Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Johanna Davids, Competenties Product Passie

Wat zijn jouw competenties? Waar ben je goed in? Wat is jouw struikelblok? Bij mijn verschillende werkgevers werden mijn collega’s en ik regelmatig op cursus en workshops gestuurd. Of het nu ging om communicatietraining of het beste uit jezelf naar boven halen, telkens kwam het neer op hetzelfde kernpunt. Blijf dicht bij jezelf en heb inzicht in je drijfveren. Voor mij waren deze bijeenkomsten vooral een vorm van teambuilding en een ‘afdelingsuitje’. Want bovenal was het gezellig. Voor een gevoelsmens als ik ben is het ook heel erg moeilijk uit te leggen wat je nu eigenlijk zou willen of te omschrijven wat je drijfveren zijn. Je doet wat goed voelt en bijt door waar het even wat minder gaat. En toch, nu ik vol passie mijn competenties inzet en me bezig houdt met een onderwerp waar ik helemaal blij van word kan ik het wel omschrijven. Kan ik de woorden wel vinden, terwijl ook mijn andere loopbaan, ‘projectleider plattelandseconomie’, mij erg veel energie geeft.

Als ik met mensen praat die voor zichzelf willen beginnen, vertellen ze vaak; ‘ik wil wel voor mezelf beginnen maar ik weet niet wat’. Als je vraagt welke kant ze op denken, komen ze vaak met ideeën richting ‘producten’ . Een (web) winkel beginnen, iets met mensen, een klussenbedrijf enzovoort. De vraag die minder vaak gesteld wordt heeft veel meer met jezelf als persoon te maken, dan met ‘een product’. Namelijk; wat zijn jouw competenties en je valkuilen? Waar ben je goed in, en waar wordt je blij van.

Dat zijn vaak geen producten maar veel meer vaardigheden en karaktereigenschappen. Kun je goed luisteren, of ben je veel meer een verteller. Heb je compassie of ben je meer van dik hout zaagt men planken. Dat soort dingen. Als je dat van jezelf weet, dan kom je er wellicht achter dat het toch best lastig is om als verlegen persoon een fysieke winkel te runnen en dat een webwinkel wellicht interessanter is. Wanneer je een kunstzinnige en creatieve inslag hebt, maar nog geen penseel kunt vasthouden je geen kunstenaar wordt, maar wellicht een galeriehouder, dat soort dingen.

Door het koppelen van die twee dingen, wat kan je goed en welk product vind je leuk, is het opeens een stuk gemakkelijker om te bepalen wat voor soort bedrijf je zou willen starten. Want hoe dan ook, als je voor jezelf werkt doe je dat, naast heel veel andere redenen, toch ook om ‘blij van te worden’. En waar wordt je nu meer blij van om je sterke punten in te zetten in een onderwerp dat je aanspreekt. Het kan dan toch niet anders dan dat de passie voor je werk als vanzelf komt? En natuurlijk zijn er altijd vervelende klussen in je bedrijf, maar ach, dat is weer iemand anders zijn passie.

Zo is het mij in ieder geval wel vergaan. Ik houd van het product ‘feest’ en wat ik goed kan is organiseren en motiveren. Daarbij staat onafhankelijkheid erg hoog bij mij in het vaandel. Wat ik ook prettig vind is zelf onderdeel van zo’n feest te zijn. Dat wat er georganiseerd wordt moet dus dicht bij mezelf staan. Toen we na de verhuizing een grote lege schuur naast het woonhuis hadden, was het natuurlijk niet moeilijk te raden wat er moest gebeuren. De radertjes om een en ander te organiseren aldaar draaiden volop.

Maar een partyzalencomplex was niet zo voor de hand liggend. Ik zou daar mijn drive niet in kwijt kunnen. Het was niet ‘mijn product’. Toen artiesten zich aanboden om bij ons in de schuren concerten te geven, kwamen mijn competenties en het product feest wel samen en was eigenlijk als vanzelf een bedrijf ontstaan. Op deze wijze kan ik gezelligheid creëren op een wijze die bij mij past, zonder concessies. Het feestgevoel, fijne muziek en een goed glas wijn, zelf te organiseren, voor een groep liefhebbers. En toen kwam de passie voor het bedrijf als vanzelf. Want ik zie dat het werkt, dat er goede en fijne muzikanten bij ons op het podium staan en dat het publiek er van geniet en het dus elke keer weer een feest is. Vol passie zet ik me er voor in. En van daaruit gaan we uitbreiden. Want ook een cursus, vergadering (zelfs na een hard gelach…), training of bedrijfsuitje op locatie hoort toch ook een feest te zijn.

Ik is inmiddels wij geworden en we zetten ons met ons hart in om voor de gasten een bijzondere dag te bezorgen op een prachtlocatie. Onze medewerkers doen dat natuurlijk vanuit andere competenties en producten, zo worden mijn knelpunten weer opgevuld door andere gepassioneerde mensen. En zo zijn al die cursussen en workshops van de werkgever toch nog goed ingebed. Misschien kan bovenstaande jou ook helpen als de spirit voor je bedrijf even wat minder is, of wanneer je plannen hebt maar niet weet hoe precies uit te voeren. Blijf dicht bij jezelf, wat kan je goed en wat vind je leuk, een gouden combi. Met passie aan het werk!

Johanna Davids

Eigenaar cultuurerf en vergadercentrum Andledon te Den Andel: www.andledon.nl.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69