Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Eén jaar eetcafé Brouwers, vier het Halloween feest mee!

1 november 2014 was een heuglijke dag voor Esther Goedhart en Mark Brouwer. En eigenlijk ook best wel voor Middelstum. Dit was de dag dat eetcafé Brouwers voor ons haar deuren opende. Met de opening van het eetcafé kwam er ook een lang gekoesterde (jeugd)droom uit voor Esther. Stiekem heeft ze vroeger wel eens gedroomd van een eigen eetgelegenheid en dan is het eindelijk zover. Het eerste jaar is succesvol verlopen, reden genoeg om even terug te kijken en vooruit te blikken naar een mooie feestavond.

Eigenlijk heeft Mark het heilig ondernemersvuur aangewakkerd bij Esther. In eerste instantie was er sprake van een eigen zaak waarbij hoofdzakelijk de aandacht op het cafégebeuren zou liggen. Het koken was in het begin bijzaak, ‘een beetje voor de fun erbij’. Echt veel ervaring in een keuken had Esther ook niet hoewel het kokerellen toch wel in haar genen zit. Haar oudste zus vertoeft graag in de keuken en van haar heeft ze veel geleerd. Ook heeft Esther enorm veel horeca-ervaring. Ze heeft altijd goed opgelet hoe het er in de keuken en in de bediening aan toe ging.

Het eerste jaar is inmiddels voorbijgevlogen. Er is enorm veel gebeurd en veranderd. In september vorig jaar werd het huidig pand met behulp van veel vrienden rigoureus aangepakt. In mum van tijd werden enigszins impulsieve plannen voortvarend opgepakt. Het was flink aanpezen maar het resultaat was er dan ook naar. Middelstum reageerde enthousiast op (eet)café Brouwers. Direct vanaf de opening zat de gang er goed in. Esther voelde zich in de maanden er na steeds meer op het gemak in haar keuken, achter de potten en pannen.

In korte tijd leerde ze enorm veel bij. In eerste instantie zou het alleen gaan om stamppotten maar dit veranderde al snel in uitgebreide maaltijden. Met veel creativiteit en enthousiasme toverde Esther steeds meer verschillende variaties uit haar hoge hoed. Na de zomervakantie, een periode waarin weer de nodige tijd in een verbouwing ging zitten, werden de bakens verzet. Het horeca- en cafégebeuren kwam op een lager pitje te staan. Mark richtte zich meer op zijn tatoeages en café Brouwers werd eetcafé Brouwers. Een beslissing die Esther geen windeieren gelegd heeft. Want steeds meer mensen reserveren ver van te voren een tafeltje. Ook grote groepen weten tijdens bedrijfsuitjes waar ze op het Hogeland moeten zijn.

Niet dat het horecagebeuren helemaal afgestoten is hoor. Het is er ’s avonds in het weekend altijd gezellig druk en elke laatste zaterdag van de maand is Brouwers tot 02.00 uur open. Vaak speelt er dan ook een band om de feestvreugde te verhogen. Zo ook tijdens het eenjarig bestaansparty. Voor deze feestelijke dag opgedoopt tot feest in Halloween style waarbij de mensen aangemoedigd worden om verkleed te komen. De mannen van de band The Outtakes zullen alle registers open trekken om er een onvergetelijke avond van te maken.

Succes kent natuurlijk vele vrienden maar waar zou eetcafé Brouwers zijn zonder goed personeel? Dat is natuurlijk een zeer relevante vraag. Esther weet het wel en is zeer content met de mensen die ze om zich heen verzameld heeft. En daarom wil ze graag Ankie, Lilian, Nienke, Rebakka en Suzanne in dit verhaal betrekken. En Mark natuurlijk die nog regelmatig bijspringt om hand- en spandiensten te verrichten. Of zoals Esther het zelf zo mooi zegt: “We hebben eetcafé Brouwers samen opgezet, it takes two to tango!”

Of er ook nog hoogte- en dieptepunten zijn? Eigenlijk is de ontwikkeling van Brouwers één groot hoogtepunt. In het begin was het zoeken naar de juiste formule en samenstelling maar deze zoektocht heeft een geweldig resultaat opgeleverd. Zonder dieptepunten natuurlijk geen hoogtepunten maar zijn die er wel? Dieptepunten en een anekdote vloeien hierbij samen. Want vaak heeft Esther het zo druk dat ze zich in al haar haast regelmatig brandt, “Mijn hele handen gaan er aan door al die brandwonden, haha….” Ergens is dit natuurlijk een goed teken.

En zo komen we langzamerhand aan het einde van een mooi verhaal. Hoewel Esther oorspronkelijk uit Groningen komt, heeft ze haar draai helemaal gevonden in Middelstum. Ze hoopt haar werk, of eigenlijk hobby, hier nog lang uit te mogen oefenen. Een rijke variatie aan eetgelegenheden, dat is wat ze graag in het relatief kleine Middelstum wil zien. Vandaar dat ze het ook jammer vindt voor het dorp dat bistro ‘In de Valk’ haar deuren noodgedwongen moest sluiten.

Eetcafé Brouwers heeft een pracht ontwikkeling doorgemaakt tot een sfeervol en gezellig eetcafé en verdient hiervoor alle lof. Redenen genoeg voor een party. U bent allemaal van harte welkom om op 31 oktober het Halloween-feestje met Esther en Mark mee te vieren. En mocht dit bevallen, noteer dan ook alvast 2e kerstdag in uw agenda want ook dan is Brouwers open met een Merry Christmas feestje en live muziek als gevolg. Check ook regelmatig even de website van Brouwers want elke week wordt het weekmenu aangepast! Eetcafé Brouwers blijft u verrassen dus, hopelijk tot in lengte der jaren… Tot slot, om vervelende verrassingen te voorkomen: Brouwers is 1 november gesloten!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69