Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Martin en Lammy Huizing vertellen honderduit over hun Koozaa artikelen

Martin en Lammy, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Martin: “Kort zei je hé, dat zal nog niet meevallen. Naast het feit dat ik geboren en getogen ben in Middelstum, voel ik ook een zekere trots als ik aan deze plaats denk. Naast een rijk verenigingsleven wonen er veel leuke mensen die voor de nodige bedrijvigheid zorgen. Ik ben inmiddels 47 jaar.”

“Mijn werkcarrière begon ooit bij Kasemier in Middelstum, wat hebben we een lol gehad in deze winkel. Gerard Jetzes bracht bij op de hoogte van een functie bij het verzorgingstehuis Hunzerheem in Groningen. Dat was financieel toch wat aantrekkelijker. In die tijd heb ik ook nog in Groningen gewoond. Op den duur kwam Lentis in beeld en zo werd ik hoofd huishouding in 2 verzorgingstehuizen. Later verschoven de werkzaamheden zich richting de logistiek.”

“Sinds 5 jaar werk ik nu fulltime bij Huizing Massage in Bad Nieuweschans, inderdaad de onderneming die eerst van mijn vader geweest is. Dit bevalt mij hartstikke goed. Ik houd mij onder andere bezig met de boekhouding en de administratie maar regel ook de was en de schoonmaak. Allround inzetbaar dus.”

Lammy: “Het wordt tijd dat ik het overneem want anders kom je hier nooit meer weg. Met mijn 43 jaar ben ik iets jonger dan Martin. Ik ben geboren in Drachten en getogen in Bakkeveen. Tussendoor heb ik ook een uitstapje naar Groningen gemaakt toen ik daar een opleiding tot activiteitenbegeleidster volgde. Hoewel het stadse leven mij goed beviel ben ik toch weer teruggegaan naar Bakkeveen.”

“ Mijn werk bracht mij op den duur naar Hunzerheem in Groningen. Hetzelfde verzorgingstehuis dus waar Martin werkte. Collega’s tipten mij dat Martin wel iets zag in dat ‘Friese Famke’, zelf had ik nog niets door. Uiteindelijk leidde deze flirt tot een stevige relatie en een huwelijk met zoon Jort, hij is inmiddels 7 jaar, als uiteindelijk gevolg.”

“Na het Hunzerheem volgde een functie als activiteitenbegeleider in het Martiniziekenhuis. Ook toen was er daar al sprake van allerlei onrust door mogelijke bezuinigingen. Toen mijn schoonvader vroeg of ik niet wilde leren masseren was ik snel om. Ik mocht tijdens en na mijn werktijd de nodige cursussen volgen en ging bij Huizing Massage aan het werk. Ik heb eerst 8 jaar samengewerkt met mijn schoonvader en daardoor kon ik mooi de fijne kneepjes van het vak leren.”

“Sinds 5 jaar runnen Martin en ik gezamenlijk de massagestudio. We hebben ons takenpakket strikt gescheiden, dat werkt wel zo prettig. Ik neem zelf de nodige massages voor mijn rekening en plan onze medewerkers, 22 inmiddels inclusief onszelf, in.”

Wat willen jullie over de massagestudio in Bad Nieuweschans kwijt?

We hebben ondertussen tijdens onze introductie al het nodige verteld over Huizing Massage. Dagelijks zijn we in de weer om de kwaliteit van onze dienstverlening te verbeteren en om gastgericht te werken. Hier worden wij en onze personeelsleden regelmatig in bijgeschoold. Hoe ga je om met je gasten en hoe maak je het hen goed naar de zin, dat zijn voor ons de vragen die centraal staan.

Vorig jaar zijn de ruimtes van onze studio op gepimpt waardoor het er weer spik en span uitziet. We hebben sinds kort een nieuwe detox-behandeling die goed aanslaat. Het gaat hier dan ook om een pittige massage. Wat ook een succes is, is onze slikbehandeling. De slik is afkomstig vanuit de Noordzee bij de Duitse Waddeneilanden en wordt in een folie verpakt waarna het verwarmd onder de rug gelegd wordt. Mensen ervaren dit als zeer aangenaam.

Al met al zijn we zeer tevreden over de ontwikkelingen van onze massagestudio. We zijn een onderdeel van Fontana Resort Bad Nieuweschans. Fontana heeft onlangs de Oost Groninger ondernemersprijs gekregen en hier heeft de hele onderneming een mooie impuls door gekregen.

De ondernemerslat werd nog hoger gelegd?

Je doelt nu waarschijnlijk op onze Koozaa verzorgingslijn? Deze artikelen zijn voortgevloeid uit onze werkzaamheden in onze massagestudio. Het hele proces heeft bloed, zweet en tranen gekost maar we zijn nu heel tevreden met de producten die we hebben.

