Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Klaes Hoekstra, Fijne feestdagen!

Wanneer het jaar ten einde loopt is het soms goed om even terug te blikken. Voor mij was het wederom een jaar van grote veranderingen. 23 maart heb ik ons bedrijf overgedragen aan Wouter & Femke. Schrijf bewust nog ons omdat Margreet en ik dit samen hebben opgebouwd en daar zijn wij ook erg trots op! Dankbaar ben ik dat ik de mogelijkheid heb om rustig af te bouwen en niet in één keer in een woning ergens in Bedum zit te verpieteren. Het gaat goed met de jongelui en dat stemt tot tevredenheid.

Afgelopen periode heb ik diverse malen stil gestaan bij mijzelf en dat is soms best confronterend. Doordat je gaat ontspannen merk je eigenlijk hoe gespannen je bent. Deze spanning was de voornaamste reden om maar constant door te hollen want dan hoef je niet te voelen wat je bewust of onbewust aan onverwerkte ervaringen met je meedraagt. Ik moet leren om los te laten, dingen te accepteren zoals ze zijn. Gewoon loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan, je houd vaak vast aan gedachten waar je weinig aan kunt veranderen of waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Heb een spreuk in mijn kantoor hangen: Gewoonten geven houvast maar ze kunnen je ook verhinderen om volop van het leven te genieten!

Dus ik probeer los te laten want daar heb je profijt van, je voelt je beter, blijer en gelukkiger. De touwtjes uit handen geven is lastig omdat je dit ook niet gewend bent. In de bakkerij lukt dit wonderwel, probeer mij niet met het beleid van de jongelui te bemoeien maar hun te helpen en te ondersteunen wanneer dat mogelijk en gewenst is. Met de kinderen gaat het goed en ook bij het verlies van mijn maatje gaan de scherpe kantjes eraf. Vergeten zal ik Margreet nooit maar ik merk dat ik er gemakkelijker mee omga en dat het een plekje krijgt en zo moet het ook. Zo ontstaat er ruimte voor mijn zoektocht naar geluk. Deze ligt in het delen met, helpen en inspireren van elkaar. Vaak kun je de omstandigheden niet veranderen en je persoonlijkheid maar ten dele. Waar je wel invloed op hebt is je eigen gedrag en je manier van denken en dat je hierdoor je geluk kan bevorderen. Een frisse en nieuwe blik op het leven wat nog voor mij ligt.

De laatste weken van het jaar wensen wij elkaar uit routine fijne Kerstdagen en gezondheid, liefde en geluk voor het nieuwe jaar. Het is een cliché en wij zullen het allemaal wel goed bedoelen maar wat zeggen wij nu eigenlijk? Kerstmis is het geboortefeest van de Heer en is een belangrijk christelijk feest in het kerkelijk jaar. Daarnaast is het een familiefeest bij uitstek. In de koude en donkere wintermaanden is het de ideale tijd om als familie en vrienden bij elkaar te zijn. Gezondheid is het meest belangrijke wat je elkaar kunt wensen, wanneer deze ontbreekt hebben de andere wensen weinig zin. Wanneer je te maken hebt met ziekte van jezelf of je partner verandert je kijk op het leven, je leeft bewuster en kunt meer van de kleine dingen in het leven genieten.

Liefde, leven in liefde, niemand kan zonder de onvoorwaardelijke liefde van een maatje, familie, kinderen, vrienden en bij mij als extra: bonus-dochters! Bij hun kun je jezelf zijn en deze mensen accepteren jou zoals je bent. Ik realiseert mij dat bezit niet hetgeen is waar het allemaal om draait. Als je los komt van je ego en vanuit liefde voor jezelf en anderen leert leven, kun je iedere dag gelukkig zijn. Geluk is ook zo’n abstract begrip. Voor mij valt dit uiteen in een vijftal onderdelen:

1e is dankbaarheid, daarmee bedoel ik je zegeningen tellen, je verbazen, je waardering uiten, je rijk voelen of blij zijn dat je een bepaald iemand kent. Sta eens stil bij wat je allemaal hebt!

2e Optimisme, daar heb ik gelukkig een heleboel van. Ik versta daaronder dat je het leven van de zonnige kant bekijkt, je richt op het goede, jezelf het voordeel van de twijfel geeft en vertrouwen hebt in de toekomst!

3e Genieten is iedere gedachte of gedraging die in staat is om vreugde te geven te intensiveren of te verlengen. Om te kunnen genieten moet je bewust leven en even stilstaan bij de gewone dingen van het leven.

4e Vriendelijk zijn, iets doen voor een ander zonder daarvoor iets terug te verwachten. Kortom goedheid, vrijgevig zijn en meeleven met een ander en helpen waar dit kan en nodig is.

5e Doelen, Werken aan een betekenisvol levensdoel is een manier om duurzaam gelukkig te worden. Toewijding aan je doelen geeft je bestaan zin en prikkelt om tot actie over te gaan. Het versterkt je zelfrespect en geeft structuur aan je dagelijks leven. Zinvol bezig zijn is voor mij persoonlijk erg belangrijk en dat ga ik het komende jaar ook zeker doen. Het is de bedoeling om met enige regelmaat via PUM (www.pum.nl ) wereldwijd de helpende hand te bieden aan zij die dat nodig hebben. Het lijkt mij een geweldige uitdaging om mijn (vak) kennis te delen met mensen in andere delen van de wereld.

Bijgaand ontvang je mijn oprechte Kerstwens en het moge duidelijk zijn dat hier over nagedacht is. Ik hoop dat het nieuwe jaar datgene brengt wat je er van verwacht en dat je het mag doorbrengen te midden van allen die je lief zijn.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69