Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Harrie Houwerzijl verheugt zich op de Pinksterfeesten in bruisend Delfzijl

Kunt u uzelf in het kort even voorstellen?

Mijn naam is Harrie Houwerzijl, 70 jaar, getrouwd, vader van 2 dochters, opa van 4 kleinkinderen. Én een Delfzijlster in hart en nieren. Ik ben hier geboren en getogen en zie mij niet zo snel vertrekken. Ik was 35 jaar eigenaar van een decorette- annex schildersbedrijf hier in Delfzijl. Ik kom uit een echt middenstandsgezin, mijn vader heeft het bedrijf vlak na de oorlog opgericht.

Ik zie mijzelf als een lokale man, zeer actief in het verenigingsleven en de politiek. Wellicht ook niet zo verwonderlijk want het organiseren zit in mijn bloed en ik mag graag onder de mensen zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld 23 jaar in het bestuur van voetbalvereniging Neptunia gezeten, ik was onder andere voorzitter. Het laatste jaar heb ik mij volledig op de fusie met Eems Boys gericht. Sinds 2 jaar gaan we als NEC Delfzijl door het leven. Ik ben trots dat ik mijn tijd bij Neptunia als erelid heb afgesloten. Daarmee trad ik in de voetsporen van mijn vader die in 1938 erelid werd.

Ook ben ik actief geweest binnen de handelsvereniging en uiteraard ben ik al jarenlang bestuurslid van Neptunus, wellicht de voornaamste reden van je komst. Door al deze activiteiten ben ik, in alle bescheidenheid, best wel een beetje een bekende Delfzijlster geworden.

U verheugt zich al weer op de Pinksterfeesten?

Jazeker! Het kostuum ligt al weer klaar. Het vijfkoppige bestuur beschikt naast een ‘wandelkostuum’ ook nog over een jacket met hoge hoed. Ooit ben ik in het bestuur van de Koninklijke Zeil- en Roeivereniging Neptunus, de organisator van de Pinksterfeesten, gekomen om de middenstand te vertegenwoordigen. De oorsprong van Neptunus ligt overigens in 1876. Dit was het jaar dat het Eemskanaal, de belangrijke vaarweg tussen Delfzijl en Groningen, werd geopend. En dat was wel reden tot een feestje.

Dit jaar beleven we de 140e editie van de Pinksterfeesten. Samen met de lokale horeca proberen we er ook dit jaar weer een geweldig feest van te maken. Uiteraard zijn alle activiteiten gratis toegankelijk. Dit kan door de gemeentelijke subsidie en de steun van onze leden en het bedrijfsleven. Dit jaar hebben we voor het eerst 100 sponsoren! Mede daardoor is het ons gelukt om onder andere Frans Bauer, Kenny B, Frans Duits, Theo Driessen en Erwin de Vries naar Delfzijl te halen!

Wat is uw taak binnen het bestuur van de Pinksterfeesten?

Ik kan wel stellen dat we met een zeer betrokken bestuur te maken hebben. Wel zijn de overige bestuursleden blij dat ik inmiddels met pensioen ben waardoor ik er de nodige tijd in kan steken. Ik ben penningmeester, vice-voorzitter en houd mij bezig met PR-zaken. Zo brengen we jaarlijks een programmaboekje uit in een oplage van 10.000 stuks. We krijgen ook veel exposure via de radio, de kranten en RTV Noord.

Ik zit sinds 1992 in het bestuur, volgend jaar hoop ik mijn 25-jarig jubileum te vieren. Eén van mijn collega bestuursleden merkte onlangs gekscherend op dat ik niet eerder weg zou hoeven dan wanneer ik in een karretje zit. Gekheid natuurlijk want je moet ook weten wanneer te stoppen. Daar moet ik nu nog niet aan denken in elk geval. Het bestuur beschikt over de twee belangrijkste bestuurskenmerken: vrolijkheid en vertrouwen. Prettig samenwerken dus!

De Pinksterfeesten zijn altijd een trekpleister van jewelste voor Delfzijl?

Er wordt wel eens gekscherend gezegd dat bij een geslaagde editie van de Pinksterfeesten, de horeca er weer een jaar tegenaan kan. Dat is misschien ook wel zo. Want in 3 dagen doen zo’n 100 tot 125.000 bezoekers Delfzijl aan. De bezoekersaantallen zijn natuurlijk zeer weersafhankelijk. Wat dat betreft zijn de vooruitzichten niet geweldig maar de artiesten zijn betaald dus gaan we er weer vol tegenaan. Het feest heeft ook een hoog reüniegehalte met volop gelegenheid tot ontmoeting en begroeting.

