Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Wouter Groenhof, ontspanning

Zon, zee, strand en rust. Voor veel mensen de ideale basis voor een mooie vakantie. Aan het water met heerlijk rustgevende golven, klotsend tegen de rotsen. Tijdens mijn zomervakantie heb ik samen met Eelkje heerlijk genoten van een vakantie aan de kust van Rovinj. Rovinj is een prachtig historisch stadje aan de Adriatische kust in Kroatië. Lichtblauw zeewater, zo helder als kraanwater. Heerlijk om in te zwemmen en te snorkelen. De onderwaterwereld is mooi, even helemaal in een andere wereld.

In de zomer hebben we, dat hoop ik althans, kunnen genieten van het wielrennen in de Tour de France. Het idee van de tour(ronde) is ooit begonnen op een servet. Vergelijkbaar als het idee voor de eerste bestelbus van Volkswagen. De basis voor een succes is dat het simpel moet zijn. De tour is een prachtig wielerevenement. De hectische start was dit jaar in Utrecht. Hadden we dit jaar een Joop? Nee. Hadden we dit jaar een Nederlandse topsprinter? Nee. Niki Terpstra voor een mooie solo? Nee. Maar toch was het een mooie tour.

Twee Nederlanders in de top 10, Mollema en Gesink. Door valpartijen kon de veelbelovende Tom Dumoulin niet verder, de Groninger Laurens ten Dam kon niet echt schitteren. De val van Ten Dam was een voorbeeld van doorzettingsvermogen, geen voorbeeld van ontspanning. Ten Dam lag al half in de ambulance, maar kwam net op tijd tot de conclusie dat hij niets voor niets voor de tour getraind had. Hup, de fiets weer op. Het tegenovergestelde van een schwalbe in het voetbal. O ja, we hebben dit jaar wel een winnende Nederlandse ploegleider in de tour, de oud Parijs-Roubaix winnaar Servais Knaven (Sky). Zeg je zomer, dan hoort de tour er bij. De maand juli is de tour volgen en ook zelf een rondje trappen.

Zittend op de rots aan de kust van Rovinj, sla ik een wielerboek open. Gek genoeg met een servet als boekenlegger. Rust, niet dat er stress of drukte heerst, maar ontspanning. Na gezonde inspanning, ontspanning. Zo is fietsen ook even ‘helemaal je hoofd leegmaken’. Je komt letterlijk en figuurlijk vooruit. Bijkomend voordeel is een goede conditie. Voor lijf en brein. Als je de plussen bij elkaar optelt, deelt, vermenigvuldigd, dan kom je al snel tot de conclusie dat fietsen op vakantie lijkt. Niets doen, maar toch bewegen.

De tour volgen, dat kan voor een ander het wereldkampioenschap voetbal of darts zijn, zorgt voor blijvende herinneringen. De koninginnenrit in de tour, een jaar of tien geleden, blijft mij bij staan. Nog wonende bij mijn ouders, zijn een oom & tante op bezoek. Mijn oom was al jaren met pensioen en inmiddels helaas overleden. Hij werkte bij de spoorwegen en hij kon erg goed tekenen. De combinatie van gezelligheid, ontspanning (voor de buis), het volgen van de etappe en ondertussen tekenen is een blijvende herinnering.

Weer aangekomen in Groningen, terug van vakantie, tijd voor het maken van een solo ritje op de racefiets. Heerlijk over de Groningse wegen en de ‘vakantie’ voortzetten. Eind augustus is in het nieuws dat Mart Smeets terug komt op de buis. Hij gaat een bijdrage doen bij DWDD over het EK voetbal, Olympische spelen en de Tour de France. De Mart heeft voor- en tegenstanders, maar zeg nou zelf, wat stelde de verslaglegging ná een Touretappe bij de NOS dit jaar nou voor? De NOS begon met studio (bank) uitzendingen op het WK van Brazilië, waarschijnlijk een kostenbesparing, maar het miste het echte WK gevoel. Op de andere zender deed VI het vanuit een zomerse setting in Scheveningen en dit jaar de Tourdujour vanaf een Franse camping.

In de Telegraaf gaf De Mart aan dat hij de NOS niet begrijpt waarom de latenight show, de Avondetappe, niet met een opvolger is voortgezet. Een opvolger als Herman van der Zandt of Wilfried de Jong kunnen het prima doen. De Mart zelf kon het na 42 jaar sportjournalistiek niet meer opbrengen, maar het was gegarandeerd een kijkcijfer succes. Voelt De Mart zich verantwoordelijk voor een goede verslaglegging? Ik ben zeer nieuwsgierig naar zijn bijdrages aankomende zomer.

Krijgen we dan toch een Nederlandse rondewinnaar? Tom Dumoulin schittert in de tour van Spanje, La Vuelta. Na de tijdrit in de slotfase van de ronde staat hij op plek 1. Krijgen we een nieuwe Jan Jansen, of Zoetemelk? Dichtbij, maar net niet. Hij kon niet genoeg herstellen voor de laatste 2 dagen. Klopt het dan toch dat je een ronde wint in bed? Zoetemelk deed het vroeger wel. Dumoulin is wel bekroond tot meest strijdlustigste. Wat brengt ons wielerjaar 2016? Kijk je ook en/of pak je de fiets? 😉

Note: Het ‘zittend’ aan de kust doet je aan iets anders denken. Niet overal is het ‘zon, zee, strand en rust’ langs de kust. Er is oorlog in deze wereld, zo is in Syrië en Afghanistan iets ernstigs aan de hand. Zo goed als je kan verplaatsen in deze problematiek, er is hulp nodig. Van ons allemaal.

Wouter.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69