Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De gijzeling

November 2015 zal als een roerige Europese maand de geschiedenisboeken ingaan. Op vrijdag de 13e werden we opgeschrikt door enkele terreuraanslagen vanuit Parijs. Hoewel aanslagen helaas dagelijkse kost zijn op deze op sommige plekken bijzonder wrede wereld, komt het extreme geweld nu wel heel dichtbij. Een reden te meer om blij en tevreden te zijn in het als altijd prachtig rustige Middelstum. Hoewel ik gehoord heb dat hier ook sprake is van een gijzeling maar daarover later meer. Ook in Middelstum hingen op maandag 16 november de nodige vlaggen halfstok en werd een minuut stilte in achtgenomen. De Middelstumers rouwden op afstand mee met de Fransen.

Voor vrijdag de 13e beleefden we op dinsdag de 10e en woensdag de 11e nog vrolijke en luchtige Sint Maarten momenten. Een mooie generale repetitie voor het zang- en snoepfeest dat dit kinderfeest toch ook wel een beetje is. Maar wel goede voer voor dit verhaal want de combicolumn voor Middelstum-info moet toch een stukje luchtiger van aard zijn, vind ik. En bovenal vrediger!

Want op het moment dat u dit leest hebben de Golden Hippies hun kerstoptreden al weer achter de rug. Naast de nodige levenservaring blijken de inwoners van het Hippolytushoes ook vocaal gezien nog steeds hun mannetje te staan. Hoewel de meeste koorleden toch van vrouwelijke afkomst zijn. En met Sinterklaas in de buurt moet je ook oppassen natuurlijk. In het Sinterklaasjournaal kwamen we er achter dat Sinterklaas zijn staf maar zo kwijt was. Paniek(Piet) alom natuurlijk maar gelukkig was het toch uiteindelijk allemaal weer koek en ei en is de Goedheiligman goed aangekomen…

Wat ook lekker aankwam was het belachelijk moeilijk dictee wat ‘In de Valk’ uitbater Bob van Dijk voor ons gebrouwen had. Presentator Meindert Schollema had soms al moeite om de volzinnen voor te lezen, voor de deelnemers was de uitdaging nog groter om één en ander op papier te krijgen. Maar wel weer de oprechte complimenten hoor voor Bob want hij had de verassing (met 1 r inderdaad) van Drs. P op een geweldige manier aan het papier toevertrouwd.

En wist u dat elke eerste novemberzaterdag in het teken staat van het werken in de natuur? Ik eigenlijk ook niet maar toch is het zo. En ook in Middelstum waren gelukkig de nodige vrijwilligers op pad. Na een grondige werkoverleg werd zowel bij het bos Boerdam/Fraamklap als in het bos bij Ewsum het snipperpad terug gesnoeid. Wat zoiets inhoudt dat een aantal bomen zijn gezaagd, wilgen gesnoeid, open plekken gecreëerd en takkenrillen aangelegd waardoor beesten rustig tussen het groen en de struiken kunnen bivakkeren. Belangrijk werk dus! Wat dat betreft kan de eerste novemberzaterdag in 2016 al wel weer omcirkeld worden. Helemaal in de wetenschap dat men tussendoor kan genieten van een lekkere bak snert op borg Ewsum.

Soms is het dus niet goed om Moeder Natuur (dankzij het eerder genoemde dictee weet ik overigens dat Moeder Natuur met 2 hoofdletters wordt geschreven) altijd maar zijn gang te laten gaan. Vandaar dat Centrum Veilig Wonen en woningbouwcorporaties Wieren & Borgen en Marenland gestart zijn met het bouwkundig versterken van de sociale huurwoningen in Loppersum en Middelstum. Dit om verdere schade en ongelukken door mogelijke aardbevingen tegen te gaan. De daadwerkelijke uitvoering van de eerste fase is inmiddels gestart, het gaat hierbij om de Ploegersweg en de Akkerstraat. Misschien de eerste vinger in de pap van onze Nationaal coördinator Hans Alders die tijdens de presentatie van zijn plannen al aangegeven had dat hij over de schade en het herstel gaat en niet over het gas. Wel is hij vol gas met zijn plannen begonnen…

En zo komen we zo langzamerhand aan het einde van deze gijzelingscolumn. Ook in Middelstum is dit beladen onderwerp helaas van toepassing. Want het schijnt dat onze nieuwe sporthal ook gegijzeld is. Een groot hek met dito ketting weerhoudt ons ervan om er gebruik van te kunnen maken. En dat is vooral voor de leden van de Voetbal Vereniging Middelstum balen want ze hebben immers hun laatste feestje in de oude kantine al gevierd. Het heeft er echter alle schijn van dat ook de nieuwjaarsreceptie hier nog zal worden gehouden. Hoewel natuurlijk een stuk minder ernstig en bloederig onderwerp als in Parijs kunt je toch gerust stellen dat er van gijzelingen niets goed komt…

(Foto’s afkomstig van Middelstum-info)  

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69