Heel in het kort, hoe is Koozaa ontstaan?

Binnen Fontana werken we met het Green Key label. Dit is het internationale milieukeurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche, die controleerbaar bezig zijn met zorg voor het milieu. Daardoor moesten we onderzoek verrichten naar de herkomst van de door ons gebruikte oliën. Dit bracht ons bij toeval in contact met de vereniging van koolzaadboeren, Colzaco.

Onze vraag aan hen was of ze ons niet helpen konden om met behulp van hun koolzaadolie een massageolie en zeep te ontwikkelen. En dat was het begin van de ontwikkeling van een nieuwe verzorgingslijn in koolzaadproducten. In nauwe samenwerking met Foodatelier, een bedrijf dat zich bezighoudt met vernieuwingen in de voedingsmiddelenindustrie, is er een businessplan opgesteld waardoor subsidies konden worden aangevraagd. Zo is het balletje uiteindelijk begonnen te rollen.

De 7 Koozaa-artikelen zijn er niet zomaar gekomen?

We zijn inmiddels drie jaar verder en de eerste anderhalf jaar is puur in de ontwikkelingsfase gaan zitten. Er zijn heel wat proefpotjes en -flesjes doorheen gegaan tot we uiteindelijk tevreden waren. Een keer per week gingen we hiervoor naar Enschede om de vorderingen te bespreken. Lammy: “Ik wist precies wat ik wilde. Het heeft uiteindelijk heel wat bloed, zweet en tranen gekost totdat we tevreden waren over het eindresultaat: een zuivere productlijn uit onze eigen streek!”

Vooral de ontwikkeling van de zeep heeft de nodige hoofdbrekens gekost. De zeep moest namelijk goed schuimen en niet te veel ‘trekken’ na gebruik. Uiteindelijk heeft een 80 jaar oud recept, dat zijn oorsprong in Frankrijk heeft liggen, tot de definitieve doorbraak geleid waardoor we nu 100% tevreden zijn over het eindresultaat.

Ook aan het logo, het verpakkingsmateriaal en de naamgeving is het nodige werk verricht. Martin: “Met 2 medewerkers van reclamebureau Yellow zijn we eerst 4 a 5 uur aan het brainstormen geweest wat leidde tot zo’n 500 a 600 suggesties, neergeschreven op een bord van 2 bij 8 meter. Maar de juiste benaming zat er nog niet tussen. Toen kwam iemand met de suggestie om 2 letters uit het woord koolzaad te halen. Dat was het moment dat Koozaa was geboren!”

Hoe gaat het met de verkoop?

We zijn zeer tevreden over de verkoop van de lichaams- en massageolie, badolie, douchegel, bodybutter, suikerscrub, zeep en handcrème. De Groningse benamingen, hoogst persoonlijk door Fre Schreiber in het Gronings vertaald, zijn op de verpakking toegevoegd. Het heeft even zijn tijd nodig gehad maar vooral het laatste half jaar merken we dat de verkoop behoorlijk in de lift zit.

De mensen betalen wel wat meer voor onze producten maar ze krijgen hier een eerlijk en streekgebonden product voor terug, die ook nog eens zuiniger zijn in het verbruik. We benaderen de zaken zelf voor de verkoop van onze producten, onze doelgroep moet natuurlijk wel in de desbetreffende winkels komen. De streekproductenmarkt op Ewsum is voor ons heel succesvol geweest. De mensen komen vaak terug met gerichte bestellingen.

Er komen steeds meer verkooppunten?

Onze producten zijn o.a. te verkrijgen bij Fontana Bad Nieuweschans, Meinardi Winschoten en Noordbroek,Wrakketaria Eemshaven, Drogisterij streek 56 Schiermonnikoog, Aqua-Shop-Bron Bad-Nieuweschans, Ewsum Middelstum, Gezondheidswinkel Nuver in Groningen, Diodrogisterij Marja Middelstum, Mashibo Massagetherapie Rottum, in Duitsland bij ‘By Marjannies Conceptstore’ in Homberg(efze) en uiteraard online via www.koozaa.nl!

Kunnen jullie al Koozaa hoogte- en dieptepunten benoemen?

Toen we uiteindelijk na vele maanden voorbereiding en zwoegen de eerste 5 artikelen in de verpakking in handen kregen, waren we toch wel heel trots. Daar heb je het allemaal voor gedaan. Dat de verkoop van de producten nu een mooie vlucht neemt, is ook een beloning voor een aantal jaren keihard werken.

