Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Johnny Beenes, Onderdendammer in The States

Johnny, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Johnny Beenes, 31 jaar oud, geboren in Oldehove en getogen in Onderdendam. Ondanks dat ik al bijna 11 jaar niet meer in Onderdendam woon, ben ik voor altijd Onderdendammer. Ik keer er graag terug. Ik heb mijn HAVO gehaald aan het Wessel Gansfort College in Groningen en heb daarna mijn HBO (Bachelor of Arts with Honours) aan de Robert Gordon University te Aberdeen, Schotland afgerond.

De keuze voor deze opleiding is eigenlijk toevallig ontstaan. Na het afronden van de Havo werd ik benaderd door mijn coördinator of ik niet een HBO opleiding Hotel and Hospitality Management wilde volgen. Dit hield in dat ik 2 jaar een praktijkopleiding moest doen aan het Noorderpoort in Groningen om vervolgens 2 jaar de theoriestudie af te volgen in Aberdeen. Dat werd teruggebracht naar een jaar. Wat weer betekent dat ik mijn HBO in 3 jaar heb afgerond.

Tijdens de praktijk opleiding moest ik ook een half jaar stage lopen in het buitenland. Dat deed ik vervolgens bij het Cliveden Hotel net buiten London. Na het afronden van mijn studie bood het hotel mij ook mijn eerste officiële baan aan, ik ben daar begonnen als Prive Butler. Vervolgens heeft een hotelgast die daar verbleef mij een contract aangeboden om zijn credit management software te gaan verkopen en daarmee had ik mijn eerste vertegenwoordigerbaan in London te pakken!

Heeft de liefde jou naar Amerika gelokt?

Jazeker! Het was (Skype)liefde op het eerste gezicht. Tijdens een roadtrip door California samen met mijn broertje heb ik (alweer 6 jaren geleden) mijn vrouw ontmoet in een Ierse Pub in Hollywood (Los Angeles). We hebben na deze eerste ontmoeting een lange afstand relatie gehad die 2 jaar duurde voordat ik eindelijk naar Los Angeles kon verhuizen. We hadden elke dag 2 keer contact, ’s ochtends en ’s avonds via Skype. Vandaar dat wij het ook wel noemen: “Love at first Skype”.

Hoe lang woon je daar al weer en hoe bevalt het leven je daar?

Ik woon alweer 4 jaar in Los Angeles in een buitenwijk genaamd Woodland Hills. Het leven is hier fantastisch! Ik ben zeer gelukkig met mijn vrouw en we genieten alweer bijna 2 jaar van onze zoon Brayden Douglas Beenes.

Je hebt er inmiddels ook een baan gevonden?

Ik had direct nadat ik hier heen verhuisde al een baan. De contacten waren al gelegd voordat ik deze kant op ging. Het credit management wereldje is erg klein. Na mijn aankomst in de VS moest ik 6 maanden wachten op mijn werkvergunning. De dag nadat ik de werkvergunning had ontvangen had ik een baan als vertegenwoordiger bij Euler Hermes North America (Kredietverzekeringen).

Moest je erg wennen aan het Amerikaanse leven?

Ik moest natuurlijk wennen aan de hitte in Los Angeles en de cultuur. Tijdens feesten en partijen waren mijn vrouw en ik altijd stipt op tijd omdat ik precies op tijd wilde zijn. Nu komen we standaard een half uur tot soms wel een uur te laat, omdat er anders echt nog niemand is. Dit wordt ook wel “Fashionably Late” genoemd. Tijdens mijn werkafspraken ben ik daarentegen wel op tijd, vaak liever iets te vroeg.

Je moet ook nooit met lege handen bij iemand aankomen, neem altijd een fles wijn of een zelfgemaakt gerecht mee. Het aanbod van producten in de supermarkt is ook altijd nog even wennen. Even snel een brood uit het schap pakken gaat vaak niet omdat er meer dan 100 verschillende soorten zijn.

Wat maakt Amerika zo mooi en heb je al veel van het land gezien?

Amerika is echt fantastisch, de landschappen in California zijn schitterend met de vele bergen en de palmbomen. Dit zorgt er elke dag voor dat het voelt alsof ik op vakantie ben. Je kunt hier fantastische bergwandelingen maken, je staat binnen no time op het strand en als ik wil gaan skiën hoef ik maar 4 uur in de auto zitten. Ik ben in veel steden geweest en het valt me altijd op hoe vriendelijk en uitbundig mensen zijn in de VS.

Af en toe nog wel eens heimwee naar het Groninger land?

Ik heb geen heimwee naar de Groningse klei. Ik ben ontzettend trots dat ik Groninger ben, dat is in het verleden wel anders geweest. Maar ik ben ook zeer blij met mijn woonomgeving hier in Los Angeles, geen heimwee dus naar het Groninger land.

Wat mis je het meest aan Nederland en wat zou je absoluut niet willen missen in je huidige situatie?

Om maar even door te gaan op de vorige vraag, natuurlijk mis ik familie en vrienden af en toe wel eens maar dat is niet meer dan normaal. Ik mis het feit dat je in Nederland nog wel eens onaangekondigd voor de deur kon staan voor een bakje koffie of een biertje. Dat hoef je hier niet proberen. Het is sowieso vaak een half uur tot een uur rijden naar onze vrienden en dan wil je toch echt wel weten of ze thuis zijn en dus niet voor een dichte deur komt te staan. Alles gaat hier overigens met de auto, dat vind ik af en toe wel eens jammer maar daar is niks aan te veranderen.