Voor €7,- ben je al lid van Neptunus, we hebben ook veel ‘buitenleden’. Mensen die Delfzijl verlaten hebben maar tijdens de Pinksterfeesten graag terugkomen. Regelmatig wordt een veelvoud van de contributie overgemaakt. De editie met Jan Smit, onder prachtige weersomstandigheden, was een topeditie. Toen waren er 125.000 mensen op de been.

Zit u toevallig ook nog in de Delfsail organisatie?

Niet meer maar ik was er bij de eerste 2 edities, in 1986 en 1991, wel bij. Onder leiding van toenmalig burgemeester Ivo Opstelten hield ik mij bezig met de publieksactiviteiten. Denk hierbij aan het regelen van de artiesten. Delfsail begon klein maar is inmiddels ook een trekpleister van jewelste. Dit jaar worden 600.000 bezoekers verwacht. Er zijn in het verleden ook wel eens 1.000.000 toeschouwers geweest.

Het is niet zo dat we in elkaars vaarwater zitten. Wij hebben tegenwoordig meer sponsoren dan ooit en ook Delfsail weet zich uitstekend te redden. Het leidt tot veel gezelligheid en bekijks in onze haven.

Sowieso bent u al jaren politiek actief?

Ik voel mij een politiek dier en wanneer ik geen eigen zaak zou hebben gehad, was ik waarschijnlijk al veel eerder lid geworden van de VVD. Nu gebeurde dat in 1984. Mijn vader vond het overigens maar niets terwijl mijn opa juist wel weer politiek actief was.

In 2000 werd ik benaderd om wethouder te worden. Toen volgde een lastige keus want het wethouderschap viel eigenlijk niet te combineren met een eigen zaak. De keuze viel op de politiek en ik heb de zaak toen verkocht. Ik ben tot 2006 wethouder geweest. Het was een roerige tijd waarin onder andere duizend woningen gesaneerd werden, geen leuk gegeven. Toch ben ik nooit met tegenzin naar het gemeentehuis gegaan.

In 2006 was het avontuur voorbij en daar had ik het best wel lastig mee. Ik heb mij toen bezig gehouden met advieswerk voor het MKB en was onder andere actief bij de Kamer van Koophandel. Sinds 2014 ben ik weer raadslid en daar ben ik blij mee. Sowieso mag ik nog 2 jaar, daarna is het aan de kiezer.

Moet het G4 of G7 worden?

Zelf ligt mijn voorkeur bij G4, dus een samenvoeging van de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum. We werken in DEAL verband ook al veel samen. DAL mag wat mij betreft ook, inclusief de Eemshaven. Ooit heb ik ook wel eens geopperd om een nauwe samenwerking met de gemeente Groningen aan te gaan. Je krijgt dan als gemeente veel meer uitstraling.

G7 is mij veel te groot. Het kost mij bijna anderhalf uur met de auto om van Delfzijl in het Lauwersmeergebied te komen. Bij G7 is er sprake van het grootste aardbevings- en krimpgebied van Nederland. Bij de vorige herindeling zijn de gemeenten Termunten en Bierum bij Delfzijl gekomen. Zijn deze plaatsen er nu zoveel beter van geworden? Maar daar het Rijk toch al een besparing van €900.000.000,- in gedachten heeft, denk ik niet dat we heel veel in de melk te brokkelen hebben in de besluitvorming.

Maakt u zich wel eens zorgen over de toekomst van Delfzijl?

Hoewel ik geen zwartkijker ben, is dat best wel eens het geval. Delfzijl is geen forensenplaats maar een werkplaats. Er is sprake van een eenzijdige werkgelegenheid. De chemische industrie is met zijn tijd meegegaan wat heel veel banen gekost heeft. Toen er in 1990 heringedeeld werd bestond de gemeente Delfzijl nog uit 33.000 inwoners. Tegenwoordig zijn dat er nog 24.000. Er is veel gesaneerd in de stad en zo langzamerhand plukken wij daar de vruchten van.

We moeten veel investeren in de aantrekkelijkheid van Delfzijl en vechten om bestaande voorzieningen te behouden. Clustering van winkels in de binnenstad is wat mij betreft de enige manier om leegstand te voorkomen. Binnen de industrie zal een vergroeningslag moeten worden doorgevoerd, anders is het ten dode opgeschreven.

