Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

DJ Bas Bosman is van vele muziekmarkten thuis!

Bas, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

In het kort voorstellen is voor een DJ natuurlijk nog niet zo eenvoudig maar ik ga het proberen. Ik ben 37 jaar geleden geboren in het mooie Den Haag maar daar heb ik maar 1 jaar gewoond. Getogen in het Groninger Warffum dus en via een tussenstop in Winsum, waar ik nog steeds vaak te vinden ben, inmiddels al weer 8 jaar wonend in Baflo.

Met mijn partner Yvonne heb ik 2 dochters op de wereld mogen zetten. De oudste is inmiddels al weer 5 terwijl de jongste net 12 weken is. Dat muziek en alles wat er mee te maken heeft mijn grootste passie is, zal je wel niet ontgaan zijn….

Ben je fulltime met de muziek bezig?

Gemiddeld toch wel zo’n 15 a 20 uur in de week. Net voordat jij binnenkwam vallen was ik bezig om een mix te maken van een half uurtje voor een radiostation. Lekker een nummertje of 15 door elkaar husselen tot een mooi geheel. Naast het mixen maak ik ook eigen nummers en ik heb regelmatig een draaiklus, tegenwoordig voornamelijk in Noord Nederland.

Vroeger toerde ik heel Nederland door maar dat is tegenwoordig niet meer vol te houden. Ik heb nu natuurlijk ook de zorg voor het gezin. Daarbij heb ik overdag een volledige baan in de ICT-branche. ’s Avonds en in de weekenden stort ik mij op de muziek.

Je nieuwe single ‘Push me away’ is goed ontvangen?

‘Push me away’ is in oktober uitgekomen en de reacties hierop zijn inderdaad heel positief. Een week voor de release kwamen de eerste reacties los vanuit de promopool. Ik laat een nieuw nummer ook altijd van te voren horen aan een aantal collega’s en vrienden waarvan ik weet dat ze niet met mijn materiaal op de loop gaan. Hun feedback probeer ik dan in het nummer te verwerken.

Er gaat best wel de nodige tijd zitten in het maken van een single. Zo heb ik het platenlabelcontract voor ‘Push me away’ in augustus ondertekend terwijl het nummer in oktober is uitgekomen. Ik doe hier thuis het nodige voorwerk. Naast het gebruikmaken van een zanger/zangeres maak ik ook wel eens gebruik van een vocalen bank waar ik doorheen kan ‘bladeren’. Wanneer ik geschikte vocalen heb gevonden, dan betaal ik zijn of haar bijdrage zodat de vocalen rechtenvrij zijn.

Ik bereid thuis de nummers zoveel mogelijk voor en stuur het voorlopig resultaat dan door naar een professionele studio in Ede/Wageningen. Zij gaan met het nummer en mijn verdere wensen aan de slag en maken er een mooie sound van. Wanneer het een feestnummer moet worden dan stuur ik de demo naar een productiestudio in Roosendaal. Ik maak voor mijn singles dus gebruik van 2 studio’s.

Het is bewezen dat je een nummer 1 hit in de single top 100 (lijst van meest gedownloade platen) kunt kopen wanneer je hier maar genoeg voor wilt betalen. Daar begin ik niet aan. Je moet ook een beetje geluk hebben dat je single opgemerkt wordt want het aanbod is enorm. Mijn vorige single is 2 x op Slam FM gedraaid en een andere single werd op Radio 538 uitgezonden.

Het is vast niet je eerste single?

Nee, dit is inmiddels nummertje 19. Mijn eerste nummer was een jumpstyle plaat en stamt uit 2008. Deze is nog op een verzamel-cd terechtgekomen met de 40 beste jumpstylenummers uit die tijd. Inmiddels ben ik al weer met een nieuwe single bezig. Tussen al deze nummers zitten best wel bijzondere exemplaren. Zo heb ik samen met een collega dj onder de noemer Farm Animals het nummer ‘Mooi man’ van Mannenkoor Karrenspoor aangepakt. Dit n.a.v. het nakende 25 jarig bestaan van deze feestband.

