Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Janharm Beenes van Timmer-renovatiebedrijf Beenes

Janharm, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben 33 jaar geleden als Janharm Beenes geboren in Onderdendam waar ik mijn eerste maanden doorgebracht heb. Daarna volgden 11 jaar Bedum. Toen verhuisden we naar Middelstum, daar heb ik 12 jaar gewoond. Inmiddels woon ik al weer 12 jaar met veel plezier in Kantens. Ik ben getrouwd met kapster Yolanda en we hebben 2 kinderen: dochter Mette is 6 jaar, zoon Silvan 2.

Heb je lang met het idee voor je eigen timmer-renovatiebedrijf rondgelopen?

In mijn jeugd wist ik niet wat ik wilde worden. Toen ik 15 jaar was, moest ik op ‘snuffelstage’, een tocht langs een bakker, Vogelzang Bedum en timmerman Mars. Bij Mars zag ik het licht, misschien ook wel door het mooie weer waarin ik mijn werkzaamheden mocht verrichtten in de buitenlucht.

Ik ben toen naar de KMBO gegaan, richting timmerman. Een volledige opleiding van 2 jaar. Daarna volgde een BBL-traject waarbij ik 4 dagen werken afwisselde met 1 dag school. Vervolgens heb ik 14 jaar bij 3 verschillende werkgevers gewerkt. Vooral van timmerman Henk Koster, hij had toen al ruim 30 jaar ervaring, heb ik de fijne kneepjes van het vak geleerd.

Een min of meer gekscherende opmerking van mijn zwager, die het met zijn klussenbedrijf heel druk had, wanneer ik nu eens voor mijzelf zou beginnen, versnelde het denkproces tot een eigen bedrijf. Een proces waar ik voorheen ook al 7 jaar mee rondgelopen had. En dan begin je natuurlijk te overleggen. Yolanda stond er vierkant achter. En toen ook mijn vader Theo zei dat ik het gewoon moest doen, was ik om.

Kun je iets meer over je eigen bedrijf vertellen?

Mijn zwager had direct iemand nodig en zo beleefde ik de eerste maanden een vliegende start. Dat gaf mij mooi de tijd om de benodigde materialen en een busje aan te schaffen. Na enige maanden volgde ik mijn eigen koers. Ik mag dan wel niet breed zijn, maar ben wel breed georiënteerd. Het installatiewerk besteed ik uit maar verder verricht ik alle voorkomende werkzaamheden vanaf de fundering tot aan de nok van een dak.

Ik hou van mijn werk, vind alles mooi om te doen. Maar als je mij vraagt wat ik nu het leukste vind dan is dat toch een uit- of aanbouw van een huis. Je maakt vaak als het ware een huis in het klein en kunt heerlijk creatief bezig zijn vanaf het begin van het project. Uiteraard wel in goed overleg met de opdrachtgever, rekening houdend met zijn of haar wensen.

Wat is je meest bijzondere project geweest?

Ergens vind ik alle klussen wel bijzonder. Het is elke keer weer een uitdaging om met een nieuwe klant iets moois te bedenken. Maar er is in de afgelopen 3 jaar wel een project geweest wat er bovenuit stak en dat is de kapsalon van mijn vrouw geweest. Voor mij geen alledaags werk waaraan het nodige denkwerk vooraf gegaan is. Maar in een kleine 3 maanden was dit project tot volle tevredenheid van Yo gepiept. Het scheelde daarbij ook dat de muren al gemetseld waren, want het was in eerste instantie de bedoeling dat het mijn werkplaats zou worden.

Yolanda: “Hoewel ik Janharm zijn vrouw ben, was ik op dat moment toch ook een beetje zijn opdrachtgever. Ik vond het een prettige samenwerking waarin we samen goed konden sparren over mijn ideeën. Naast een luisterend oor, kwam hij zelf ook met leuke suggesties. Ik heb zelf de hele indeling uitgetekend. Het bijzondere was dat alles uiteindelijk ook precies paste. Misschien komt dit ook wel doordat Janharm heel nauwkeurig en precies werkt, haha…”

Vroeger ooit gedacht dat je je eigen bedrijf zou oprichten?

Nee, dit proces is 10 jaar geleden begonnen. Toen ik net met werken was begonnen, had ik hele andere ambities. Ik wilde eerst veel praktijkervaring opdoen. Met Henk Koster als leermeester is dat zeker gelukt. Van mijn uiteindelijke beslissing om op eigen benen te staan, heb ik nu nog geen moment spijt gehad. Wel is het zo dat je vaak lange dagen maakt. Ook in combinatie met de zorg voor de kinderen en het uitvoeren van huishoudelijke taken. Een logisch gevolg wanneer je vrouw een eigen zaak heeft.

Heb je hier speciale opleidingen voor gevolgd?