Zelf ben ik verknocht aan Delfzijl. Mijn vrouw heeft het wel eens over Paterswolde maar daar moet ik niet aan denken. Ik kan de sociale contacten niet missen. Wanneer ik door het centrum fiets, kom ik altijd wel een bekende tegen. En op het voetbalveld ontmoet je zo 20 a 30 ‘lotgenoten’ waarmee je zoveel beleefd hebt. Prachtig vind ik dat!

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit uw bestuurstijd voor de Pinksterfeesten?

Ik heb Jan Smit nu 2 keer meegemaakt en heb veel respect voor hem gekregen. Vooral door de manier hoe hij met het publiek omgaat, en dan met name met de kinderen. Hij neemt voor iedereen de tijd. Ook op het optreden van Ali B kijk ik met veel plezier terug. Van te voren was hier het nodige kritiek op maar ook hij is een rasartiest. Marco Borsato is hier 2 keer geweest, ook een volle bak natuurlijk. En ik verwacht veel van Frans Bauer.

Dieptepunten hebben we gelukkig weinig meegemaakt. Maar 2003 zal ik nooit meer vergeten. Toenmalig Koningin Beatrix kwam langs en juist tijdens deze editie kregen we op de maandagmiddag een bommelding. En inderdaad lag er op het strand een bom. Direct trad het rampenplan in werking en het is ons gelukt om het publiek in alle rust van het strand te krijgen. ’s Avonds is de bom tot ontploffing gebracht.

Hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren is een onopgelost mysterie. Maar wel een hele misselijke grap. De bom is van elders naar Delfzijl gebracht, dat kan haast niet anders. Maar wie er achter gezeten heeft…

Heeft u nog leuke Pinksterfeestanekdotes?

Toen Koningin Beatrix hier kwam heb ik haar zelfs 2 x mogen ontvangen. De eerste keer als wethouder, de tweede keer als bestuurslid van Neptunus. Ik kreeg toen geen hand meer van haar. Ondanks een verwisseling van pak, herkende ze me toch. ’s Avonds hadden we een bijeenkomst in Ekenstein waar we het Neptunus lied voor haar gezongen hebben. Echt tekstvast waren we niet en de Koningin gaf als tip mee om het lied voor het volgend jaar beter uit het hoofd te leren.

Wanneer er een bloemetje aan een leuke dame gegeven moet worden, lukt het mij vaak om deze te mogen overhandigen. Als nestor gebruik ik vaak de volgende tekst om mijn collega’s te overtuigen: ‘het kan voor mij maar zo de laatste keer zijn’. Daar zijn ze wel gevoelig voor, haha…

Nog tijd over voor hobby’s?

Ik heb een hekel aan grasmaaien maar het organiseren zit in mijn bloed. Politiek is eigenlijk werk en hobby in één. En ik breng graag de nodige tijd met mijn kleinkinderen door.

Waar mogen ze u ’s nachts voor wakker maken?

Wanneer ik ’s nachts wakker gemaakt word, betekent dat vaak slecht nieuws. Maar voor het zingen van het Neptunuslied sta ik graag op. Ik ben trots op deze club!

Waar staat Harrie Houwerzijl over 10 jaar?

Ik realiseer me nu dat ik inmiddels 70 jaar ben maar mijn vader is 91 geworden. De Pinksterfeesten bestaan over 10 jaar nog maar ik denk niet dat ik dan nog in het bestuur zit. Wel verwacht ik fit en gezond te zijn. Ik hoop dan nog de nodige fietstochten te kunnen maken, onder andere naar de haven en het voetbalveld. En ik denk nog actief te zijn op socialmediagebied. Waarbij ik wel hoop dat mensen op socialmedia op respectvolle wijze met elkaar omgaan.

Wilt u verder nog iets kwijt?

We mogen blij zijn dat we in Groningen wonen. Groningen is een prachtige provincie en gebied om in te leven. Dat geldt zowel voor de stad, met een wereldwijde uitstraling, als de Ommelanden. En uiteraard hoop ik tijdens de Pinksterfeesten vele blije mensen in Delfzijl te zien. We zijn trots op het programma wat wij dit jaar aan mogen bieden. En trots is niet gezegd uit ijdelheid maar vanuit het hart!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69