Ook aan het mooie en bekende nummer van Ralf Poelman, ‘Het gras van het Noorderplantsoen’, heb ik, met een 2-tal collega dj’s onder de naam Groninger DJ’s, voorzien van een feest sausje. Dit nummer is nog steeds één van de meest gedraaide platen in het Groninger uitgaanscircuit. Dat is wel kicken natuurlijk.

Al van jongs af aan behept met dit virus?

Sinds dat ik een jaartje of 12 was om precies te zijn. Het was de tijd dat ik op het Hogelandcollege in Warffum zat. Ik was lid van de leerlingenvereniging Advendo en hielp mee met het organiseren van schoolfeesten. Tijdens deze feesten stond ik ook voor het eerst achter de draaitafel. Thuis had ik van te voren natuurlijk flink geoefend op mijn eigen DJ-meubel. Toen ik een jaar of 18 werd, heb ik samen met een kameraad een eigen drive-in-show opgericht.

Op 20-jarige leeftijd, mocht ik door ziekte een keer draaien in Uitgaanscentrum 538, eerst in de kleine zaal. Ik draaide toen veel R&B platen en deze muziekstijl was toen erg in opkomst met als gevolg een volle bak. De week er op mocht ik in de grote zaal draaien. In een later stadium volgden o.a. Pruim in Zevenhuizen en de Drie Gezusters in Groningen en Enschede. Ook heb ik 2 x in de voormalige The Palace in Groningen gedraaid.

Je toert heel Nederland door?

Dit wordt wat minder natuurlijk maar ik heb al op vele plaatsen in Nederland op mogen treden. Straks tijdens carnaval mag ik weer los in Boskamp waar ik ook vorig jaar gedraaid heb. Het was even lastig om te vinden want Boskamp is eigenlijk maar een gehucht maar de feesttent was afgeladen vol. De week na Boskamp volgt Aalten bij Winterswijk in de Achterhoek. Dit zijn evenementen waar ik mij erg op kan verheugen. Vroeger kwam ik wel vaker in die contreien, in Lichtenvoorde bijvoorbeeld.

Hoe was het op Sunsation?

Sunsation is altijd top, een dikke pluim voor de organisatie. En voor programmeur Eling Zuidhof natuurlijk die altijd de crème de la crème op dancegebied naar het hoge noorden weet te lokken. Ik heb inmiddels 3 x op Sunsation mogen draaien, in 2011, 2013 en 2014. Het is altijd een feest, ook door de nieuwe contacten die je er op doet. Volgend jaar ben ik er weer te vinden uiteraard, in wat voor hoedanigheid dan ook…

Je draait ook wel eens in De Skihut in Zalencentrum Vita Nova?

Ik ben op uitnodiging van Eling enige jaren geleden bij de opening van De Skihut geweest en heb toen kennis gemaakt met Mark Willem. Dit heeft er toe geleid dat ik zo nu en dan te bewonderen ben in De Skihut. In het begin wel even wennen want iedereen is gewend aan Eling natuurlijk en dan ben je eerst een vreemde eend in de bijt. Maar gaande weg leer je steeds meer mensen kennen en andersom. Ik vind De Skihut een mooie toko en heb het er altijd naar de zin.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je artiestenbestaan?

Ik heb in het verleden tijdens Koninginnenacht op de Grote Markt mogen draaien en sta tegenwoordig tijdens Koningsdag op de Vismarkt. Dat is gaaf man, om te draaien voor duizenden mensen die een prachtig feestje bouwen! Ook ben ik één van de organisatoren van ‘Back to 538’. Toen ik hiervoor twee jaar geleden een oproep op Facebook deed, kwamen er heel veel positieve reacties los. Vorig jaar barstte de tent met 2300 mensen uit zijn voegen, dit jaar was het met 1900-2000 bezoekers toch een stuk overzichtelijker. De voorbereidingen voor volgend jaar zijn al weer in gang gezet.

