Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Hans Huizing woont prachtig op Schiermonnikoog

Hans, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Hans Huizing dus, oud-Middelstumer, en ik woon inmiddels al weer 27 jaar met veel plezier op Schiermonnikoog. Ik ben vader van 3 kinderen (2 zoons van 8 en 9 jaar oud en een dochter van 4 jaar) en heb het daarnaast, kort samengevat, druk met draaien, koken en voetballen.

Hoe oud was je toen je Middelstum vaarwel zegde en heb je ooit heimwee gehad?

Ik was 18 jaar oud toen ik Middelstum inruilde voor Schiermonnikoog en ik ben er nooit meer weg gegaan. Ik had toen nooit verwacht dat het leven zo’n wending zou gaan nemen. Op school ging niet echt goed en op Schier zochten ze een DJ voor de zomervakantie. Je zou kunnen stellen dat het een uit de hand gelopen grap is. Maar van heimwee heb ik gelukkig nooit last gehad. Het helpt hierbij natuurlijk wel dat ik af en toe nog in Middelstum kom want mijn ouders en broer Martin en zijn vrouw wonen hier nog steeds.

Hoe bevalt het op Schiermonnikoog?

Uit het feit dat ik er nooit meer ben weg gegaan, kun je wel afleiden dat het mij er prima naar de zin gaat. Schiermonnikoog is een prachtig eiland. Er is geen dag hetzelfde, je ontmoet altijd weer andere mensen. En vanuit het dorp Schiermonnikoog ben je binnen 10 minuten op het strand of in het bos. Ik mag dan ook graag even met de hond een stukje fietsen over het eiland. Helaas worden de rondjes wel steeds korter, want de hond wordt (net als de baas) ouder, haha…

Wat bracht jou naar dit eiland?

Min of meer bij toeval zag ik in de krant een vacature staan, dat ze in de Toxbar een DJ zochten voor de zomerperiode. Muziek is mijn hele leven al mijn passie geweest. Ik was bij de oprichting van jeugdsoos The Rising Sun betrokken. In de beginjaren ’80 een beruchte naam in Middelstum en omgeving. Ik was daar DJ, samen met Henry Koning en Peter Bos. Vooral op vrijdagavonden was het altijd bijzonder druk. Een geweldige tijd, waar ik zo’n jaar of 4,5 met volle teugen van genoten heb.

De Toxbar was toen ook al een beruchte naam, voor mij een reden om te solliciteren. Ik mocht direct op gesprek komen en dezelfde avond stond ik al achter de draaitafel. Tijd om zenuwachtig te worden, had ik niet. Het was Pinkstertijd en de Tox was bomvol. Ik wist niet wat mij overkwam, wat een feest en wat een gekkenhuis! We gingen tot ver in de kleine uurtjes door. Zowel de eigenaren van de Tox als ikzelf, waren dik tevreden en zo kon het dus gebeuren dat ik uiteindelijk de definitieve overstap naar dit eiland gemaakt heb.

Wat maakt Schiermonnikoog nu zo bijzonder?

Schiermonnikoog heeft eigenlijk 2 kanten. Soms is het er een en al rust en kun je genieten van de prachtige natuur maar af en toe kan het er ook smoordruk zijn. Beide kanten vind ik heerlijk. Op Schiermonnikoog is sprake van een hechte dorpsgemeenschap. Ik ben er eigenlijk direct in opgenomen. Als je niet oppast, zit je zo in allerlei verenigingen. Vroeger zat ik op voetbal en biljarten, tegenwoordig beperk ik mij tot tal van activiteiten bij de voetbalclub.

Wat zijn jouw werkzaamheden op dit eiland (geweest)?

 

Ik dus in 1989 begonnen als DJ in de Toxbar. De Tox was toen een groot bedrijf en er werd aan mij gevraagd of ik het leuk zou vinden om voor de personeelsleden te koken. Hoewel ik helemaal geen koksachtergrond of – opleiding had, bleek ik er aanleg voor te hebben. En niet alleen aanleg maar ook aardigheid! Deze combinatie van DJ en als kok meedraaien in de keuken, heb ik 10 jaar gedaan.

Eind jaren ’90 vestigde zich een nieuw eetestablishment op Schier: ‘De Ware Jacob’. De daarop volgende 10 jaar ben ik hiervoor werkzaam geweest als kok. Toen het bedrijf werd overgenomen, heb ik nog 1 jaar voor een ander bedrijf gewerkt. In 2011 werd de Tox verkocht en de nieuwe eigenaren voerden een rigoureuze verbouwing door waardoor de Toxbar een prachtige uitstraling gekregen heeft. Er is als het ware nieuw leven ingeblazen.

Samen met een collega bestier ik als chef kok de keuken van het eetgedeelte van de Toxbar. Daarnaast heb ik mijn oude passie weer opgepakt want op de vrijdag- en zaterdagavond draai ik weer als vanouds plaatjes in het discotheekgedeelte. En dat bevalt hartstikke goed! Je kunt wel stellen dat ik in de loop der jaren van mijn hobby’s, het draaien en koken, mijn werk gemaakt heb.

Ik moest je de groeten doen van meester Jan Koops, zegt die naam je nog iets?

Jazeker, meester Koops gaf vroeger o.a. Duits op de MAVO in Middelstum. Daar pluk ik nu nog de vruchten van want Schiermonnikoog wordt ook veel bezocht door Duitse toeristen. Het klopt inderdaad dat ik vroeger niet het gemakkelijkste jongetje op school was. Ik trok toen regelmatig op met Thomas Snijder en we hadden een ietwat rebels karakter. Dat zal wel met de leeftijd te maken gehad hebben.

