Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Wilfred Zuidhof, over Alpe d’Huzes en Lever du Soleil

Wilfred, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

‘Wat wilst waiten, elkenain ken mie wel ja, haha!’. Maar ik ben Wilfred Zuidhof dus, 41 jaar en ik woon al weer 10 jaar in Kantens. Getogen in Middelstum en heb ook nog een jaartje in Loppersum gewoond. Getrouwd met Mirelle en in het rijke bezit van een zoon (Jurrien, 14 jaar) en dochter (Romy, 12 jaar). Ik ben normaal niet heel sportief maar moet voor dit bijzondere evenement nu vol aan de bak.

Je gaat het goede voorbeeld van zus Jacqueline volgen en de Alpe d’Huez veroveren?

Vorig jaar heeft Jacqueline inderdaad de Alpe d’Huez al een keer beklommen. Mijn broer Albert en ik hebben haar toen verrast want wij stonden onaangekondigd aan de finish. Eigenlijk wilde ze deze reuzenalp vaker beklimmen maar toen ze ons zag staan was ze heel ontroerd en hebben we besloten om een biertje te drinken op het leven.

Toen we weer terug waren zei ze dat ze nog een keer mee zou doen, ze vond eigenlijk dat haar missie niet helemaal geslaagd was. Voor mij een reden om te zeggen dat ik met haar mee zou gaan. Dit werd mede ingegeven doordat mijn zwager Evert-Jan op dat moment ook door de gevreesde ziekte was getroffen. Ik heb mij inderdaad wel eens afgevraagd wat ik mij op de hals gehaald heb. Maar je weet waar je het allemaal voor doet: het uitbannen van een afschuwelijke ziekte!

Motivatie en drijfveren genoeg?

Dat klopt helaas. Mijn vader is in 2007 aan alvleesklierkanker gestorven. Hij was heel snel weg. Hij zou anders morgen (woensdag 10-2) 76 jaar zijn geworden. Vlak nadat we hem begraven hadden, hoorden we dat mijn schoonvader darmkanker had. Gelukkig is hij er weer helemaal bovenop gekomen. Later overleden enige ooms en tantes aan kanker.

In 2014 werd bij mijn broer Albert een Non-hodgkinlymfoon ontdekt, vorig jaar bij mijn zwager Evert-Jan een Hodgkinlymfoon. Dan staat de wereld bij je naaste omgeving en jezelf weer op de kop. Door bestralingen en/of zware chemo’s zijn beide er gelukkig weer bovenop gekomen. Nu is alles goed en rustig dus, we hopen dat dit zo blijft! Dat klopt inderdaad. Ik heb in september een racefiets gekocht. Het was wel lang zoeken naar een geschikt exemplaar want ik heb een groot frame nodig. Eind september, begin oktober ben ik gaan spinnen bij Railaxion in Uithuizen waar zus Jacqueline de spinningtrainingen verzorgd. Dat is wel een goede motivatiebron hoor. Als je even dreigt te verslappen dan werpt ze je zo’n blik toe waardoor je wel weer doorgaat, haha.

Binnenkort wil ik de frequentie verhogen naar 2 x per week en zodra het weer wat langer licht wordt, ga ik ook weer op de racefiets. Op 7 mei wacht onze eerste test want dan doen we mee aan de Tecklenburg Rundfahrt. Een tocht van 100 kilometer in Duitsland met daarin mooie puisten met behoorlijke stijgingspercentages!

Gelukkig vind ik de trainingen leuk om te doen. Ik moet me vaak na het eten wel even weer oppeppen maar als je eenmaal bezig bent dan lukt het wel weer. Dat komt mede door de opzwepende spinningmuziek. Het is ook wel goed voor mij hoor, dat ik in beweging kom. En ik heb nog een bijzondere uitdaging. Ik ben een stevige roker maar wil hiermee stoppen voordat de Alpe d’Huzes van start gaat op 2 juni.

Vorig jaar heb je een bliksembezoek aan de Alpe d’Huez gebracht?

