Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Eric Donkerbroek en Patrick Meijer verheugen zich op Sunsation 2016

Mannen, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Eric: “Zal ik aftrappen? Ik ben Eric Donkerbroek dus, in april word ik 35 jaar. Ik woon mijn hele leven al in Middelstum. Mijn vrouw Annelies is ook vrijwilligster bij Sunsation. Samen hebben we een dochter, Lisa, ze is inmiddels al weer anderhalf. Tot voor kort was ik werkzaam bij een bedrijf in Leek, de laatste weken ben ik regelmatig in de weer voor uitzendbureau Abiant. Mijn hobby’s zijn voetbal, schaatsen en op wintersport gaan”.

“Ik ben inmiddels 35 jaar”, zo neemt Patrick het stokje over. “Ook geboren en getogen in Middelstum waar ik enige jaren geleden een straatje opgeschoven ben toen ik de Hemonystraat inruilde voor de Zuiderstraat. Ik werk al weer een jaartje of 15 voor de firma Brontsema in Garsthuizen. Wat het voetballen als hobby betreft kan ik mij bij Eric aansluiten. Verder vind ik het heel leuk om korte tripjes naar het buitenland te maken.

Hoelang zijn jullie inmiddels vrijwilliger van Sunsation?

Dit wordt voor ons beiden de 9e editie. We zijn in een verder verleden ook al wel eens gevraagd maar toen waren wij er waarschijnlijk nog niet helemaal klaar voor, haha. Je wordt in de loop der jaren natuurlijk wat ouder en verstandiger. Een aantal jaren geleden is er een nieuw bestuur gevormd en toen we weer benaderd werden, hebben we besloten om de handschoen op te pakken.

Onder de vrijwilligers zaten ook al de nodige vrienden en bekenden, dat scheelt natuurlijk. En we wisten natuurlijk wel dat Sunsation draait op vrijwilligers. Je wilt zo’n mooi evenement niet voor het dorp verloren laten gaan. We zijn direct goed in de groep opgenomen en hebben er dan ook nooit spijt van gehad dat we vrijwilligers zijn geworden.

Voor die tijd moesten ze jullie de tent uitvegen?

Daar kwam het altijd wel op neer, het was vaak tot het eind toe beregezellig natuurlijk. Maar missen doen we dit niet hoor. Wanneer alles aan de kant is dan zitten we zelf ook nog even na met een hapje en een drankje. Dat is vaak reuze gezellig, we zijn dan ongeveer met een mannetje of 50. Op drukke avonden is het flink aanpoten, vooral op de zaterdagen dus. En dan is het leuk om op deze manier nog even op ontspannen wijze de avond door te nemen.

Bevalt het een beetje?

Absoluut, anders hadden we het ook niet zo lang volgehouden. In het begin was het natuurlijk wel even aftasten, ook wat de werkzaamheden betreft, maar we konden vrij snel onze draai er aan geven.

Wat zijn zoal jullie bezigheden tijdens dit evenement?

We zijn er bij wanneer de tent wordt opgebouwd en afgebroken. Daarvoor nemen we vaak wel een dagje of 4, 5 vrij. Patrick: “Ik richt mij op het elektriciteitsgedeelte van de werkzaamheden. Dat ben ik vanuit mijn werk natuurlijk ook gewend! En op de eerste vrijdag verricht ik nog wat hand- en spandiensten in de tent. Vaak moeten dan nog even de puntjes op de i gezet worden.” Eric: “Ik ben liefdevol opgenomen in het team logistiek en help bijvoorbeeld mee met het plaatsen van hekken, platen en de opbouw van de garderobe.”

Op de feestavonden zelf draaien we voornamelijk bardiensten, heel leuk om te doen. Door de week zijn we er ook vaak ’s avonds te vinden tot een uurtje of 11, 12. Er zijn altijd wel klusjes die opgeknapt moeten worden. En af toe draaien we ook een slaapdienst natuurlijk want de tent moet permanent ‘bemand’ zijn. Twee weken Sunsation zijn wat dat betreft lang genoeg hoor, het zijn best wel vermoeiende dagen.

Het programma is bekend, waar verheugen jullie je het meest op?

Eric: “Ik vind zelf de Hollandse Avond het leukst. Deze avond heeft zich enorm ontwikkeld de laatste jaren en het biedt veel variatie. Daarnaast is het door het hoge reüniegehalte altijd heel gezellig, je ontmoet vaak oude bekenden.” Patrick kan zich wel vinden in de voorkeur van zijn collega. “Het Dance Event is voor ons oudere jongeren toch wat meer rampetampmuziek, haha. Hoewel ik tegenwoordig wel heel erg kan genieten van bijvoorbeeld de indrukwekkende lichtshows om de muziek heen. Dit heeft de laatste jaren de nodige aandacht gekregen!”

Maar met Jody Bernal en Twenty 4 Seven is ook helemaal niets mis hoor. Dat is toch een beetje het muziek waar wij in de Moonlight tijd mee opgegroeid zijn. Muziek uit onze jonge jaren dus. En Great Piano’s XXL biedt een mooie wisselwerking met het publiek door de verzoekjes die ingediend kunnen worden. Er is ons vorig jaar regelmatig gevraagd of deze avond ook terug zou komen. De bezoekers vonden het een heel leuk concept.

