Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Oktoberfest

Oktoberfest lijkt mij wel een mooie titel om aan deze combicolumn over de maand oktober mee te geven. Al is het alleen maar om een vleugje vreugde aan deze grauwe herfstdag mee te geven. Aan het begin van deze maand vierden we dit festijn bij de Voetbal Vereniging Middelstum. Als mooi eerbetoon en laatste feestje in de oude kantine van de voetbalclub. In november kunnen we hopelijk plaats nemen in de kantine van de nieuwe sporthal. Iets waar reikhalzend naar uit gezien wordt, al heb ik het idee dat de laatste loodjes wel heel zwaar wegen…

Een feestelijk iets inderdaad om naar uit te kijken. En nu weet ik ook weer waarom ik onbewust de titel Oktoberfest aan deze combicolumn heb meegegeven. Want ik heb niet de illusie dat wij dit op dezelfde manier kunnen vieren als onze Oosterburen die in enorme bierhallen moeiteloos en achteloos zware pullen bier achterover slaan als ware het ranja. Scrollend door het archief van Middelstum-info viel mijn oog op het voor ons als familie Koster zijnde zo mooi bericht: ‘Locoburgemeester Prins feliciteert echtpaar Koster met 60-jarig huwelijk’. Voor ons inderdaad een Oktoberfest om met dankbaarheid op terug te zien. Mede ingegeven door de familiefoto, genomen voor het oude kruidenierswinkeltje. Daar waar het inderdaad allemaal begon.

Tot zover deze persoonlijke noot want dit is natuurlijk geen familieportret. Een combicolumn is als altijd serious business. En daarom lees ik dan ook met zeer veel genoegen het bericht dat de begroting 2016 voor de gemeente Loppersum positiever is dan verwacht. Dat dan toch de zogenaamde pakketbelasting (OZB, afval en rioolheffing voor een gemiddeld huishouden) met 1,8% moet stijgen is een kleine domper op de feestvreugde. Voor de begraafrechten dient maar liefst 5% meer betaald te worden. Dit om een hogere mate van kostendekkendheid te halen. Het zou toch enigszins te billijken zijn wanneer al die vrijwilligers die hun ziel en zaligheid in onze begraafplaats gestopt hebben hiervoor op de een of andere manier een korting krijgen. De vis wordt anders wel heel duur betaald…

En zo zitten we ipv bij de Oktoberfesten maar zo in de begraafsferen. Snel weg van hier zonder u zand in de ogen te willen strooien. U ziet door dit bruggetje het volgend item al van verre aankomen natuurlijk. Want dankzij zandkunstenaar Gert van de Vijver moesten voor het eerst sinds tijden mensen onverrichter zake naar huis gestuurd worden omdat de kerk afgeladen vol zat. Misschien iets voor de plaatselijke dominees om in hun achterhoofd te houden. Maar een zandkunstenaar ben je natuurlijk ook niet zo maar. Wel fascinerend hoor om al die zandtekeningen te zien komen en gaan als ware het ‘dust in the wind’.

‘Middelstum weer helemaal bij de tijd’, zou uiteraard ook een geschikte titel voor deze column geweest zijn. En dat komt niet alleen doordat alle klokken weer een uurtje zijn teruggezet, daarmee ruimte creërend voor de gevreesde wintertijd. Nee, we kunnen weer genieten van de wijzerplaten op de Hippolytuskerktoren die ongeveer 3 maanden van de Middelstumer aardbodem verdwenen waren. En je weet pas wat je mist, wanneer ze er niet zijn, die wijzerplaten. Ik ben benieuwd hoeveel belangrijke afspraken in de soep gelopen zijn doordat mensen niet meer bij de tijd waren. Maar nu ze er weer zijn, zie ik met nog meer genoegen het uur U naderen.

En nu we het toch over de tijd hebben, is het nu de hoogste tijd om de 50-jarige tafeltennisvereniging Midstars van harte te feliciteren met hun Abrahamact. Een halve eeuw tafeltennisplezier in Middelstum is inderdaad niet gering. Helemaal niet gezien het feit dat we dit feest op het hoogste niveau kunnen vieren. Op eredivisieniveau inderdaad want daar acteert KlimaatgroepStars inmiddels. En deze tafeltennissers gingen onlangs Europa in. Helaas waren de Duitse tafeltennissers van TV Oyten net een maatje te groot. Zij wonnen de spannende wedstrijd uiteindelijk met 4-3. De tafeltennissers zijn dus buiten de landsgrenzen net zo succesvol als onze voetballers. Of is dit net iets te zuur om te vermelden? Dan moet u het zeggen hoor, we zijn immers in Oktoberfestsferen!

Dus ben ik naarstig op zoek naar een leuk item om deze column af te sluiten. Zou ik voor een vaste hand gaan of voor girlpower? Voor de gebroeders Jansma die er elke week lustig op los schieten bij de schietvereniging maar toch op zoek zijn naar nieuwe aanwas of voor 9 Middelstumer vrouwen die misschien wel op het moment van lezen Zalencentrum Vita Nova op hun kop zetten met hun activiteiten? Ik weet het niet goed maar ben wel benieuwd hoe de Ladies Night is afgelopen. Dat is een onderwerp die ik graag in de novembercolumn eens bij de hoorns wil pakken. Als een echte stier inderdaad maar daarvoor is bij de Ladies Night geen plaats. Dus moet ik deze info toch maar weer van Middelstum-info halen. Maar dat is ook geen schande toch?

(Foto’s: Middelstum-info/Jannes Klaassen en Herman Spier)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69