We zijn vorig jaar inderdaad op de woensdagmorgen in alle vroegte, 03.30 uur, vertrokken. Tegen vieren waren we in Grenoble waar we hebben overnacht. Het was donderdagochtend wederom vroeg pissen want om met de auto naar boven te kunnen moet je voor 02.30 uur boven zijn. Deze tocht naar boven heeft heel veel indruk gemaakt. In elke bocht brandden allemaal kaarsjes, indrukwekkend om deze vlammenzee te aanschouwen.

We hebben Jacqueline dus na de finish opgewacht. Het gehele team was hiervan op de hoogte, behalve zij zelf. Dat was dus een heel emotioneel moment toen ze ons zag! Het was al met al geweldig om mee te mogen maken. Iedereen is er ook met hetzelfde doel, je hoeft je dan ook niet groter voor te doen dan dat je zelf bent. Contacten worden snel gelegd. Vrijdagmorgen zijn we weer vertrokken waardoor we zaterdag ‘gewoon’ weer in de slagerij aan het werk konden…

Vertel eens wat over het project ‘Lever du Soleil’?

‘Lever du Soleil’ is onze teamnaam en het betekent zonsopkomst. Jacqueline heeft deze naam bedacht. Hoe diep de dalen ook zijn, de zon komt altijd weer op! We zouden eerst met zijn tweeën gaan en met Mirelle en Peter Postma die de catering en verzorging zouden gaan regelen. Inmiddels heeft team ‘Lever de Soleil’ zich uitgebreid met vader en zoon Schaafsma uit Lemmer die Jacqueline kent van een opleiding.

We hebben gelukkig onderling een goede klik. Dat is ook heel belangrijk want je trekt intensief met elkaar op en beleeft de nodige emotionele momenten met elkaar. We hebben als streefbedrag €10.000,- in de kop. Daar hopen we dicht bij in de buurt te komen en hopelijk overtreffen we dit bedrag.

Op 19 maart vindt er in Zalencentrum Vita Nova een bijzonder evenement plaats?

Op 19 maart organiseren we inderdaad een feestavond in Vita Nova, aanvang 21.00 uur. Er is dan een optreden van de feestband PuurNL en we zijn nog druk bezig om een andere band te regelen. De kaarten kosten €10,00 per stuk en zijn te verkrijgen bij de teamleden, Vita Nova en Slagerij Zuidhof Bedum. De opbrengst gaat uiteraard naar het goede doel!

Het buffet hebben we laten vervallen, de veiling gaat nu via online veilingmeester. We hebben mooie artikelen waarop geboden kan worden zoals een gesigneerd shirt van SC Heerenveen met daarop alle namen van de spelers, een badmuts van Ranomi Kromowidjojo, 2 rozetten van Ankie van Grunsven en een pet van Max Verstappen!

Ook worden van te voren en op de avond zelf loten verkocht voor €5,00 per stuk. Hiermee kan een spiksplinternieuwe fiets worden gewonnen, beschikbaar gesteld door Jan van Kleef tweewielers Warffum. De uiteindelijke verloting vindt overigens boven op de Alpe d’Hues plaats. Dit leek ons een hele mooie locatie hiervoor! We hopen op een volle bak in Vita op de 19e!

Kun je al (training)voorbereiding hoogte- en dieptepunten benoemen?

Eigenlijk heb ik een hoogte- en dieptepunt ineen bereikt en het levert ook direct een leuke anekdote op. Na de tweede keer dat ik op de racefiets gezeten had, belde Jacqueline mij op een zondag op of het misschien iets zou zijn om vanuit Warffum naar Lauwersoog te fietsen. Dit leek mij wel wat.

De heenreis ging hartstikke mooi, we hadden dan ook wind mee. Maar op de terugreis stond mij toch een stevige tegenwind, dat wil je niet weten. Ter hoogte van Leens ben ik toen afgestapt, de benen wilden niet meer. Ik ben in het gras gaan liggen en Jacqueline heeft toen mijn beenspieren weer opgerekt. Toen ik daar uitgeteld op mijn rug in het gras lag, kwam er net een vrouw op een elektrische fiets langs en weet je wat ze tegen mij zei? “Opgeven is geen optie!”