Wat maakt Sunsation nu zo bijzonder?

Beide mannen zijn ervaringsdeskundigen die in de loop der jaren de nodige festivals bezocht hebben. Eric: “Ik denk dat het zit in de beleving van het dorp en de directe omgeving. Sunsation houdt het niet voor niets al meer dan 25 jaar vol en is in de loop der jaren een begrip geworden op het Hogeland.” Patrick vult aan: “Er zijn heel veel mensen die elk jaar weer naar Sunsation uitkijken. Daarbij hebben we een hele leuke club vrijwilligers die ondanks wat leeftijdverschillen hier en daar het goed met elkaar kunnen vinden!”

Met hoeveel vrijwilligers klaren jullie dit klusje?

Tijdens Sunsation zijn heel veel vrijwilligers in touw. Denk aan alle verkeersvrijwilligers, de mensen van de EHBO, de leden van muziekvereniging Concordia die de garderobe bemannen, de leden van judovereniging Bushido die zich over de toiletten ontfermen en dan heb je natuurlijk nog onze eigen vrijwilligers. Al met al heb je al snel met zo’n 50 a 60 vrijwilligers per avond te maken. Gelukkig kunnen we dit jaar rekenen op de hulp van 3 nieuwe vrijwilligers. Nieuwe aanwas is hartstikke belangrijk voor ons!

Wat zijn voor jullie de Sunsation hoogte- en dieptepunten?

Eric: “De avond dat The Golden Earring samen met Anouk optraden in een bomvolle feesttent zal ik nooit meer vergeten. Wat een drukte zeg. Ik stond achterin de zaal en moest half in de stellages klimmen om nog wat op het podium te kunnen zien!” Beide mannen konden ook enorm genieten van het concert van Within Temptation. Patrick: “Niet alleen de muziek was mooi maar ook the special effects er om heen, inclusief een mooie lichtshow en het nodige vuurwerk. Dat kon toen nog inderdaad, haha….”

Een keer is Sunsation niet door gegaan door de MKZ-crisis. Een week van te voren werd alles afgeblazen en dat heeft toch wel de nodige impact gehad. In het jaar dat wij er als vrijwilliger bij zijn gekomen, spande het er ook een beetje om omdat het voor de organisatie steeds moeilijker werd om vrijwilligers te vinden. Gelukkig is Sunsation nog steeds springlevend, dat zullen we in april weer bewijzen.

Nog leuke Sunsationanekdotes?

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Er worden enige foebeltjes uit het verleden opgediept. Zo heeft Eric wel eens vastgezeten met een heftruck. Gelukkig werd hij binnen de kortste keren weer vlot getrokken door een medewerker van boer Anema uit Oosterburen die hem met de trekker bevrijdde uit een netelige situatie.

Volgens Patrick is er nooit paniek geweest omdat bijvoorbeeld de elektriciteit uitviel. “Daarvoor hebben we natuurlijk ook aggregaten. Het is wel eens gebeurd  dat het eerste publiek al binnen druppelde en dat ik nog met een hoogwerkertje door de tent ging om de laatste werkzaamheden af te ronden.”

Ook is er wel eens een vrijwilliger geweest die in plaats van op de omhoog knop op de kantelknop drukte waardoor een palletje met frisdrank, voornamelijk jus d’orange, omviel. Daar deze vrijwilliger Hans heette, werd hij al snel omgedoopt tot jus d’ Hans…

Het voetballen schiet er tijdens Sunsation bij in?

De trainingen sowieso maar alleen verre en late uitwedstrijden moeten we laten schieten. Dat gebeurt gelukkig niet zo vaak. Het kantinebezoek na afloop van de wedstrijd laten we uiteraard wel aan ons voorbij gaan…

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

Beide mannen claimen per nacht maar een uurtje of 6, 7 slaap nodig te hebben om goed te functioneren. Maar die slaapuren zijn wel heilig. Ook voor een bepaald gerecht of drankje hoef je ze niet wakker te maken. Gewoon ’s nachts laten liggen dus.

Waar staat Sunsation over 10 jaar?

Dat is lastig om aan te geven. We zijn uiteraard afhankelijk van nieuwe aanwas. In het bestuur is veel routine te vinden die in de loop der jaren de nodige contacten met boekingsbureaus, leveranciers en de gemeente heeft opgebouwd. Ook de financiën worden prima beheerd.

Gelukkig zijn ook in het bestuur de laatste jaren wat jeugdiger personen gekomen die de uitdaging hebben aangenomen om er wat moois van te maken. We moeten het dus per jaar bekijken en dan is 10 jaar nog heel ver weg. Eric: “Daarbij vind ik wel dat wanneer je je ergens voor aanmeldt je er ook volledig voor moet gaan!”

Willen jullie verder nog iets kwijt?

We hopen uiteraard op een volle bak tijdens alle avonden. Hoe drukker, hoe beter dus. Dan vliegt een avond voorbij. En we rekenen op mooi weer want het Sunsationterrein bevindt zich op een weiland dat niet al te veel regen kan verdragen, haha. ‘Maar weer of geen weer, we gaan er zeker weer voor!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69