Over eventuele dieptepunten moet ik lang nadenken en dat is natuurlijk een goed teken. De meeste avonden verlopen vlekkeloos maar een enkele keer ben ik wel getuige geweest van een (massale) vechtpartij of ‘slachtoffer’ geworden van iemand die een glas bier richting het podium gooide. Ik noem dat incidenten en het risico van het vak. Daarbij vallen dit soort incidentjes in het niet bij al die avonden die wel heel sfeervol en gezellig verlopen!

Nog leuke muziekanekdotes?

Ik vind het heel leuk om te draaien tijdens de Sneekweek. Daar maak je natuurlijk wel het nodige mee en daar ben ik zelf ook schuldig aan. Ik organiseer hier namelijk wel wedstrijdjes spoelbakduiken. Hiervoor nodig ik dames uit achter de bar die vanuit een met water gevulde spoelbak flugel flesjes op moeten ‘duiken’. Wanneer ze niet ver genoeg in de spoelbak gaan met hun hoofd ben ik natuurlijk graag bereid om ze een extra drukkertje te geven. Dit soort ‘spelletjes’ doen het ook altijd goed bij de aanwezige mensen.

In 2005 heb ik een aantal weken gedraaid in Lloret de Mar. Starkoo trad toen namelijk eerder dat jaar op in Uitgaanscentrum 538 en hij gaf tijdens de nazit aan dat hij in de zomer een optreden had in deze Spaanse trekpleister en dat ze nog iemand zochten om te draaien. Hij heeft toen wat nachtelijke telefoontjes gepleegd en niet veel later was alles in kannen en kruiken. In die jaren plaatjes draaien in Lloret overkomt je ook niet alle dagen, haha…

Heb je nog tijd over voor hobby’s?

Wanneer je naast een drukke baan en het gezin 15 a 20 uur aan de muziek besteed dan blijft er niet zoveel tijd meer over voor andere hobby’s natuurlijk. Maar dat vind ik helemaal niet erg hoor. Met muziek bezig zijn, feesten organiseren en nieuwe concepten uitdenken zijn voor mij heerlijke uitlaatkleppen. Ik ben nu met een horecaondernemer uit mijn vorige woonplaats Winsum bezig om een concept te ontwikkelen waarbij de wat oudere stamgast vermaakt kan worden. Meedenken in zo’n nieuw initiatief vind ik ook heel leuk om te doen.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Als een single van mij op de nr. 1 positie in de hitparade beland!

Waar staat Bas Bosman over 10 jaar?

Ik heb wel eens aangegeven dat ik op mijn 30e zou stoppen met het draaien. Later werd dit 35 jaar maar het gaat maar door. Tussendoor ben ik wel even gestopt toen mijn eerste dochter zich aandiende maar ik kreeg al snel weer leuke uitnodigingen. Ik krijg er wat dat betreft ook zoveel energie voor terug dat ik graag nog enige jaren door ga met de dingen waar ik mee bezig ben.

Daarbij probeer ik vernieuwend bezig te zijn. Ik ben nu druk in de weer met een confetti-gun en met CO2 wat je ook doormiddel van een gun die zaal in spuit. Voor een bedrijf uit Rotterdam ben ik tegenwoordig de confettidealer in het noorden, haha. En over een jaartje of 10 is mijn dochter 15,16 jaar. Misschien gaat zij zich ook wel in het draaien interesseren, dan kunnen we mooi samen op tournee.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik heb nog wel een aantal dingen op mijn bucket list staan die ik graag nog zou willen doen. Wat dat betreft ben ik nog ambitieus genoeg. Mocht je wat meer over mijn persoontje willen weten check dan mijn Facebookaccount (Facebookpagina DJ Bas) of website (Website DJ Bas). Hier vind je ook leuke filmpjes en videoclips van mijn optredens en singles. En uiteraard zie ik jullie graag verschijnen tijdens één van mijn optredens hier in de regio!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69