Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Hotseknotsbegoniacolumn

Het is donderdagmiddag wanneer ik dit verhaal wegtyp. Eigenlijk zou ik nu een afspraak hebben maar daar kwam de factor tijd tussen. Een gebrek hieraan inderdaad bij mijn gesprekspartner. We proberen het over 2 weken gewoon weer. Wat in het vat zit, verzuurt niet, toch? Dat geeft mij mooi de tijd om een verhaal te schrijven voor volgende week dinsdag. Inderdaad dit verhaal dus wat u nu leest. Die van de woensdag moet ook nog geschreven worden maar dat kan eventueel maandag ook nog wel. Ik heb hiervoor al wel een ideetje dus dat scheelt…

Dat is voor het dinsdagverhaal iets lastiger hoewel er in potentie genoeg te schrijven moet zijn over wat nog gaat komen. Maar daar heb ik nu niets aan natuurlijk. Wel lullig inderdaad dat wanneer u dit leest dat al deze activiteiten en hersenspinsels hieromheen al weer geweest zijn.

De Open Monumentendag bijvoorbeeld die overmorgen plaatsvindt, of 3 dagen geleden is geweest. Middelstum bruist die dag van de activiteiten. Eindelijk kan ik ook eens alle modellen van Klaas Poort bekijken waar hij het vroeger altijd enthousiast over had. Het gaat overigens niet om vrouwelijk schoon maar om allerlei miniatuur nagemaakte kranen, machines en weet ik allemaal niet wat…

De zaterdag zal toch een dag gaan worden vol met nostalgie en hoop op een mooie toekomst. Zo kunnen we nog één keer de Tinus en Eke huiskamercafé oude stijl bewonderen. Voordat de aardbevingsherstelwerkzaamheden het verleden omtovert in een nieuw jasje. Oud-buurvrouw Eke, in dubbel opzicht, zal nog één keer oude herinneringen op kunnen snuiven in haar oude huiskamer voordat de sloophamer zijn werk gaat doen.

Het zal voor Mayko de Graaf ook wel een bewogen dag worden. Hij staat zaterdag in Zalencentrum Vita Nova nog één keer achter de bar voor het wegtappen van zijn laatste biertjes. Of zal hij de flesjes gewoon ouderwets opentrekken met de opener? Dat zijn vragen waar ik mij nu al druk over kan maken.

Zelf hoef ik zaterdag niet te voetballen. En dus kan ik mooi even door het dorp ‘snusteren’. Ook op sportief gebied inderdaad. Want hoe vergaat het Middelstum 1 in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen? Tijdens hun weerzien met de oranjehemden van Onstwedder Boys. Dat is lang geleden zeg dat deze grootmachten de degens kruisten.

En hoe zouden de KlimaatgroepStars het er vanaf gaan brengen in de landelijke eredivisie? Het heilige der heiligen op tafeltennisgebied inderdaad. Kunnen Vlieg, Stulp en Tammenga met behulp van enige grote, edoch jonge talenten potten gaan breken in de sporthal aan de Coendersweg? Dat zou toch mooi zijn. Dat het weer net zo’n heksenketel wordt als vroeger met toeschouwers rijendik samengevouwen langs de lijn of in de toestellen die er niet meer zijn…

Op deze ‘vrije’ donderdagmiddag moet ik overigens ook nog een vrouwelijke pensionadogast zien te ‘scoren’. Joost mag het weten waarom mannen doorgaans een stuk gemakkelijker voor dit onderdeel te schaken zijn dan vrouwen. Zouden vrouwen meer geheimen hebben? Zouden ze bescheidener zijn dan mannen of denken dat ze minder te vertellen hebben? Zijn ze gevoeliger en daardoor banger dat het verleden herbeleefd wordt, met alle pijnlijke gevolgen van dien? Wie het weet mag het zeggen! Net zoals ik mij warm aanbevolen houd voor namen van vrouwelijke pensionado’s uit het Hoogeland die wel graag mee zouden willen doen!

Inmiddels verloopt de verbouwing van de Hoeksteenkerk crescendo. Dat constateerde ik toen ik mij vrijwillig aanbood om eens een avond mee te helpen. Eigenlijk had ik graag willen schoonmaken maar zover was het nog niet. En zo stond ik die avond met mijn 2 linkerhanden te plamuren en te schuren. Niet heel productief hoor, maar het gaf mij mooi de gelegenheid om even bij te babbelen met tal van vrijwilligers die al dagen, weken en soms maanden bezig zijn om onze Protestantse trots weer wat op te vijzelen. Zondag 20 september moet één en ander tijdens startzondag te bewonderen zijn.

De klok tikt inmiddels aardig richting twee uur. Zal ik vanmiddag ook nog enige potentiële Club van 25/50 leden benaderen? Een belronde langs potentiële adverteerders gisteren, leerde mij dat ik mijzelf deze maand nog niet financieel onafhankelijk schrijf dus wat dat betreft kan ik best nog even een hengeltje uitgooien.

En zo is een op het oog verloren donderdagmiddag toch weer nuttig gebruikt. En dat allemaal dankzij een hotseknotsbegoniacolumn. Lang leve het improvisatievermogen. En veel plezier zaterdag langs de verschillende lijnen of monumenten. O nee, die mo(nu)menten zijn al geweest als u dit leest. U merkt het vanzelf wel weer wanneer dit tot opzienbarende inzichten geleid heeft…

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69