Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Prof. Dr. Alexander Dömling enthousiast over het goede doel van de Bedumer Winterloop 2016

Ziekenhuizen

Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik niet zo vaak in een ziekenhuis hoef te zijn. Net als heel veel mensen die niet beroepsmatig naar het ziekenhuis hoeven, vermijd ik dergelijke instellingen liever. Hoewel het natuurlijk fantastisch is dat ze er zijn! Toen de organisatie van de Bedumer Winterloop mij echter vroeg om een bezoek te brengen aan de baanbrekend onderzoek verrichtende Prof. Dr. Alexander Dömling was ik om. Dan maar even met de billen bloot en op naar het UMCG!

Het onderzoek

Waar Prof. Dr. Dömling zich mee bezig houdt kan op een ingewikkelde maar ook op een simpele manier uitgelegd worden. Eerst maar even de medische termen in duiken want er is reden tot optimisme. Geen enkel ander gebied heeft recentelijk meer enthousiasme opgewekt bij kankerpatiënten, oncologisch onderzoek en de medische gemeenschap dan immuun-oncologie. PD1 – PD1L gerichte antilichamen hebben voor het eerst in de geschiedenis van oncologie, hoop op langere termijn gegeven bij patiënten die lijden aan dodelijke kankersoorten als melanomen, niet-kleincellige longkanker, triple-negatieve borstkanker, nieren en andere soorten kanker.

Deze antilichamen zijn echter zeer kostbaar en slechts toepasbaar bij een beperkt deel van de kankersoorten. Medicijnen met een laag molecuul gewicht hebben de potentie om beter in staat te zijn om bepaalde organen te bereiken en zijn aanvullend voor de behandeling van andere kankersoorten. Kort en simpel samengevat heeft Prof. Dr. Dömling dus veel geld nodig om deze medicijnen te ontwikkelen waardoor de overlevingskansen van mensen met dodelijke kankersoorten vergroot wordt! En dat is iets om heel hard voor te rennen inderdaad.

Prof. Dr. Alexander Dömling en Groningen

Maar wie is Alexander Dömling en wat bracht hem naar Groningen? Kortom, wie is de man achter dit bijzonder project waarvoor honderden mensen in Bedum zich graag in het zweet willen lopen en wat drijft hem? Tijdens ons bezoek (Gerda Klooster, projectleider UMCG Kanker Researchfonds vergezelde mij) blijkt, dat we te maken hebben met een enthousiaste en bevlogen man. Prof. Dr. Dömling is 51 jaar geleden geboren in München, behaalde eind jaren ’90 zijn titel in California en woonde ooit met zijn gezin al eens 5 jaar in het Amerikaanse Pittsburgh.

Maar zijn gezin kon maar moeilijk aarden in Amerika. Voor hem een reden om op zoek te gaan naar een andere baan. Het UMCG was zeer enthousiast over zijn werk en stelde alles in het werk om hem naar Groningen te krijgen. En dat is in 2011 gelukt. En dhr. Dömling is net zo enthousiast over het UMCG en de stad Groningen als andersom. Want waar vind je een plek waarin zoveel voorzieningen zijn op zo’n korte afstand van elkaar? Nergens ter wereld dus. En dus verblijft hij door de week in Groningen om zich in het weekend te verenigen met zijn gezin in Duitsland.

Naast het feit dat hij oncologieonderzoek enorm interessant vindt, kent ook Alexander in zijn familie- en vriendenkring mensen die lijden aan deze ziekte. Voor hem een reden om zich samen met zijn team, bestaande uit 30 personen, vol enthousiasme en gedrevenheid op het baanbrekend onderzoekswerk te storten. Volgens eigen zeggen staat hij aan de vooravond van een enorme revolutie en doorbraak op oncologisch gebied. Vanuit het buitenland worden zijn inspanningen met heel veel interesse gevolgd. Hij gaat ook regelmatig naar het buitenland om lezingen te geven en om geld los te peuteren voor verder onderzoek naar de antilichamen. Het eindresultaat zal goedkoper en effectiever zijn, sneller werken en tot minder bijwerkingen leiden. Geweldig nieuws dus voor kankerpatiënten!

Enthousiast aanwezig!

Om maar zoveel mogelijk geld in te zamelen zal Prof. Dr. Dömling er bij zijn op zaterdag 6 februari in Bedum. Samen met zijn gezin en de nodige stafleden zal ook hij zoveel mogelijk rondjes lopen/rennen voor het goede doel. Hij wenst de organisatie van de Winterloop veel succes met de voorbereidingen. Andersom verheugt de organisatie zich nu al op zijn komst!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69