Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Middelstum in vogelvlucht vanuit de lucht gezien.

Vorig jaar nam ik jullie lezers aan de hand van een dorpswandeling rondom Middelstum mee door het jaar 2014. Vanuit Middelstum perspectief gezien welteverstaan. Aan de hand met hond Zora om precies te zijn. Toen ik zat te broeden hoe ik dit voor 2015 in kon vullen, liep ik op 2 december prominent Middelstumer Gerhard Jansma tegen het vege lijf. Twee weken later zou hij als replica van Andre van Duin ‘Sterren stralen’ winnen. Maar daar gaat dit verhaal niet over. Nee, Gerhard was aan het schouwen geweest. En hij liet mij mooie luchtfoto’s gezien van Middelstum, genomen ver van boven. En ik dacht wat ik wel vaker denk: Middelstum is mooi!

En op het verhaal breder te trekken, het Hoogeland is mooi en Middelstum is daar zeker debet aan. We zagen dit jaar vaker foto’s van bovenaf. Daar de bovenkant van de Hippolytuskerktoren aangepakt werd, konden we regelmatig genieten van beelden vanuit grote hoogten. Leuk om te zien dat vele straten uiteindelijk uitkomen op een centraal punt. De Hippolytuskerk is eigenlijk het centrale baken waar de rest van Middelstum omheen gebouwd is.

Maar wat valt nog meer op, zo ver van boven bekeken. Het kerkhof, of toch begraafplaats, is ook een markant punt geworden. Wat is hier ook in 2015 weer veel aandacht en zorg aan besteed zeg, door tal van vrijwilligers. En wat hebben ze er wat bijzonders van gemaakt. De witte schelpenpaden zijn van bovenaf een perfecte indicatie van al het moois wat hier verrezen is. Misschien een troostrijke gedachte dat het er van boven zo mooi uitziet. Dat verdampte tranen niet oplossen in het luchtledige maar als troostvolle regendruppels weer zachtjes neerpetsen op dit mooi en waardevol stukje Middelstum.

Ewsum is ook prachtig vanuit de lucht. Het ziet er allemaal strak en statig uit. Weet u nog dat in augustus de Vrijstaat Noord uitgeroepen werd in het Middelstumer bos bij Ewsum? En dat Wiebe Klijnstra ons wees op de trots van de Groningers die diep van binnen af en toe naar boven komt borrelen. Daar kan geen leeggezogen gasbel tegenaan. Het was gezellig rond het kampvuur en door tal van troubadours en ander vertier laaide het vuur af en toe tot grote hoogte op. Middelstum werd vanuit een ander perspectief aan de Groningers getoond.

We moesten helaas afscheid nemen van Bistro ‘In de Valk’. Dat zagen we aan het begin van dit jaar nog niet aankomen. En dat we aan het eind van dit jaar onze nieuwe sporthal nog niet kunnen betreden hebben we ook niet aan zien komen. Gegijzeld is ie, onze Hippolytyshal. Het wachten is op de broodnodige knaken die overgemaakt worden op de rekening van de hoofdaannemer. Hopelijk kunnen we eind 2016 met een brede grijns terugkijken op dit ons aangedaan leed.

Hoog vanuit de lucht ga je ongetwijfeld op zoek naar de plaats waar je woont. Naar de plek waar je je ’s nachts rustig neervlijt en hopelijk binnen de kortste keren verdrinkt in een diepe slaap. Zou Zonnehuis Hippolytushoes er eind 2016 nog zijn? Vast wel. Maar kunnen alle bewoners dan ook nog rustig slapen in de wetenschap dat ze het jaar er op er nog gebruik van kunnen maken? Dat zou wat zijn toch wanneer je op je oude dag nog afscheid moet nemen van het prachtige Middelstum. Dat valt niet te hopen maar er zal wel iets moeten gebeuren om deze rustplaats voor de oudere mens voor ons dorp te behouden! Schouders eronder dus…

En verder? Wat zou je zien en willen zien als je de kans krijgt om als een vogel over ons dorp te scheren? Waar zou je op in willen zoomen? Waar word je blij en warm van? Daar zal iedereen wel zijn of haar eigen invulling aan geven. De eerste aardbevingsbestendige (huur)huizen zijn binnen korte tijd heropgebouwd. Ik vind het mooi geworden. Het heeft er alle schijn van dat Middelstum weer iets mooier geworden is dit jaar. Wat dat betreft heeft 2015 ons veel goeds gebracht. Maar we zijn er nog niet mensen. U mag zich de komende dagen best wel even laven in de wijn en champagne. Even de boel de boel latend.

Maar niet te lang in een roes blijven hangen hoor. Er is nog genoeg te doen in en om Middelstum. We moeten blijven vechten voor ons voortbestaan. Trots en fier blijven op ons komdorp dat tot één van de pijlers van het Hoogeland behoort. Maar het (krimp)gevaar ligt altijd op de loer…

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69