Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jakob de Ruiter van Klussenservice De Ruiter Loppersum

Jakob, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Jakob de Ruiter dus, 58 jaar en inmiddels al weer 35 jaar getrouwd met mijn Pia. We hebben 2 kinderen: een dochter van 33 en een zoon van 31. Inmiddels ben ik opa van 3 kleinkinderen en de 4e is op komst. Ik ben geboren en getogen in Stedum. We hebben ook 17 jaar in Winneweer gewoond en tegenwoordig wonen Pia en ik al weer 19 jaar met veel plezier in Loppersum.

Muziek maken en zingen in een shantykoor zijn mijn grote hobby’s. Dit is mij met de paplepel ingegoten want mijn vader heeft jarenlang op Concordia in Middelstum gezeten.

Hoe lang ben je al eigenaar van deze zaak en bevalt het ondernemerschap?

In 2011 ben ik ontslagen bij mijn toenmalige werkgever. Ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten en werd regelmatig benaderd om allerlei klusjes uit te voeren. In overleg met het UWV ben ik de mogelijkheden tot een eigen klussenservice gaan onderzoeken. Dat leidde al vrij snel tot de nodige opdrachten.

In de jaren er na ging ik het starterstraject van het UWV in. Ik kreeg nog voor 16 uur een uitkering en bouwde daarnaast een klantenkring voor 24 uur per week op. Sinds mei 2014 sta ik op eigen benen. Ik heb totaal geen spijt gehad van het feit dat ik voor mijzelf begonnen ben, het gaat mij goed naar de zin. Het runnen van een eigen onderneming heeft wel altijd in mijn achterhoofd rondgehangen. Soms heb je net even een beslissend zetje nodig.

Pia staat ook volledig achter mijn beslissing. Het is iets wat we samen moeten doen. Het weekend probeer ik altijd vrij te houden. Dan gaan we op pad om samen leuke dingen te doen.

Je hebt ook nog geruime tijd in de (industriële) slagerij doorgebracht?

Ik heb vroeger een opleiding tot timmerman genoten. Na deze opleiding afgerond te hebben, kwam ik terecht bij de gebroeders Postema in Middelstum. Hier heb ik 3 jaar lang de fijne kneepjes van het vak geleerd, voor mij een hele leerzame tijd. Vanuit het niets een nieuw huis uit de grond stampen bijvoorbeeld. Het was in de tijd dat Nederland in een recessie zat en de bouw stilviel.

Toen heb ik mij volledig om laten scholen tot slager. Dat behoeft natuurlijk enige uitleg. Toen ik een jaar of 10, 11 was, kwam ik al bij Piet en Willy Zuidhof in de slagerij, Willy is mijn oudere zuster. Ik was er altijd te vinden: na schooltijd, ’s weekends en in de vakanties. Ook toen ik al als timmerman aan het werk was, kwam ik er nog regelmatig. En zo kon het gebeuren dat ik de knoop doorgehakt heb en bij de familie Zuidhof aan het werk ben gegaan.

De 7 jaren dat ik bij hen gewerkt heb, beschouw ik als de mooiste periode in mijn slagerstijd. In 1981 ben ik bij een industriële slagerij in Groningen gaan werken. Bij dit bedrijf werd ik in 2011 ontslagen.

Van oorsprong timmerman en slager maar nu een allround klusser?

Dat klopt helemaal. Ik ben eigenlijk schilder, timmerman, glas- en tegelzetter en renovatiewerker ineen. Maar ook voor lekkende kranen, het afwassen van verfwerken en het plaatsen van een keuken kun je prima bij mij terecht. Eigenlijk zijn er maar weinig klussen waarvoor je niet bij mij terecht kunt.

Is er ook iets dat je niet kunt maken?

Ik ben altijd al een handige jongen geweest die graag met zijn handjes de kost wilde verdienen. Maar als klussenbedrijf mag je niet alle klussen zelf doen. Maar daar heb ik genoeg andere connecties en bedrijven voor. Samen komen we er altijd wel weer uit. Het loopt wat dat betreft super. Klussen waar grotere bedrijven niet aan toe komen, kan ik als eenpitter prima oppakken. Ik ben dan ook heel tevreden over de eerste 4 jaar van Klussenservice De Ruiter.

Noem eens enige bijzondere projecten waar je aan gewerkt hebt?

Elk project heeft wel iets bijzonders. Je komt altijd wel zaken tegen waar je middels overleg met de klant gezamenlijk tot mooie dingen komt. Mijn klanten zitten door de hele provincie Groningen heen. Deze week zit ik in Termunterzijl, voor volgend jaar heb ik al weer een klus aangenomen in Grijpskerk.

Wat ik een hele mooie klus vind, is een meerjarenproject bij een statige Oldambtboerderij in Finsterwolde. Hier ga ik elk jaar wel een paar weken heen om te schilderen en voor overige klusjes. Zij laten mij vrij in de planning van de werkzaamheden. Wanneer Pia en ik hier zondags wel eens langs toeren dan kan ik genieten van de staat van deze prachtige boerderij.

Wat vind je de leuke en minder leuke kanten van je werk?

Als alles naar tevredenheid opgeknapt is, dan geeft dit een enorm voldaan gevoel. Ik ga altijd bij de oplevering nog even met de klant alle punten bij langs of alles naar wens gegaan is. Samen komen we er altijd wel weer uit. Ik heb een enorme hekel aan bestraten, dat doe is dus niet. Maar ook daar heb ik wel weer iemand in mijn netwerk voor die dit heel goed kan.

