Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Ab Hooijer over de kracht van vrijwilligerswerk

Ab, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Ab Hooijer, 66 jaar en afkomstig uit Middelstum. Ik woon sinds 1971 op deze boerderij aan de Boerdamsterweg. Oorspronkelijk kom ik uit Hoorn waar ik in 1948 ben geboren. Mijn ouders hadden daar een huurboerderij. Begin jaren ’70 stonden er in Groningen en Friesland vrij veel boerderijen te koop. Uiteindelijk hebben mijn ouders de knoop doorgehakt en zijn we naar Middelstum verhuisd.

Ik woon hier inmiddels al weer 44 jaar met heel veel plezier. Broer Henk, hij is 10 jaar jonger dan als ik, heeft een eigen loonbedrijf waar hij het druk mee heeft.

Je hebt het boerenleven vaarwel gezegd?

Twee maand geleden zijn de laatste koeien weggegaan inderdaad. De laatste jaren ben ik rustig aan het afbouwen gegaan, wat dat betreft was dit een geleidelijk proces. Ik ben 48 jaar met heel veel plezier boer geweest, gemiddeld had ik ongeveer 25 a 30 koeien. De keuze om te stoppen was eigenlijk een logische. De boerderij is te klein voor de toekomst en er is geen opvolger.

Ik mis het boerenleven nog niet hoor, maar dat komt ook door alle drukte in het vrijwilligerswerk. Het gemis komt misschien wel in de winter. Misschien dat mijn omgeving wel een gemis ervaart want de koeien zorgden toch voor een stukje landschapsversiering. Nu vindt er alleen nog maar maaiwerk plaats.

Maar vervelen is er volgens mij niet bij?

Nee, in en om het huis is altijd wat te doen. Doordat ik mijn werkzaamheden als boer de laatste jaren wat aan het afbouwen was, kwam er meer tijd vrij voor vrijwilligerswerk. Dat vind ik heel leuk om te doen, het is min of meer een hobby van mij geworden. En daar zijn vooral de laatste maanden vele uurtjes in gaan zitten.

Ben je tevreden over het resultaat van de verbouwing van de Hoeksteenkerk in Middelstum?

Hier kan ik heel duidelijk met ja op antwoorden. De bedrijven en vrijwilligers die zich hier voor ingezet hebben, mochten tijdens de Startzondag van 20 september jl. de nodige complimenten in ontvangst nemen. Gelukkig wel zeg, want er is in tijdsbestek van ongeveer 3 maanden heel veel werk verzet. De laatste weken waren best wel spannend maar ik heb nooit getwijfeld of we wel op tijd klaar zouden zijn.

Ik had mij in eerste instantie aangemeld voor de sloopwerkzaamheden, aan het eind van de dag de ontstane rommel afvoeren in de daarvoor bestemde container. Mede door de goede sfeer en de prettige samenwerking met de verschillende bedrijven werd ik steeds enthousiaster. En dus vond ik het ook niet erg om heel veel tijd in de Hoeksteenkerk door te brengen. Van te voren was al afgesproken dat werkzaamheden als verven, behangen, het sauswerk, de plaatsing van de keuken, werkzaamheden mbt licht en geluid door vrijwilligers zouden worden uitgevoerd.

Doordat ik zoveel plezier had in het werk, was ik ’s morgens al op tijd aanwezig. Zodoende kon ik ook mooi het koffiegebeuren een beetje regelen. Door het enthousiasme was het ook leuk om mensen rond te leiden en om iets te vertellen over wat er allemaal al gebeurd was. Ik kan rustig stellen dat de hele verbouwing eigenlijk gesmeerd verlopen is.

Er waren vele vrijwilligers op de been?

Kerkrentmeester Alexander Zuidhof, één van de drijvende krachten achter dit project, had het in zijn speech over 70 vrijwilligers die meegeholpen hebben. Jong en oud hebben een steentje bijgedragen en dat allemaal in een goede en gezellige sfeer. Hierdoor hebben we in korte tijd veel kunnen bereiken. Op het eind moet alles nog wel even samenvallen natuurlijk, ook wat de planning betreft.

De laatste dagen stonden in het teken van de afronding en het schoonmaken van de kerk en “Op t Houkje”. Gelukkig hadden we de hele tijd de beschikking over een krachtige stofzuiger waarmee we ‘de stofvijand’ te lijf konden gaan.

Volgens mij kijk je hier met veel plezier op terug?

Jazeker, dat klopt helemaal. Ik had van te voren niet verwacht dat ik er zo veel tijd in zou steken, dat is mij min of meer overkomen. Maar toen ik eenmaal bezig was, had ik er zoveel schik in dat je er automatisch meer tijd in steekt. Gelukkig hadden de medewerkers van de uitvoerende bedrijven de planning goed in het hoofd zodat ze wisten wat wanneer klaar moest zijn. Op het eind van het traject was er ook voor de vrijwilligers het nodige werk te doen. Gezamenlijk hebben we een leuke tijd gehad.

