Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Yvonne van der Klei, het vervolg….

Ongeveer 13 maanden geleden kreeg ik mijn eerste uitnodiging van Bert voor het schrijven van een gastcolumn. Spannend om te doen en waar schrijf je dan over? Nou geloof me, een tweede aanvraag is niet makkelijker, want waar ga ik nu weer over schrijven? Aansluitend op mijn vorige verhaal zou ik kunnen schrijven over de ‘supportersrellen’ afgelopen donderdag in het centrum van Groningen. Nee, daar is al genoeg over gezegd en geschreven! Vluchtelingen dan? Nee, ook daarover zijn inmiddels genoeg meningen, columns, nieuwsitems en praatprogramma’s aan besteed.

Verdraagzaamheid en respect, 2 woorden die in me opkomen als ik bovenstaande onderwerpen benoem. Twee hele verschillende onderwerpen die zo ver uit elkaar staan dat je ze nooit met elkaar zou moeten vergelijken. Gevaarlijk, maar ik doe het stiekem toch een heel klein beetje.

Waar ik naar toe wil is de invloed van social media in deze onderwerpen en nog vele anderen. Een met alle respect oude mevrouw die opeens bekende Groninger is omdat ze van een terras wordt verjaagd door rondvliegende stoelen of een grote groep vluchtelingen die eten weggooien omdat het niet halal is.

Heel Nederland die daar een mening over heeft en deze overal, zonder enige nuance, rond kan slingeren op het internet. Ik probeer dit soort reacties zo weinig mogelijk te lezen, omdat ze vaak tenenkrommend en te belachelijk voor woorden zijn. Respect en verdraagzaamheid zijn ver te zoeken. Onrustzaaiers die dood worden gewenst en vluchtelingen die zich aanstellen. Mensen spuwen hun mening zonder zich te verdiepen in het onderwerp. Het gevaar van social media, een makkelijke manier om met anders denkende of juist gelijkgestemden in contact te komen.

Ik ben niet van plan mijn mening over bovenstaande onderwerpen te beschrijven. Ik zou het mooi vinden om mensen aan het denken te zetten, want waar zouden we zijn zonder internet en social media? Zouden we dan over veel dingen een mildere of misschien zelfs andere mening hebben? Zou er dan meer verdraagzaamheid en respect zijn onder de mensheid in Nederland en ver daar buiten? Iedereen is tegenwoordig zo hard voor elkaar, overal moeten we een mening over hebben en deze moet ook vooral met elkaar gedeeld worden.

Filmpjes en foto’s worden gedeeld en er word niet nagedacht over wat voor een vertekend beeld dat dit kan geven. Ik ben zelf van het social media tijdperk, ik weet niet beter. Alles is te volgen, alles is te vinden. Maar ik denk er wel eens na, over die tijd zonder social media. Waren we toen ook zo bezig met elkaar?

Waren we toen ook zo bezig met levensbedreigende problemen en veel minder belangrijke zaken? Verkondigden we toen ook aan de overbuurvrouw dat die ellendige vluchtelingen maar verwend zijn en beter terug kunnen naar hun eigen land? Hadden we dan ook een mening gehad over supportersrellen? Met een beetje meer respect, oprechtheid en verdraagzaamheid zou de wereld in ieder geval een stuk mooier worden. Ook met deze ‘ondankbare’ vluchtelingen en rellende ‘voetbalsupporters’.

(De uit Ulrum afkomstige Yvonne van der Klei is een fanatiek voetbalfan. Naast hartstochtelijk supporter van de FC Groningen voetbalt ze zelf ook bij de Friese voetbalclub De Lauwers.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69