Reageer eens op de stelling: ‘Onderhoud is de beste manier van bezuinigen!’

Dat kan ik van harte onderstrepen! Wanneer je je huis of bedrijf goed onderhoud, dan leidt dat uiteindelijk tot de minste onkosten. Je moet het zien als de grote en kleine beurten aan je auto. Het bijhouden en netjes houden van je huis of bedrijf levert uiteindelijk het beste resultaat op.

Wanneer ik bijvoorbeeld verfwerk aan het afwassen ben, kom ik soms wel rotplekjes tegen. Deze zou je eigenlijk direct aan moeten pakken. Ik kan ook meerjarenplannen samenstellen waarbij ik elk jaar een gedeelte van het onderhoud doe. Zo krijg je de kosten niet in een keer maar kun je ze geleidelijk uitspreiden over een aantal jaren.

Kun je de hoogte- en dieptepunten van Klussenservice Jakob de Ruiter benoemen?

Een hoogtepunt vind ik de mooie, geleidelijke ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt wat inmiddels tot een uitgebreide klantenkring geleid heeft.

Niet alle klussen leidden tot hallelujagevoelens natuurlijk. Er is één klus geweest waar ik met een wrange smaak in de mond aan terugdenk. Al vanaf de start had ik een knagend gevoel dat er iets niet goed zat. Toen ik buiten bij een kozijn bezig was, stopte er een busje van een ander bedrijf. Hij waarschuwde mij voor gedonder en problemen met betalingen. Dit was op een vrijdag. Dan ga je al niet lekker het weekend in. Toch ben ik maandag weer verder gegaan. In de middag stopte er een busje van een schildersbedrijf bij mij met weer hetzelfde verhaal. Voor mij een reden om een gesprek met de klanten aan te gaan.

Deze waren hevig verontwaardigd over de aantijgingen en verzekerden dat alles goed zou komen. Die maandag hebben ze ook direct de factuur voor de eerste werkzaamheden voldaan. Ik ben dan ook verder gegaan maar bij de 2e stelpost begon het gedonder. Ze hadden overal commentaar op, niets deugde meer. Ik werd op den duur zo kwaad dat ik weg ben gegaan. Dit heeft mij uiteindelijk het nodige geld gekost maar achteraf hoorde ik dat ze veel meer bedrijven besodemieterd hadden.

Voor mij was dit een leerproces. Je moet mensen leren kennen en een intuïtie op weten te bouwen. Luisteren naar je onderbuikgevoelens, zeg maar. Maar heel vervelend dat er schijnbaar ook dergelijke klanten rondlopen die je een poot uit willen trekken.

Nog leuke klusanekdotes?

Laatst was ik druk bezig bij garage Bijsma waar ik regelmatig kom en die mijn auto en bedrijfswagen in onderhoud heeft. Ik had net een deur geverfd en liep achteruit om het resultaat in mij op te nemen. Wat ik vergeten was dat de bus met verf achter mij op de mat stond. Deze liep ik pardoes ondersteboven met als resultaat dat al het verf op de mat terechtkwam.

Gelukkig kan ik goed met deze mensen opschieten. Ik zei dan ook tegen ze dat ik de zwarte mat een nieuw kleurtje gegeven had en vroeg wat ze er van vonden. Ze proesten het uit van het lachen. Ik heb de mat toen maar opgerold en verwijderd en direct een nieuwe gekocht. Kan gebeuren natuurlijk…

Heb je nog tijd over voor hobby’s?

Weinig. Je zou kunnen zeggen dat mijn muziek en het zingen in een shantykoor heilig zijn maar door het werk mis ik af en toe wel eens een repetitie. Naast de muziek mag ik bij mooi weer graag fietsen met Pia, bij slecht weer gaan we met de auto toeren. Groningen is mooi en heeft zo veel mooie plekjes! Lauwersoog, Ter Apel, Bourtange, je kunt zoveel kanten op. En onderweg drinken we dan gezellig even een kopje koffie op het terras.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Ik zou haast zeggen voor een winnend staatslot met een grote prijs maar ik realiseer mij wel degelijk dat je pas echt rijk bent, wanneer je over een goede gezondheid beschikt!

Waar staat Jakob de Ruiter met Klussenservice De Ruiter over 10 jaar?

Dan hoop ik inmiddels één jaar met pensioen te zijn. In de tussentijd zou ik het mooi vinden wanneer ik samen zou kunnen werken met mijn zoon Ronald, hij zit in de glasservice. Het zou toch prachtig zijn, wanneer ik weet door te groeien en hij de glasklusjes op zich neemt en dat hij uiteindelijk het stokje over kan nemen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik kan mijn hele ziel en zaligheid in het werk kwijt. Ik hoop dit nog vele jaren in goede gezondheid te kunnen doen maar je weet het tegenwoordig maar nooit. Nog niet zo lang geleden had ik op mijn 58e bijna met pensioen gekund, nu moet ik nog 9 jaar door. Ik hoop dat ik tegen die tijd samen met Pia van het leven mag genieten. Het plezier in het werk en onze gezondheid staat nu voorop!

Check ook nog even de website van Jakob: www.klussenservicejakobderuiter.nl.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69