Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Burgemeester Rodenboog trots op ‘Middelstum-clan’, eendracht maakt macht!

Soms kom je pas achteraf tot het besef dat je getuige geweest bent van een unieke gebeurtenis. Dit gevoel bekruipt mij op deze maandagmorgen wanneer ik terugkijk op een heel gezellige vrijdagmiddag. De middag dat Bouwbedrijf Van Dijken VOF, Allround Timmerbedrijf Gebroeders Wieringa VOF en Timmerbedrijf Boer BV het felbegeerde VCA-certificaat voor het uitvoeren van bouw-, bevingherstel- en renovatiewerkzaamheden door C+-certificering uit Roden uitgereikt kregen. Een hele mond vol inderdaad.

Er is werk genoeg natuurlijk in ons aardbevingsgebied. Maar veel van de werkzaamheden worden door de ‘grote jongens’ uitgevoerd. En dan kun je als kleiner bouwbedrijf bij de bekende pakken gaan neerzitten en je verschuilen achter het Calimero-effect. Of je gaat volop in de aanval om je in de picture te spelen bij de ‘grote spelers’ in het gebied. De grote jongens van het Centrum Veilig Wonen bijvoorbeeld die het werk min of meer verdelen binnen ons aardbevingsgebied en daarbij misschien wel iets sneller naar de grotere, gerenommeerde bedrijven kijken dan naar de kleinere, lokale bouwondernemers.

En dus werden allerlei concurrentiegedachten overboord gegooid. De drie bouwbedrijven gingen gebroederlijk als concullega’s aan de slag om het tijdrovende en toch ook dure VCA-traject gezamenlijk tot een goed einde te brengen. Het VCA-certificaat is een absolute must om voor opdrachten van het Centrum Veilig Wonen in aanmerking te komen. Dhr. Santing, senior consultant van Arbo-ABC Noord Nederland, had in zijn imposante carrière nog nooit eerder meegemaakt dat 3 bedrijven zo nauw samenwerkten tijdens dit traject. En zo ontstond op het bedrijfsterrein van Bouwbedrijf Van Dijken een unieke synergie.

We kwamen er deze middag achter dat, althans volgens trainer Santing, Simon Boer hele lekkere koffie kan maken. En dat de consultant zich dankzij brandweerman Herman Tuinstra altijd veilig heeft gevoeld. Dat Jaap Wieringa vrouw Janneke inschakelde om er maar zeker van te zijn dat het certificaat zou worden behaald. Dat Ite van Dijken aanvankelijk sceptisch was over dit hele traject maar zich als vakman uiteindelijk kon vinden in het nog veiliger werken. En dat zus Simone middels een fraai dorpsverhaal altijd bij momenten van verminderde concentratie weer de concentratieboog op kon laden. Ook kwamen we er deze middag achter, maar dat wisten we al, dat Harm Jan Wieringa niet alleen goed kan timmeren maar met zijn collega’s van The Music Boys ook een aardig stukje muziek kan maken…

En toen ook nog eens de vlam in de barbecue-pan gestoken werd, steeg de feestvreugde tot ongekende hoogte. De ook aanwezige directeur Jan Emmo Hut van het CVW moet zich wel achter zijn oren gekrabd hebben door dit mooie, gezamenlijke strijdplan. En mocht het kwartje nog niet helemaal gevallen zijn dan zorgde burgemeester Rodenboog, die gezamenlijk met wethouder Bé Schollema het Lopster College vertegenwoordigde, hier wel voor. Onze burgervader gaf aan trots te zijn op de daadkracht van de Middelstumer ondernemers.

Hij spoorde het Centrum Veilig Wonen aan om niet alleen in zee te gaan met de ‘grote jongens’ maar om ook de kleinere aannemers in het aardbevingsgebied het nodige werk te gunnen. “Het ontbreken van de benodigde papieren kan niet meer als excuus gebruikt worden. Eigenlijk kunnen jullie niet meer om deze Middelstumer bedrijven heen die aangetoond hebben dat ze bereid zijn de nodige tijd en financiële middelen beschikbaar te stellen om bouwend Groningen op een veilige manier van dienst te zijn!”

Uiteraard kon dhr. Hut niet direct concrete toezeggingen doen. Zo gaf hij even later aan tijdens een interview met een verslaggever van RTV Noord, die ook uitgerukt was om verslag te doen van deze unieke gebeurtenis. Dat had de ‘Middelstum-clan’ toch maar even mooi voor elkaar gebokst. Op een ludieke manier werd een krachtig signaal afgegeven. Nu maar hopen dat dit ook tot concrete opdrachten leidt.

En zo zagen we op deze mooie herfstmiddag langzaam de zon onder gaan op het Middelstumer bedrijventerrein aan de Pompsterweg. The Music Boys speelden nog één keer alles uit de kast en de laatste speklappen en stokjes vonden gretig aftrek. Zo kan het dus ook, sterker nog , misschien moet het wel zo!

Je kunt beter gezamenlijk ten strijde trekken dan elkaar afzonderlijk de vliegen af te vangen. Eendracht maakt macht inderdaad. En dat heeft de ‘Middelstum-clan’, een citaat van de eerder genoemde dhr. Santing, bestaande uit Bouwbedrijf Van Dijken, Allround Timmerbedrijf Gebroeders Wieringa en Timmerbedrijf Boer BV, perfect uitgedragen. Ze staan te popelen om uw opdrachten op een veilige manier uit te voeren!

(Foto’s gemaakt door Wim Blanken)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69