Ten slotte mis ik echt de Nederlandse frikandellen! Daar kan ik nooit niet genoeg van krijgen. Verder mis ik de Nederlandse drop, maar dat ik dat niet elke dag hier kan krijgen is wel goed voor mijn gezondheid. Het samenzijn met mijn vrouw wil ik echt niet missen en zij ziet een verhuizing naar Groningen (Nederland) niet zitten.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van je verblijf in Amerika?

Er zijn heel veel hoogtepunten hier. Allereerst natuurlijk de trouwerij met mijn vrouw in juni 2012. De geboorte van mijn zoon Brayden Douglas Beenes in juli 2014 en de aanstaande geboorte van mijn tweede zoon (in oktober van dit jaar). De (vele) kampioenschappen met mijn voetbal team: Beach Cities United.

Ook de vele mijlpalen op mijn werk beschouw ik als hoogtepunten. Natuurlijk beheers je de Engelse taal wel (doordat ik bijna 4 jaar in het Verenigde Koninkrijk heb gewoond, gewerkt en gestudeerd), maar je moet toch potentiële klanten in een vreemde taal en cultuur overtuigen van de kracht van het product dat ik vertegenwoordig.

Ik heb niet echt dieptepunten gehad. Het is wel lastig wanneer je hoort dat een familielid is overleden en er dan niet bij kunt zijn, zoals het overlijden van mijn oma. Ik kan er dan niet zijn om mijn familie en/of vrienden te ondersteunen.

We zijn niet erg gelukkig geweest in de keuzes van onze appartementen. In 4 jaar tijd zijn we al 4 keer verhuisd, daar zijn we dan wel weer professionals in geworden. Een ander dieptepunt is het dure bestaan in LA, daarom hebben we wel eens overwogen om naar het Mid-Westen van Amerika te verhuizen. Maar ja, dan hebben we ook geen warm weer en palmbomen meer om van te genieten.

Nog leuke Statesanekdotes?

Het is altijd geweldig wanneer je gegroet wordt hier in Los Angeles. De meeste mensen die je nog nooit eerder tegen bent gekomen groeten je dan als volgt: ‘Hi, How are you doing?’ ‘Hallo, hoe gaat het?’ Dan antwoord ik met: ‘Hallo – niet slecht, lange dag gehad, vrij druk geweest, vele afspraken gehad’ of iets in die geest. Waarop degene die de vraag stelde allang weer met iets anders bezig is.

Dit is dus een vraag die eigenlijk nooit beantwoord dient te worden hier. Het is een vorm van groeten. Tegenwoordig antwoord ik: ‘Het gaat prima en met jou?’ en dan is eigenlijk het hele gesprek alweer afgelopen. Als ik in een goede bui ben, en ik de tijd heb, ga ik gewoon weer vrolijk mijn dag beschrijven aan degene die het vraagt.

Nog tijd over voor hobby’s?

Ik heb zeker tijd voor hobby’s. Ik speel elke week nog voetbal bij Beach Cities United. Het is een echt vriendenteam die precies 5 minuten voor tijd op komt draven. De meeste verschijnen direct na de aftrap om vervolgens de wedstrijd te beginnen met 9 of 10 man. De tweede helft zijn we vaak compleet en dan stappen we alsnog winnend van het veld. Ondanks dat de tegenstanders keurig de warming up rondjes hebben volbracht en op een krijtbord wilde aanvalstechnieken aan het uittekenen zijn.

We zijn de afgelopen 4 jaar 3 keer van naam veranderd. We begonnen met Pound Town Pirates, daarna hebben we een tijdje Wild Stallions FC geheten en nu heten we weer Beach Cities United. Het houdt de tegenstander altijd weer bezig, en de verrassing is elke keer weer groot. Dat zie je een Middelstum of een SV Onderdendam niet zo gauw doen.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Maak mij ’s nachts niet wakker! Dat zou mijn zoon ook eens moeten leren, die maakt mij de afgelopen 2 jaren al elke nacht wakker. Maar moet iemand mij zonodig wakker maken, breng dan echte Nederlandse frikadenllen mee, wel vers uit het frituur – niet bevroren.

Waar staat Johnny Beenes over 10 jaar?

Wij zullen Amerika niet snel verlaten. Zeg nooit, nooit, maar ik denk niet dat ik mijn vrouw ooit zo ver krijg om het land te verlaten. Niet dat ik dat nodig vind. Wij zullen over 10 jaar denk ik wel dichterbij mijn schoonouders in het Mid-Westen van Amerika wonen. Niet om de hoek, maar op een mooie 4 uur rijden afstand. Wij zitten te dromen over een mooi groot huis met een grote tuin ergens in Nashville, Tennessee.

Wilt je verder nog iets kwijt?

Als je echt nog een keer op zoek bent naar een leuke vakantie kan ik een roadtrip door California (en Nevada voor Las Vegas) echt aanraden. Het is echt een fantastisch stuk land, geweldige natuur, mooie parken en geweldige steden. Voor iedereen is er wel wat. Ik heb vrienden over gehad die een camper huren of gewoon een auto en dan beginnen met rondrijden. Het is altijd een belevenis, voor tips kun je altijd contact met me opnemen!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69