Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Jack Suiveer, sportliefhebber

Jack, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Jack Suiveer dus, volgende week word ik 48 jaar, ik ben geboren en getogen in Groningen maar inmiddels al weer 25 jaar met veel plezier in Bedum wonend. Getrouwd met Annelies en samen zijn we in het rijke bezit van 2 sportieve dochters van 12 en 14 jaar. Sinds 2 jaar ben ik werkzaam bij allround schoonmaakbedrijf Effektief Groep in Groningen waar ik sinds de zomer Financieel Directeur ben. Sport(en) en alles er omheen speelt een belangrijke rol in mijn leven.

Is voetbal nog steeds je favoriete sport?

Vroeger zeker hoewel ik basketbal ook altijd een mooie sport gevonden heb. Ik heb al met al 25 jaar op voetbal gezeten o.a. bij clubs als Astrea, Noordwolde, Stedum en CVVB. Tegenwoordig kijk ik maar zelden meer naar een hele voetbalwedstrijd. Vaak vind ik de wedstrijden saai en langdradig.

Wat dat betreft vind ik dat ze in het voetbal een voorbeeld kunnen nemen aan bijvoorbeeld de hockey- en basketbalsport. Dan denk ik aan de veranderende spelregels, het gebruik van videobeelden, het benutten van de zuivere speeltijd maar ook het respect voor de scheidsrechter en het voorkomen van spelbederf. Ook op het gebied van beleving en het entertainment kan de voetballerij nog wel wat leren. Nee, het voetballen is dus niet meer mijn favoriete sport hoewel ik er prachtige momenten mee beleefd heb.

Basketbal is een fantastische sport?

Ik denk dat ik het basketbal de mooiste sport vind om naar te kijken. De snelheid die er in zit, het feit dat alle spelers altijd bij het spel betrokken zijn en de hele entourage er om heen, zijn voor mij belangrijke pluspunten. In 1979 kwam ik voor het eerst bij Donar in Groningen, inmiddels heb ik al 25 jaar een seizoenskaart. Van 2008 tot 2012 ben ik bestuurslid commerciële zaken geweest, een prachtige ervaring.

Vanuit mijn bestuurstijd ben ik in contact gekomen met de Duitse basketbalsport. Dat bracht mij in 2010 naar Oldenburg. Zij speelden op dat moment in de Euroleague, het hoogste nivo op Europees gebied, tegen het gerenommeerde Real Madrid. Een prachtige ervaring dat naar meer smaakte. Tegenwoordig bezoek ik jaarlijks met een aantal andere basketbalfanaten zeker 20 wedstrijden. Ik denk dat ik inmiddels bijna 40% van de Duitse basketbalhallen wel gezien heb.

Voor de komende maanden staan er ook weer mooie basketbaltrips op het programma. Zo gaan we in december 2x naar BG Göttingen, de ploeg van de sympathieke Nederlandse basketbalcoach Johan Roijakkers. 400 kilometer heen, wedstrijdje bekijken en daarna ook weer 400 kilometer terug. De 2e keer is een bonustrip want dan wordt de Lokhalle, oorspronkelijk een oude fabriek stammend uit 1920, omgebouwd tot basketbalpaleis waar 3700 bezoekers een plaatsje kunnen vinden. Daar moeten we bij zijn! In april gaan we naar München waar we het basketbal met het voetbal gaan combineren, beide FC Bayern München. In mei volgt dan het toetje in de vorm van de Euroleague Final Four 2016 in Berlijn waarbij de 4 beste Europese basketbalteams de degens kruisen. Het hotel is al geboekt, nu nog de kaartjes reserveren…

Je bent ook hockeycoach?

Dochter Noëlle hockeyt in het B1-team van HC Bedum. Toen de vorige coach na 3 jaar stopte, werd aan de ouders gevraagd wie het eventueel over wilde nemen. Samen met Wilhelm Dijk heb ik toen deze functie op mij genomen. Daar ook hockey een balsport is waarin je 11 tegen 11 speelt, denk ik dat we de meiden op het gebied van tactiek, inzet, beleving, vrij lopen, druk zetten en karakter het nodige bij kunnen brengen. In de wintermaanden verzorgen Wilhelm en ik ook altijd de veldtrainingen, omdat het team in die periode anders alleen drie maanden in de zaal traint. Ontzettend leuk om te doen en de opkomst is altijd prima. Ik moet zeggen dat ik het coachen hartstikke leuk vind om te doen. Als ik alles achteraf had geweten was ik zo rond mijn 30e vast wel het trainersvak ingerold. Wat dat betreft alle credits voor deze hockeymeiden hoor, ze zijn hartstikke gemotiveerd en dat maakt het voor Wilhelm en mij extra leuk. Dat betaalt zich in de prestaties ook terug want ze staan bovenaan in de competitie.

