Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Bezorgt Dirkie Kuyt Feyenoord de dubbel?!

Vol ongeloof staarde ik zondagavond naar teletekst. Feyenoord had de lastige wedstrijd tegen het stugge AZ met 3-1 gewonnen. Dat was op zich nog niet zo opzienbarend. Maar bij Feyenoord stond maar één doelpuntenmaker. Dirkie Kuyt had net als vorige week tegen SC Heerenveen weer 3 x gescoord. ’s Avonds ging ik er zonder bord op schoot eens goed voor zitten bij Studio Sport. Eerst een prachtig geplaatste bal in de verre bovenhoek en op het eind een onberispelijk ingeschoten penalty. Tussendoor blijkt eens te meer dat alles wat Dirk momenteel aanraakt in goud veranderd. De jonge back Nieuwkoop schiet op doel en raakt daarbij per ongeluk de voet van Kuyt. Die hiermee de basis legt voor wederom een lekkere overwinning…

Ergens in mijn achterhoofd formuleert zich een interessante vraag. Zou Dirkie Kuyt in staat zijn om het naar succes hunkerende Feyenoord de landstitel te bezorgen? Hij pareert in elk geval op magistrale wijze de aanvankelijke kritiek op zijn spel. Ergens las ik dat hij de eerste 5 wedstrijden voor Feyenoord geen bal op doel geschoten had. Maar tussendoor verzilverde hij overigens wel even 3 penalty’s. Inmiddels lijkt hij zijn plaatsje op de rechterflank gevonden te hebben. Als altijd sleurend aanwezig.

Dirkie straalt ook zo ongelooflijk veel enthousiasme en optimisme uit. En hij juicht ook zo lekker. Zondag bij de eerste goal heerlijk glijdend op zijn knietjes. Bij de volgende een hupje en een gebalde vuist. Op de tribune juicht zijn jeugdvriendin, inmiddels al lang en breed mevrouw Kuyt, met een klein Kuytje op haar arm hartstochtelijk mee.

Zou Dirk ooit met een andere vrouw de lakens gedeeld hebben? Een voor dit verhaal totaal irrelevante vraag natuurlijk maar ik kan het me niet voorstellen. Hij stal ooit al eens onze harten toen hij zijn prijs als beste voetballer van de Eredivisie opdroeg aan zijn vader die ernstig ziek was. Het leverde hartverscheurende televisie op.

Eens had de hondstrouwe Kuyt al aangegeven dat hij ooit terug zou keren bij zijn Feyenoord. Van 2003 tot 2006 speelde hij ook voor de Kuipbewoners alwaar hij samen met Salomon Kalou de doelpunten aaneenreeg. Deze spitsen K2 formatie lukte het net niet om er een 3e K in de vorm van een kampioenschap aan toe te voegen. Toch was Dirk ongelooflijk populair in Rotterdam. Wanneer echter één van de mooiste clubs van Europa naar je lonkt, dan ben je toch snel verkocht. En zo vertrok hij in 2006 naar het vermaarde Liverpool. Hoewel hij wel in een Champions League finale scoorde, wist hij zich hier geen Beatle status aan te meten.

Na Engeland volgde het Turkse Fenerbahce. Ook hier groeide Dirkie weer uit tot publiekslieveling. Hij werd na 2 jaar al in verband gebracht met een terugkeer naar Feyenoord maar besloot nog een jaar te blijven. Vorig jaar liet hij nog eens zijn ongekende klasse zien op het WK in Brazilië. Bondscoach Van Gaal bracht hem maar zo als rechtsback binnen de lijnen om hem de wedstrijd er na lekker als linksback op te stellen. Dirk verblikte nog verbloosde nog verzaakte, daarbij zijn multifunctionaliteit nogmaals onderstrepend. Een bronzen medaille was natuurlijk een fantastisch resultaat.

Dirkie is inmiddels 35 jaar maar oogt nog altijd net zo scherp en gretig als een jonge hond. Als een jonge god past misschien nog wel beter bij deze van oorsprong Katwijker. Blessures lijken geen grip te krijgen op zijn superfit lichaam. Met een kop vol krullen en een glimlach van oor tot waarbij hij zijn parelwitte tanden gretig bloot lacht brengt hij momenteel De Kuip in vervoering. Zal het hem lukken om de o zo gekoesterde landtitel weer naar Rotterdam te brengen? Dat zou toch een prestatie van ongekende orde zijn. En misschien gloort zelfs de dubbel wel in Zuid. Vanavond komt aartsrivaal Ajax langs voor de beker. Een ideale testcase voor Kuyt en co.

Zou hij weer tot een huzarenstukje in staat zijn? Want Feyenoord is momenteel Kuyt en andersom. Zelfs Don Leo Beenhakker is graag bereid om de beker te overhandigen wanneer Feyenoord weer kampioen zou worden. Beenhakker was in 1999 de laatste coach die dit lukte. Daarna ging Feyenoord door een sportief en financieel dal. Momenteel bulkt het team van het talent. Wat dat betreft gun ik het Feyenoord van harte. Vanuit een heel diep dal naar de Coolsingel. Dat zou toch een bekroning zijn op de prachtige carrière van Dirkie Kuyt. En in zijn huidige vorm valt het niet uit te sluiten…

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69