ook hoop ik dan als muziekdocent voor de klas te staan. Het huisje-boompje-beestje leven zou mij ook prima bevallen. En waarschijnlijk doe ik nog steeds iets voor de zaak van mijn ouders. Misschien kan ik dan mijn broertje helpen, hij is enthousiast om de zaak over te nemen.

Mijn grootste dromen liggen toch in de muziekwereld. Wie weet of grote bands als Blof, Van Dik Hout en De Dijk over 10 jaar nog bestaan? Ik hoop dat wij ooit daar mogen komen waar zij nu staan. En in de tussentijd moeten we nog flink oefenen natuurlijk!

Wilt je verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat we nog bekender worden. Mensen die in Wanton geïnteresseerd zijn, kunnen ons volgen op Facebook (Wanton op Facebook) en Twitter (Wanton op Twitter).  Zo kun je mooi op de hoogte blijven van optredens in de buurt en het verschijnen van nieuwe singles of EP. Graag tot ziens bij één van onze optredens!

(Foto’s afkomstig van Facebookpagina Wim Beukema/Wanton)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69