En sinds kort tafeltennisser?

Ook dat klopt inderdaad. Wilhelm en ik waren al een tijdje op zoek naar een sportieve invulling voor de wintermaanden. In de zomermaanden zijn we doorgaans op de zondagmorgen op de tennisbaan te vinden. Toen ik onlangs een presentatie mocht geven bij Midstars in Middelstum, raakte ik onder de indruk van het enthousiasme van de mensen waaronder clubiconen als Gert Stulp en Anne Vlieg. Dat is denk ik ook de kracht van deze club. Plus het feit natuurlijk dat iedereen training kan krijgen van Anne, één van de iconen op tafeltennisgebied met een rijk tafeltennisverleden.

Wilhelm en ik hebben onlangs een proeftraining gevolgd en dat is goed bevallen. Maandag gaan we weer heen om te trainen en we nemen nog 2 andere liefhebbers mee. Zaterdag ben ik er ook nog even geweest om nog een stukje van de wedstrijd van het eerste mee te pikken. Het is toch geweldig dat KlimaatgroepStars nu op eredivisieniveau spelen!

Sporticoon Wim Mensen noemde je ooit sporthistoricus, weet jij echt zo veel over sport?

Wim is net als ik bijzonder sportminded en heeft ook een voorliefde voor de Duitse sportbeleving. Ik vind het dan ook leuk om te vernemen dat hij mij sporthistoricus noemt, hoewel dit wel enigszins ludiek bedoeld is hoor. Maar ik volg vele sporten en lees daarbij ook het nodige op sportgebied. Daar sport mij buitengewoon interesseert en boeit, kijk en lees ik een hoop. En in de loop der jaren bouw je dan wel de nodige kennis op. Alhoewel je er niets aan hebt, haha.

Je bent ook in het bezit van een Bundesligamuseum?

Onlangs heb ik van Wim heel veel Duits materiaal ontvangen. Je moet hierbij denken aan programmaboekjes, vaantjes, DVD’s, magazines, enz. enz.. Hij zag mij als ideale opvolger voor zijn sportschatten en stuurde mij een berichtje of ik als een soort van conservator op wilde treden.

Mijn vrouw zag mij al weer aankomen met al die spullen maar het krijgt allemaal een mooie plaats in een speciaal hiervoor ingerichte kast. Bij de verzameling zat ook een groot aantal magazines, programmaboekjes en vaantjes. Het mooiste exemplaar is een oude Kicker, een Duits voetbalblad, uit 1974. Dat betreft de editie van de week na de WK-finale. Wim heeft deze voorlopig zelf nog gehouden maar ooit hoop ik deze van hem te krijgen. Dit is natuurlijk ook een collectorsitem van jewelste.

Wat zijn voor jou de mooiste sportuitstapjes?

Ik vind het heerlijk om met een groepje sportfanaten naar een Duitse basketbal- en/of voetbalwedstrijd te gaan. Gezellig slap ouwehoeren in de auto, de wedstrijden voor- en nabeschouwen en tussendoor genieten van topsport. Ik kan genieten van de Duitse sportbeleving, de prachtige sporthallen en het entertainment rond de wedstrijden heen.

De meeste toeschouwers zijn doorgaans al ruimschoots voor aanvang van de wedstrijd aanwezig. Ze zien het echt als een dagje uit. Daarbij vind ik onze Duitse buren doorgaans keurige, vriendelijke mensen die je met het nodige respect behandelen.

Wat zijn jouw sport hoogte- en dieptepunten?

Vanuit de tijd dat ik zelf nog voetbalde zijn dat de kampioenschappen die ik met Noordwolde en CVVB heb mogen vieren. Vooral aan de titel met Noordwolde bewaar ik goede herinneringen omdat ik in de met 0-2 gewonnen kampioenswedstrijd tegen CVVB 2x scoorde. Het zaalvoetbalkampioenschap met Poel Keukens, waardoor we naar de hoofdklasse promoveerden zal ik ook niet licht vergeten. Het landskampioenschap van Donar heb ik als bestuurslid van dichtbij mee mogen maken. Hoewel alle credits naar de spelers en coaches gaan, was dit voor de hele organisatie een geweldige opsteker. Wanneer je vanuit een faillissement kampioen wordt, is dat enorm kicken.