Jij zit ook nog steeds bij de brandweer?

Ik ben in 1981 gevraagd om mij aan te sluiten bij de brandweer. Helemaal vreemd was dit niet voor mij want ook mijn vader is geruime tijd bij de brandweer actief geweest. In 2004 werd ik 55 jaar en dat was toen de leeftijd dat je niet meer mee mocht wanneer er een uitruk was. Tegenwoordig is deze leeftijdsgrens omhooggegaan. Sjoerd van der Naald bijvoorbeeld wordt binnenkort 62 maar is nog steeds actief.

Ik vond het best wel jammer dat ik noodgedwongen moest stoppen want ik voelde mij nog fit genoeg om mee te doen. Maar ik ben nog steeds actief hoor, binnen de brandweer. Tijdens oefeningen verzorg ik de catering en ik regel de boodschappen. Ik ben dan ook regelmatig op de kazerne te vinden. De Middelstumer brandweer bestaat momenteel uit 15,16 mensen. Dat is ook wel nodig want voor een uitruk heb je 6 personen nodig, eerder mag je niet weg. En niet iedereen is natuurlijk direct beschikbaar wanneer de pieper afgaat.

Ook de diaconie doet een beroep op jou?

Klopt, ik ben bezig met mijn 3e termijn. Eerder heb ik van 1977 tot 1981 en van 1983 tot 1987 in de diaconie gezeten. Ik ben door de ouderling van de wijk waarin ik ingedeeld zat, gevraagd of ik ook wel bezoekjes aan mensen af wilde leggen. Dat vond ik prima en dit doe ik nog steeds hoewel het niet specifiek een taak is van de diaconie. Ook ga ik wel met mensen mee die naar het ziekenhuis moeten voor onderzoek en die geen vervoer hebben.

Wat zijn voor jou de hoogte- en dieptepunten uit het vrijwilligerswerk?

De verbouwing van de Hoeksteenkerk is voor mij toch wel een hoogtepunt. Als je ziet wat er in 3 maanden allemaal gerealiseerd is dan geeft dat veel voldoening. En dat allemaal in een goede sfeer.

Voor de dieptepunten kom ik bij mijn actieve periode bij de brandweer terecht. Vooral ernstige ongelukken hadden een grote impact. In de negentiger jaren moesten we regelmatig uitrukken bij een zwaar ongeval op de Eemshavenweg. Het is wel fijn te constateren dat de dubbele groene streep tot beduidend minder ongelukken heeft geleid de laatste jaren.

Nog leuke vrijwilligersanekdotes?

Dit vind ik een moeilijke vraag en er schiet mij ook geen specifieke anekdote te binnen. Wel heb ik tijdens de verschillende werkzaamheden enorm veel gelachen. De sfeer is altijd wel goed te noemen.

Heb je nog tijd over voor hobby’s?

Veel vrijwilligerswerk is hobbywerk voor mij. Ik kan er mijn energie in kwijt. Zo ben ik vanuit mijn dragerfunctie bij de begrafenisvereniging betrokken geraakt bij het opknappen van de Middelstumer begraafplaats. In de zomerperiode zijn we 2 ochtenden in de week o.l.v. Kees Geut, bestuurslid van de Historische Vereniging Middelstum, druk in de weer geweest. Deze zomer was al de 2e keer dat we het hier druk mee hadden, de verwachting is dat we nog wel 4 jaar vooruit kunnen met onze werkzaamheden.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Tegenwoordig moet je na een uitruk eerst de brandweerkazerne afsluiten. Dit ter voorkoming van diefstal van allerlei (brandweer)spullen. Toen ik aangaf dat ik wel af wilde sluiten had ik binnen de kortste keren een pieper te pakken. In noodgevallen sluit ik dan ook de kazerne. Vaker hoeven ze me ’s nachts ook echt niet wakker te maken, haha…

Waar staat Ab Hooijer over 10 jaar?

Ik hoop dat ik dan in goede gezondheid nog steeds als vrijwilliger actief kan zijn. Piet Huitsing wordt binnenkort 81 en is nog steeds actief als vrijwilliger op de begraafplaats, hij huppelt er nog over. Ik hoop dat over 10 jaar ook nog steeds te kunnen doen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Het vrijwilligerswerk is voor een dorp heel belangrijk vooral nu de overheid zich steeds verder terugtrekt. Het levendig houden van dorpen staat of valt met vrijwilligers. Er gaat dan misschien wel het nodige vrije tijd inzitten maar het schept ook verbondenheid tussen mensen en zorgt voor een goede sfeer in dorpen en betrokkenheid. En dat vind ik hele mooie dingen om terug te zien!

(Foto’s afkomstig van Jannes Klaassen/Middelstum-info)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69