Naast de nodige aardbevingscursussen, heb ik toch bijna alles in de praktijk geleerd. Wel zit ik te denken om mij verder in het EPDM-traject te bekwamen. Dan mag ik zelf kunststof rubber op platte daken aanleggen. Bij kleine daken doe ik het vaak al zelf. Bij grotere klussen ben je toch vaak in je planning afhankelijk van anderen en ik hou er van om op 1 project door te kunnen werken.

Wat maakt Timmer-renovatiebedrijf Beenes uniek?

Ik heb vorig jaar leergeld betaald toen ik met 3 projecten tegelijk bezig was. Dit wil ik niet meer. Wanneer ik aan een project begin, wil ik deze eerst afronden alvorens met een nieuwe te beginnen. Dit is voor de klant ook wel zo prettig. Net zoals het prettig is dat hij of zij met maar één aanspreekpunt te maken heeft, gedurende het hele traject.

En afspraken nakomen natuurlijk, zowel bij het offertes maken als bij de start van een klus. Regelmatig hoor ik van klanten dat ze een afspraak met een bedrijf gemaakt hebben en dat er dan die dag niemand op komt dagen. Dat is voor mij ondenkbaar. Mocht ik echt verhinderd zijn, dan bel ik van te voren. Dat is toch wel zo fatsoenlijk?!

Kun je al iets meer over de hoogte- en dieptepunten vertellen?

Dieptepunten heb ik gelukkig niet gehad. Sinds de start van mijn eigen bedrijf, heb ik continu werk gehad. En toen het even wat rustiger was, kon ik voor Yo aan de slag. Ook de komende 3 a 4 maanden kan ik weer vooruit. Dat is eigenlijk vanaf het begin zo geweest en daar ben ik heel blij mee natuurlijk.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Ik maak op projecten genoeg anekdotes mee. Maar dit beschouw ik als klantprivacy en deze ervaringen hou ik mooi voor mijzelf, haha. Misschien is het nog wel leuk om te vermelden dat ik, toen ik mijn vader om advies vroeg om voor mijzelf te beginnen, hij wel heel volmondig zei dat ik dat moest doen maar dat hij wel degelijk twijfelde. Er zat dus ook het nodige bluf bij maar dat vertelde hij pas later. Maar zijn volmondige ja was voor mij wel het sein om de knoop door te hakken.

Ook je vrouw is zeer ondernemend?

Ik heb in het verleden al wel eens tegen Yolanda gezegd dat ze voor zichzelf moest gaan beginnen. Toen ik een keer ’s middags thuiskwam, lag de tafel vol met papieren. Yolanda was die dag druk bezig geweest met de naamgeving, indeling, wat ze zoal nodig had en de financiering hiervoor. Deze ingeving kwam bij haar ook min of meer uit de lucht vallen, maar ze was er zo mee klaar. Dat ze mijn schuur ingepikt heeft om haar plannen te verwezenlijken, neem ik maar voor lief, haha…

En zo opende in maart 2015 ‘Kapsalon bij Yo’s’ haar deuren. Yolanda: “En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Vanaf de opening is het lekker druk en van de klanten ontvang ik positieve reacties. Het is zelfs zo druk dat ik sinds december hulp krijg van een kapster waar ik in het verleden al eens met samengewerkt heb. Mooie ontwikkelingen dus!”

Nog tijd voor hobby’s?

Daar kan ik heel kort op antwoorden: nee. Maar dat komt ooit wel weer hoor, als de kinderen groter worden. Vroeger mocht ik graag voetballen, motor rijden en meedoen aan de autocross. Daar ging veel vrije tijd inzitten. Deze uren zijn nu voor het gezin en de zaak. Maar we zorgen er wel voor dat we af en toe ook momenten met zijn tweeën pakken. Lekker uit eten bijvoorbeeld of een dagje wellness.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Dat zou ik niet doen, mijn nachtrust is mij heilig. Daar komt bij dat we echte avondmensen zijn, dus we liggen vaak niet voor 12 uur op bed. Om half 7 gaat dan het wekkertje weer af. Ik heb niet veel slaapuren nodig maar de uren die ik heb, wil ik goed benutten.

Waar staat Janharm Beenes over 10 jaar?

Ik heb wel eens een mooie droom dat ik dan ergens anders woon. In een groter huis zodat ik het bedrijf aan huis kan betrekken. Momenteel heb ik mijn opslag elders. Ik sluit niet uit dat we dit gewoon in Kantens kunnen realiseren want het bevalt ons hier goed. Hoe het er over 10 uitziet, heeft ook te maken met de ontwikkeling van onze zaken. Het bevalt mij momenteel prima als zelfstandige zonder personeel maar wie weet komt het er ooit van dat ik mensen in dienst kan nemen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Mensen mogen mij altijd vrijblijvend benaderen om een offerte aan te vragen. En ik wil ooit nog eens een website in de lucht hebben. Het is tot dusver gebleven bij het op papier zetten van steekwoorden, dat zegt wel iets over de drukte. Op zich een goed teken natuurlijk, dat klanten je door mond-tot-mond reclame weten te vinden…

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69