Tegenwoordig ben ik wel wat rustiger geworden hoor, haha. Helaas ook wat ouder maar zeker ook wijzer. En jong van geest want ik heb door mijn werk gelukkig de nodige jonge mensen om mij heen. Doe meester Koops maar de groeten van mij. Ik ben hem ooit nog eens tegengekomen tijdens een KNVB voorlichtingsavond in Emmen. Ik meende dat hij toen voorzitter was van voetbalclub Zuidlaren.

Je bent zeer actief bij Voetbalclub De Monnik?

Dat kun je rustig stellen ja. Ik voetbal er al weer 25 jaar en heb er in de loop der jaren talloze functies vervuld. Ooit ben ik er begonnen als jeugdleider en -trainer en zat ik in de jeugdcommissie. Ook hielp ik mee met het inzamelen van oud papier. Inmiddels zit ik al weer 20 jaar in het hoofdbestuur en ben ik secretaris. Daarnaast train ik de senioren. Vroeger 2 x per week, tegenwoordig trainen we 1 x. Veel voetballers bevinden zich door de week aan wal en kunnen dus niet trainen.

Het voetballen bevalt mij hartstikke goed. Ik ben fit en pik nog regelmatig een doelpuntje mee. We draaien dit seizoen met De Monnik 1 een geweldig seizoen in de reserve 4e klasse en staan bovenaan. Als we niet uitkijken worden we nog kampioen en moeten we naar de standaardklasse. Daar kleven wel nadelen aan want in de klasse waarin we nu spelen, kunnen we vaak nog wel iets regelen met onze tegenstanders wat betreft de aanvangstijd. Hoewel we de uitwedstrijden vaak als een gezellig uitstapje zien, moeten veel van onze spelers, waaronder ikzelf, ’s avonds weer vol aan de bak in de horeca.

Kun je de hoogte- en dieptepunten benoemen van je verblijf op Schier?

De geboorte van 2 van mijn kinderen hier op Schier behoren zeker tot de hoogtepunten. Met nr. 3 is natuurlijk ook niets mis mee maar zij is in het ziekenhuis geboren. Het voetballen heeft ook tot de nodige hoogtepunten geleid. Zo hebben we ooit eens tegen SC Heerenveen gespeeld, zij stonden ook toen al onder leiding van de teruggekeerde Foppe de Haan.

Ooit zijn we ook eens op trainingskamp op Mallorca geweest. Het voordeel van vele, excentrieke sponsoren, liet zich hier gelden want dankzij Air Berlin konden we goedkoop vliegen. Sowieso hebben we de nodige bijzondere (bord)sponsoren aan onze club verbonden. Wanneer delegaties van bedrijven het eiland aandoen, leidt dit vaak tot bijzondere contacten. Zo hebben we SBS6 als bordsponsor en ook Endemol hebben we weten te strikken. Onze markante oud-voorzitter Bazuin had hier ook wel zo zijn verdiensten in.

En met het overlijden van Jan Berend Bazuin 2 jaar geleden, kom ik ook direct bij de dieptepunten want zijn overlijden hakte er stevig in. Wanneer je ouder wordt binnen zo’n hechte gemeenschap laat een sterfgeval vaak de nodige sporen achter. Ook mijn scheiding van vorig jaar, heeft er stevig ingehakt. Verder valt het gelukkig wel mee met de dieptepunten. Gezond zijn is een groot goed en voor mij het allerbelangrijkste.

Nog Schiere anekdotes?

Er gebeurt hier wel veel op het eiland en tijdens de nachtelijke uurtjes in de Tox maar dergelijke anekdotes houd ik liever voor mijzelf, haha. Wel is het misschien leuk om te vermelden dat ik mij hier in 1989 met mijn goed gevulde Cd-koffertje meldde. Daar had ik echter niet veel aan, want ze draaiden toen alleen nog maar vinylen plaatjes, haha. Gelukkig zijn we in de loop der jaren meegegaan in de vaart der volkeren.

Heb je nog tijd over voor hobby’s?

Werken is mijn hobby, daar ben je al wel achtergekomen. En ook mijn voetbalactiviteiten slokken veel vrije tijd op. Thuis mag ik graag met muziek bezig zijn. Eén keer per 2 weken maak ik een mix die ik deel op Soundcloud. Op Soundcloud heb ik de nodige volgers en gelukkig weten zij mijn mixen vaak wel te waarderen.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Je kunt beter vragen waar ze me ’s morgens voor wakker kunnen maken want o.a. door het DJ-gebeuren wordt het regelmatig laat. Maar wanneer ik ’s morgens na een lange nacht wakker word met een lekker bakje koffie, ben ik direct wel weer in mijn element. Stamppot Mouse vind ik ook heerlijk, al van jongs af aan. En snert vind ik ook lekker, zelfs in de zomermaanden.

Waar staat Hans Huizing over 10 jaar?

Ik hoop dat ik dan nog steeds op Schiermonnikoog woon. Ik heb wel eens gezegd dat ik hier nooit meer weg wil. Maar zeg nooit nooit in het leven, dat heb ik inmiddels wel geleerd. Maar ik ben hier heel tevreden!

Wil je verder nog iets kwijt?

Wanneer wordt dit verhaal gepubliceerd? Vlak voor de feestdagen? Dan wil ik graag iedereen die ik ken en alle oude bekenden in Middelstum en omstreken prettige kerstdagen en een gelukkig en gezond 2016 toewensen. En ik zie uit naar de komst van Middelstum 4 naar Schier begin 2016. Leuk dat we onderling nog even een wedstrijd kunnen spelen. Waarbij het feit dat jullie op vrijdag arriveren wel eens in jullie nadeel zou kunnen werken, haha. Ik zal proberen om de stemming er goed in te brengen, de avond ervoor!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69