Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Jose Niewold, leerkracht@iloveit!

Iets schrijven voor een column…. Nog nooit gedaan maar schrijven en vertellen over mijn passie gaat me gemakkelijk af dus dan gaat het bij mij over kinderen en onderwijs. Bijna 30 jaar geleden (augustus 1987) heb ik, Jose Niewold, gesolliciteerd op een baan van 4 uur bij De Wilster te Middelstum. Er waren 30 sollicitanten en daar ben ik van overgebleven. Kees de Vries (toenmalig directeur) zag het blijkbaar wel zitten met mij en ik was reuze blij. Ik kwam net van school en had direct een baan!

Vol energie begon ik, onwennig en nieuw. Kids, nieuwe stof en ook mondige ouders, hoe je daar mee om moet gaan dat leer je pas echt in de praktijk. De kinderen van toen kennen me nog wel en daar heb ik nu de kinderen van in de klas, hoe bijzonder. Kinderen van toen, die nu als Sint en Piet komen elk jaar, waar ik elk jaar weer de pineut bij ben als het 5 december is. Niet iedereen vond het toen ik begon leuk bij mij…

Gelukkig zijn we allen ouder geworden en gegroeid en hebben vaak lol om de voorvallen van toen. Er passeert van alles de revue maar vooral het kijken naar kinderen en echt daadwerkelijk belangstelling hebben voor hen is zo mooi. Vooral als je ze daarna op een hoger plan kunt brengen en kinderen stappen maken waarvan ze zelf dachten dit nooit te kunnen. Van proberen kun je leren is ons motto en het verrijkt je wereld, ook die van mij.

Humor gedurende de dag is een must en speelt een grote rol, heerlijk. Het is wel grappig dat ik soms de meeste lol heb en dat de kinderen dan denken “wat is hier nou grappig aan?” Als ik vraag wat mijn achternaam is en een kleuter zegt “knieholte” dan heb ik echt wel een reden om in lachen uit te barsten. Of als ik vertel dat jongens van ongeveer 15 een baard in de keel krijgen en een kind zegt ”juf krijg ik dan allemaal haar in mijn keel” dan vind ik dat ook lachwekkend.

Kinderen geven me inspiratie (heb er zelf ook 5) en heel veel plezier in mijn werk. Elk jaar weer een andere samenstelling en andere karakters in een groep, en elk jaar leer ik ook van hen. En als je dan 50 wordt en er in het geheim een high tea wordt georganiseerd, met alles erop en eraan, dan krijg ik wel een brok in mijn keel. Zoveel lieve ouders die dit doen, echt heel speciaal.

Ook al is het een drukke baan en moeten we veel tegenwoordig (waar ik lang niet altijd achter sta), ben en blijf ik er voor de kinderen en probeer ik ze een leuke en leerzame tijd te geven in de 2 jaar dat ze in groep 1 en 2 vertoeven. Veel denken in mogelijkheden, kinderen verantwoordelijkheid geven (kunnen ze heel goed!), zelfstandig handelen (daar dus ook de ruimte voor geven) en de fantasie, creativiteit en gelegenheid geven te uiten en ideeën te verwezenlijken, meedenken en luisteren. Dan ontstaan er de mooiste dingen.

We gaan het bos in met 30 kids om dikke en dunne takken te zoeken of naar de PLUS om echte boodschappen te halen met de zelfgeschreven briefjes. Bezoeken een kasteel als dit bij het thema past en gaan zwanen bezoeken die aan het broeden zijn. We liggen in het gras om de wolken te bestuderen, we zoeken naar wormen om ze met een vergrootglas goed te kunnen zien, maken een stiltewandeling om de natuur te voelen en we koken elke week met de kleuters en proeven het daarna.

Je echt in de modder rollen om lekker vies te worden, het stampen in de modderplassen, hoe heerlijk is dat….. ( meestal vinden we dat niet goed, jammer), schuim maken in de watertafel buiten, slootwater uit de vijver vissen, stof ontwerpen en daarna er een jurk van maken om vervolgens een echte modeshow te lopen (in Martiniplaza), zelf poppen maken en kleding. Zoveel leerzame dingen doen/voelen en leren. Kinderen leren bij al deze activiteiten net zo goed tellen, leren nieuwe woorden, ontdekken de natuur, letten op elkaar/helpen elkaar enz..

MAAK HET LEVEND! Een bron van energie voel ik als ik met kinderen werk, ook al zijn het er soms 35. Tegen alle collegae wil ik nog zeggen: geniet van de kinderen en ga met verplichte zaken wat relaxter om. A teacher takes a hand, opens a mind and touches a heart. leerkracht@iloveit Jose Niewold

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69