Hoogtepunten zijn eigenlijk ook dat ik eigenlijk nooit dieptepunten meegemaakt heb op sportgebied. Ik ben nog nooit gedegradeerd en ook nooit geblesseerd geweest. In mijn 25 jaar als voetballer heb ik niet één wedstrijd door een blessure hoeven te missen. Oh ja, de wedstrijden voor het McDonaldsregioteam schieten mij ook ineens als hoogtepunten te binnen. Leuk om samen te spelen met die spelers die je eerder in een competitiewedstrijd het leven zuur probeerde te maken. Dit heeft ook leuke uitstapjes opgeleverd in een ontspannen sfeer.

Nog leuke sportanekdotes?

Echt specifieke voorvallen schieten mij op dit moment even niet te binnen. Maar je kunt je voorstellen dat we, wanneer we met een groepje mensen naar wedstrijden gaan, het nodige plezier en lol met elkaar beleven.

Heb je nog tijd over voor andere hobby’s?

Ik vind het gezin hierin het allerbelangrijkste om te vermelden. Door een drukke baan en door allerlei sportactiviteiten ben ik vaak van huis. Maar de zondag is ingepland als gezinsdag. We trekken er dan regelmatig met ons vieren op uit. Naast het coachwerk bij Noëlle, probeer ik op gezette tijden ook volleybalwedstrijdjes van dochter Quirine mee te pikken. Zij speelt bij Dio Bedum.

Ook een club overigens waar ik tegenwoordig graag mag kijken. Zij spelen op het op één na hoogste niveau in Nederland en tijdens thuiswedstrijden op zaterdagavond is het tegenwoordig vaak een volle bak. Naast voetbal (samenvattingen), basketbal en hockey mag ik ook heel graag naar volleybal kijken. Een mooie technische sport.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Daar ik weinig slaap nodig heb, vind ik het eigenlijk helemaal niet erg om wakker gemaakt te worden. Tijdens de finales van de Amerikaanse NBA basketbal zet ik bijvoorbeeld ’s nachts altijd mijn wekker om deze wedstrijden te volgen ook al moet ik de volgende dag gewoon weer aan het werk. Wel ga ik dan iets eerder op bed, om vervolgens na afloop van de wedstrijd gewoon weer verder te slapen.

Waar staat Jack Suiveer over 10 jaar?

De gezondheid voor mijn dierbaren en mijzelf staat hierbij voorop. Ik hoop dat mijn dochters gelukkig worden en daar staan waar ze graag willen staan. Hoewel ik tegen die tijd misschien wel over mijn pensionering na moet gaan denken hoop ik nog steeds bij mijn huidige werkgever werkzaam te zijn want het gaat mij er prima naar de zin. Uiteraard hoop ik nog steeds de sportliefhebber te zijn die ik nu ook ben.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik heb heel veel respect voor het vrijwilligerswerk wat heel veel mensen in weer en wind voor een vereniging verrichten. Zij zorgen er met hun inzet voor dat sporters hun hobby uit kunnen oefenen. Daar mag soms best wat meer waardering tegenoverstaan. Zeker in deze tijd waarin vrijwilligers steeds moeilijker te vinden zijn.

Daarnaast vind ik het ook heel leuk om bij welke sportvereniging dan ook een lezing of presentatie te geven over sportsponsoring en samenwerkingen. Ik vertel dan over mijn eigen ervaringen op sponsorgebied en kan met clubs meedenken in een brainstormactiviteit op dat gebied. Noordlease was hoofdsponsor bij FC Groningen in de tijd dat ik er werkte. En tijdens mijn bestuurstijd bij Donar was ik natuurlijk druk bezig om sponsors aan deze club te binden en stond ik aan de andere kant. De ervaringen die ik hierin opgedaan heb, wil ik graag pro-deo delen met andere mensen en verenigingen. Wanneer je omgaat met enthousiaste mensen, krijg je zelf ook weer energie en nieuwe ideeën en dat is een mooi proces. Laat ze maar bellen of mailen!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69