De ontwikkeling van de Koozaa zeep heeft ons toch de nodige hoofdbrekens en frustraties gekost. We hadden er een hard hoofd in of het wel zou lukken om een zeep te krijgen die aan al onze wensen zou voldoen. Maar dit dieptepunt werd uiteindelijk weer een hoogtepunt toen het uiteindelijk toch lukte!

Of leuke Koozaa anekdotes?

Daar hebben we best wel over nagedacht maar dit is een lastige vraag. Eigenlijk is Koozaa een serieus product waarover niet veel anekdotes zijn te vertellen. Maar we hebben wel eens bijzondere verkoopdagen meegemaakt in o.a. Biddinghuizen. Daar was zo’n ‘boer zoekt vrouw plein’ opgesteld waar we onze waren aan de man, lees boer, mochten brengen. Er stonden op het plein boeren die aan ‘Boer zoekt vrouw’ hadden meegedaan en naast ons stonden levensgrote landbouwmachines opgesteld. Toch smeerde menig boer en “vrouw” zijn of haar handen in met onze handcrème, haha. Het waren 2 leuke dagen.

Middelstum is en blijft jullie thuishaven?

We wonen hier inderdaad heel prettig aan het Boterdiep met prachtig uitzicht over de landerijen richting Toornwerd. Daarbij is Middelstum een dorp met een rijk verenigingsleven waarvan we hopen dat dit nog lang in stand blijft. Voeg hierbij het feit dat onze familie nu dichtbij ons woont. We hebben ooit wel overwogen om naar Duitsland te verhuizen en om heel eerlijk te zijn, blijft Scandinavië aan ons trekken. We gaan regelmatig die kant op tijdens vakanties.

Hebben jullie nog tijd over voor hobby’s?

Martin: “Vissen, biljarten en het verenigingsleven wat zich bij mij uit met bestuursfuncties voor ‘De Schaats’ en de visclub. Daarnaast ga ik regelmatig met Jan Sleumer en broer Koos Huizing op tournee, concerten bezoeken bijvoorbeeld.” Lammy: “Ik mag graag hardlopen en ben elke woensdagochtend sportief bezig in het Middelstumer Bos tijdens de bootcamp. Daarnaast mag ik graag met vriendinnen op stap gaan, een sauna bezoeken of winkelen. En Martin en ik gaan graag uit eten. Qualitytime met het gehele gezin is natuurlijk ook fantastisch, denk hierbij aan vakanties richting Scandinavië en de Waddeneilanden.”

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

Martin: “Je mag mij gerust in de zomer om half 4 wakker maken om te gaan vissen. Het is heerlijk om de wereld om je heen rond een uurtje of 4 a 5 wakker te zien worden. Echt veel slaap heb ik niet nodig. Vaak ga ik rond 23.00 uur op bed om vervolgens om 05.00 uur op te staan. Waarbij ik direct toegeef dat ik vooral in de wintermaanden ’s middags wel eens een powernapje van een half uurtje maak op de bank. Lammy: “Laat mij maar lekker liggen, het is overdag druk genoeg!”

Waar staat de familie Huizing over 10 jaar met Koozaa?

Wat voor omvang Koozaa krijgt, weten we nu natuurlijk nog niet. Rijk hoeven we er niet van te worden. Het is voor ons een uitdaging om met een eerlijk en zuiver product Nederland te veroveren. Als mensen de producten maar lekker vinden, dan zijn we al dik tevreden. Daarbij slurpt Huizing Massage toch al 90% van onze werktijd op.

Ik denk dat we onze productenlijn uitbreiden naar zo’n 10 artikelen. Mogelijk brengen we volgend jaar onze 8e artikel op de markt. Dit vergt de nodige tijd want je hebt te maken met strenge wetgeving waar je aan moet voldoen.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Martin: “Ik wil je bedanken voor de prettige samenwerking tot dusver. De persoonlijke benadering en dit interview zo bij ons aan de keukentafel kunnen we wel waarderen. Wat mij betreft gaan we gewoon op dezelfde manier verder de komende tijd. Lammy: “Wellicht heb ik binnenkort je hulp nodig want ik heb nieuws wat ik graag naar buiten wil brengen. Wat dat is, moet nog even geheim blijven, haha.”

Verder willen we nog kwijt dat het ons zo goed naar de zin gaat. Eigen baas worden was voor ons best wel een grote stap, zo vanuit een vast dienstverband. En hoewel we elk jaar nog wel verrast worden door nieuwe ervaringen en ontwikkelingen, hebben we onze bedrijfstakken Koozaa en Huizing Massage aardig op de rails staan. Wat Huizing Massage betreft mede door een goed en gemotiveerd team om ons heen!

Meer weten over de Koozaa artikelen? Check: www.koozaa.nl

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69