Daar had ze natuurlijk helemaal gelijk in maar toen had ik er wel even de smoor in, haha. Maar het gaf een heel goed gevoel toen we uiteindelijk naar 78 fietskilometers weer in Warffum arriveerden. Ik was maar wat blij dat ik met de auto weer terug kon naar Kantens en het laatste stukje niet hoefde te fietsen.

Of leuke traininganekdotes?

De beste vrouw had wel gelijk. ‘Opgeven is geen optie!’ en dat kan straks in Frankrijk ook niet. Ik zal dus van te voren nog even flink aan de bak moeten!

Tevreden over de ontwikkeling van Slagerij Zuidhof in Bedum en Middelstum?

Heel tevreden inderdaad, volgende vraag? Nee hoor, grapje natuurlijk. Ik ga hier graag even verder op in. Dit jaar zit ik namelijk 25 jaar in het slagersvak, daar kom ik net achter nu we het er zo over hebben. Ik ben op 17 jarige leeftijd begonnen bij keurslager Karst de Jong in Appingedam. In 1999 kwam ik bij mijn vader in de zaak. Slagerij Zuidhof in Bedum bestaat sinds 2009.

Dankzij onze openingsstunt (we hadden enige koeien in een weiland in Bedum van een spandoek voorzien met de tekst ‘Ik zie je bij Slagerij Zuidhof’) beleefden we een vliegende start. Niet iedereen kon deze actie waarderen en ook niet iedereen begreep dat we op deze manier aandacht wilden vragen voor een kwalitatief goed stukje vlees. We zijn natuurlijk wel slagers maar absoluut geen dierenbeulen.

Albert en ik slachten zelf niet meer maar we zijn er vroeger wel in opgevoed. Dat levert een stukje extra bewustwording en vakkennis op. Het bevalt ons heel goed en we vullen elkaar goed aan. Albert is meer van de zakelijke kant en regelt de administratie. Ik mag graag met de klanten bezig zijn en maak zelf de worsten voor onze filialen in Bedum en Middelstum. Maar ook wel slavinken en schnitzels bijvoorbeeld. In september 2015 zijn we een ambachtelijke slagerij geworden.

Tegenwoordig lukt het mij om een werkweek van 5 dagen te hebben, de donderdag houd ik vrij. Dat was voorheen wel anders, toen was ik 6 dagen per week in de weer. Overigens maak ik nu nog wel 60 uur per week op de zaak hoor en dan moet er thuis ook af en toe nog het een en ander gebeuren. Maar ik doe het met veel plezier.

Heb je nog tijd over voor hobby’s?

Ik had vroeger altijd een racemotor waarop ik regelmatig ging toeren maar deze heb ik verkocht. Ik denk wel dat er ooit nog weer een nieuwe komt maar dat wordt geen racemodel. Wanneer de kans zich voordoet mag ik graag even bij Jurrien en Romy kijken, zij voetballen beide bij KRC. Of ik ga mee met Jurrien wanneer hij voor Concordia een belangrijke wedstrijd heeft.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Laat mij asjeblieft rustig slapen. Het zal sowieso lastig worden om mij wakker te krijgen want ik slaap zo vast als een zwien. En ook voor een lekker stukje vlees hoef je mij niet wakker te maken haha…. Zo tegen 17.00/17.30 uur ’s middags verorber ik regelmatig een lekkere droge worst…

Waar staat Wilfred Zuidhof over 10 jaar?

Bovenal hoop ik dat we dan allemaal nog gezond en vitaal zijn, dat vind ik het allerbelangrijkste. Ik hoop dat we de donkere jaren achter ons hebben gelaten en de komende jaren wat zorgelozer kunnen leven.

Wil je verder nog iets kwijt?

Uiteraard heten we iedereen van harte welkom om op 19 maart met ons een mooie feestavond te vieren in Vita Nova, we hopen op een volle bak. Ons financieel steunen mag natuurlijk altijd. Lootjes kopen, langskomen of doneren via onze persoonlijke of teampagina wordt zeer gewaardeerd!

Hieronder de relevante pagina’s!

Lever du Soleil

Jacqueline Zuidhof

Wilfred Zuidhof

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69