Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Scheidend burgemeester Bakker komt graag weer terug naar Omloop van Bedum

Hij zou eigenlijk al met pensioen zijn maar burgemeester Bakker van de gemeente Bedum liet zich door de verschillende fracties en de commissaris van de Koning overhalen om er nog een jaar aan vast te knopen. Langer mocht ook maar aan het eind van dit jaar vindt de scheidend burgemeester het welletjes. “Dan ben ik bijna 65 jaar. Maar ik kom graag de komende jaren terug naar het mooie Omloop van Bedum wielerevenement om de opgebouwde sociale contacten te onderhouden. Daarbij vind ik het een prachtig sportevenement met een sterk deelnemersveld!”

Utrecht

Hoe wordt iemand die geboren en getogen is in Utrecht nu burgemeester van de gemeente Bedum? Daar moet haast wel een vrouw in het spel zijn geweest. En dat is ook zo. Tijdens zijn rechtenstudie in Utrecht maakte Bakker kennis met een meisje uit Rasquert. Wanneer hij in zijn weekendverlof tijdens militaire dienst, Bakker bracht zijn parate tijd in Ede door, naar haar toeging dan lagen de vacatures van de banen in Groningen al voor hem klaar. Op dat moment wist de burgemeester waar zijn toekomst zou liggen…

40 jaar heeft hij in Bedum gewoond. Afkomstig uit de grote stad Utrecht, hoefde hij niet perse weer in een stad te wonen maar wel graag er vlakbij. En dus moest hij een keuze maken tussen Winsum en Bedum. Het werd dus Bedum. Binnen de gemeentelijke organisatie van Groningen bekleedde Bakker diverse ambtelijke functies waaronder als laatste die van gemeentesecretaris.

Burgemeester Bedum / ’Droombaan’

Tijdens deze functie viel zijn oog op de vacature van burgemeester van de gemeente Bedum. Dit leek hem een mooie afronding van zijn werkzame leven. Bakker kreeg zijn ‘droombaan’ en werd daarmee één van de weinige burgemeesters in Nederland die het ambt in de eigen woonplaats vervult . Zijn inwerkperiode duurde dan ook slechts enige minuten. Van de beslissing burgemeester te worden heeft hij geen moment spijt gehad.

Eén van de grootste teleurstellingen uit zijn burgemeestersperiode is het niet doorgaan van de bouw van het appartementencomplex op de locatie van de oude gasfabriek in Bedum. Hij had een optie op een van deze appartementen. Het heeft hem doen besluiten om naar Groningen te verhuizen. En ook daar heeft hij geen spijt van gehad. “We wonen hier ook mooi en hebben een prachtig uitzicht op het groen van Haren!”

Naast het niet doorgaan van de bouw van het appartementencomplex in Bedum Noord betreurt hij ook nog steeds de lege Gemeentebelangen-zetels in de Bedumer gemeenteraad. Gelukkig waren er ook de nodige hoogtepunten. “Ondanks de recessie is er het nodige gebouwd in Bedum. De nieuwe wijk ‘De Plank’ aan de Noordwolderweg ontwikkelt zich goed en ook de verkoop van kavels in ‘Ter Laan 4’ gaat weer de goede kant op.”

Toekomstplannen

Er liggen vele dossiers op zijn bureau, waaronder die over de gaswinning en de herindeling. Hoe er ook heringedeeld gaat worden, de Omloop van Bedum blijft bestaan. De scheidend burgemeester is niet bang in een zwart gat terecht te komen. “Er is meer dan werken alleen. Ik ontsnap graag aan de druk van een volle agenda. Eén van mijn drie dochters woont in Amsterdam en heeft mij regelmatig gevraagd wanneer ik nu eens op mijn kleinzoon kom passen. Daarnaast heb ik nog een dochter in Haarlem wonen en één in Amerika. Zij woont er al twee jaar maar ik ben nog niet bij haar in The States geweest dus dat wordt de hoogste tijd natuurlijk!”

“Daarnaast mag ik graag lezen en fietsen en ook, tot voor kort, actief volleyballen. Ik fiets graag langs de dijk van Noord Groningen, het liefst met de wind in de rug. Het uitzicht vind ik geweldig met Noordpolderzijl als hoogtepunt. Een daalders plekje! Maar nu ik in Groningen woon, geeft een rondje Paterswoldsemeer mij ook het vakantiegevoel.”

Omloop van Bedum

Bakker maakte in de begin jaren ’80 kennis met de Omloop van Bedum. “Er zaten vanaf het begin mensen in de organisatie die wisten hoe ze zo’n groot evenement moesten organiseren. En dat is altijd zo gebleven. Dat bleek enige jaren geleden toen één van de renners over de omheiningen kieperde. Het leverde bloederige taferelen en de nodige schrik op. Toch waren de hulpdiensten na die tijd lovend over de bereikbaarheid van de plek des onheils.” Voor de burgemeester een reden om de organisatie een pluim te geven. “De noodscenario’s hebben goed gewerkt.” Het incident had ook één voordeel. Bakker hierover: “Sinds die tijd is er wel meer begrip voor de bureaucratie die gepaard gaat met het afgeven van een vergunning!”

“Wat ik het organisatiecomité van de Omloop van Bedum wil meegeven als ik een Twitterbericht zou mogen versturen? Even nadenken hoor. Wat dacht je hier van? ‘Wens jullie een prachtige en zonnige Omloop toe. Heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Kom graag volgend jaar weer. Mvg bgm Bakker!”

(Foto’s afkomstig van website Omloop van Bedum)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69