Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Drinkwater of drink water!

Als Mondzorg(Bedum)praktijk die o.a. uit een mondhygiënist, een tandarts en een tandtechnicus bestaat, heb je natuurlijk ook een beetje een informatieve functie. Het zijn uiteraard niet alleen maar controles en gebitsbevorderende behandelingen die je uitvoert. Voorkomen is nog altijd veel beter dan genezen, dat moge eenieder duidelijk zijn. En zo trek ik regelmatig de broodnodige inspiratie van het Facebookprofiel van tandtechnicus en eigenaar van Mondzorg Bedum, René Dijkstra. Vaak informatie ter lering en de vermaak.

Zo zag ik laatst een plaatje langskomen met de oproep om water te drinken. Nu moet ik constateren dat ik dit vrij regelmatig doe. Tegenwoordig staat er op mijn bureau steevast een flesje met dit helder en doorzichtige vocht. Kijkend door het flesje kan ik zelfs de letters zien die ik zonet getypt heb. Om nu te zeggen dat ik de boodschap er al uit kan halen gaat nog iets te ver maar het tekent in elk geval de zuiverheid en helderheid van de materie waar we het nu over hebben.

Overigens drink ik het water voornamelijk omdat met het stijgen der jaren ook de kilo’s behoorlijk zijn toegenomen. En dan doel ik uiteraard op mijn lichaamsgewicht. Toen ik vroeger nog in een banketbakkerij werkte, greep ik ook regelmatig naar de (water)fles. Ook geen overbodige luxe want tijdens een rondgang door de fabriekshal kwam je regelmatig heerlijke zoetigheid tegen. Dat ik wat dat betreft nog geen kunstgebit heb en een gatenvrij gebit mag inderdaad wel een wonder heten.

Maar dit terzijde want inmiddels zit ik alle dagen achter mijn bureau allerlei teksten aan het beeldscherm toe te vertrouwen. Gelukkig bevindt mijn kantoor zit op de 2e verdieping dus de regelmatige traptochten in combinatie met de noodzakelijke wandeling met de hond stimuleren af en toe de verbranding. Voeg daarbij nog mijn fysieke inspanningen bij de plaatselijke voetbalclub en het geheim van een nog net niet exploderend lichaamsgewicht zijn deels verklaard.

Maar ik merk dat deze column helemaal de verkeerde kant opgaat. Want deze column is namelijk een oproep om meer drinkwater te drinken in plaats van allerhande sapjes die er in alle soorten en maten te koop worden aangeboden. Het lijkt er vaak op dat deze sapjes heel gezond zijn. Een pakje appelsap of sinaasappelsap, of een pakje chocolademelk of fristi, roosvice of wicky. Jammie, jammie. En de vitamines lachen je al vanuit de verpakking tegemoet. Niets mis mee inderdaad.

Maar op bijgevoegde poster zijn naast de drinkpakjes ook enige suikerklontjes bijgevoegd. U begint waarschijnlijk al nattigheid te voelen en dat is ook meer dan terecht. Want in zo’n op het oog gezond pakje vocht zitten soms maar liefst 4 suikerklontjes. Koekoek inderdaad. En zo’n fruit shoot in de pauze zal geweldig zijn om hernieuwde energie voor de volgende lesuurtjes te generen maar in dit drankje zijn maar liefst 5 suikerklontjes weg gestampt. Wanneer ze er los bijgeleverd zouden worden dan zou u moeite hebben om ze weg te kauwen. Waarschijnlijk voelt u gevoelsmatig al het glazuur van uw tanden afknappen.

Geniet! Maar drink met mate. Zo is het inderdaad. Want ik pleit natuurlijk niet voor een verbod op deze drankjes, ik kijk wel uit zeg. Maar een stukje bewustwording kan natuurlijk nooit geen kwaad. Want dergelijke sapjes zijn niet alleen een stimulans voor het lichaamsgewicht maar ook nog eens een regelrechte aanslag op het gebit. En zo blijkt dat niet alleen snoepen slecht is voor je tanden en kiezen. Zo op het oog onschuldige en gezonde drankjes hebben dus ook een keerzijde.

Al deze sapjes zijn inderdaad een soort van drinkwater. Maar wel met allerlei toevoegingen. Drinkwater zou dus eigenlijk moeten zijn: Drink water! Goedkoop, lekker en maar liefst 0% suiker! Nu nog proberen om dit product zo sexy te maken dat uw kinderen in de toekomst automatisch vragen om een flesje water i.p.v. een pakje drinken zoals dat ook bij ons in huis vaak gebeurt. Of een en ander afwisselen natuurlijk, dat kan ook. Zou het ooit zover komen dat uw zoon of dochter tegen u zegt van: “Vandaag geen pakje aub, doe mij maar een drinkbeker vol met kraanwater mee!”

Wie weet. Misschien kunnen ze dit heerlijk, helder vocht in mooie verpakkingen verpakken zodat kinderen er nog sneller naar gaan grijpen. Dat zou mooi zijn natuurlijk. Zelf heb ik deze verfraaiingen niet nodig. Deze informatieve column is bijna klaar. Tevreden grijp ik naar de waterfles. En kijk nog eens door het water naar de getypte letters. Zie ik daar niet de volgende letters bovendrijven: Drink water! Dat zal wel een fa(n)ta morgana geweest zijn. Ook zo’n gesuikerde dorstlesser. Maar de boodschap is helder inderdaad, René bedankt!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69